REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Duhovniki katoliške cerkve po novem 100-odstotno na grbi države: Janševa vlada znova priviligirala RKC!

Duhovniki katoliške cerkve po novem 100-odstotno na grbi države: Janševa vlada znova priviligirala RKC!Janša daje duhovnikom in jemlje civilnodružbenim organizacijam. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenska vlada pod taktirko Janeza Janše in ob sodelovanju Mateja Tonina (NSi) je včeraj na dopisni seji sprejela še eno, izjemno sporno odločitev, ki verjetno ne bo ravno dolgotrajna.

V sredo je Janševa vlada na dopisni seji sprejela uredbo, s katero bo verskim delavcem trajno zagotovila in zvišala državno kritje socialnih prispevkov (pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje).

Tako bodo večini verskih delavcev po novem krili prispevke za 100 namesto 48 odstotkov povprečne slovenske plače.

Uslužbenci RKC bodo zaradi tega po upokojitvi prejemali tudi višje pokojnine.

To pomeni, da bo za vsakega verskega delavca namesto 200 evrov v pokojninsko blagajno država nakazala okoli 400 evrov na mesec.

S tem bi proračun obremenili za dodatna dva milijona evrov na leto.

Zanje je odhajajoča Janševa vlada državni proračun obremenila za dodatna dva milijona evrov na leto. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

S tem je država Katoliški cerkvi, ki je obogatela že zaradi zelo spornih dodelitev že prodanih državnih gozdov znova v njeno lastništvo vsako leto zagotovila še dodatne milijone evrov davkoplačevalskega denarja.

Gre samo za enega od več kot 58 sklepov, ki jih je vlada Janeza Janše sprejela na štirih dopisnih sejah v zadnjih dveh dnevih.

Obenem je vlada na enak način potrdila tudi sporni nakup oklepnikov, »boxejev« 8X8 za 343 milijonov evrov.

Res je neverjetno, da si odhajajoča vlada upa sprejemati tako prozorne ukrepe.

Pri tem je v svoji uredbi arbitrarno določila tudi številne diskriminacijske pogoje, ki so drugim verskim ustanovam onemogočile, da bi dobile enake privilegije.

Z uredbo, ki je začela veljati včeraj, je vlada določila, kako lahko verska skupnost pridobi status »splošno koristne organizacije« po zakonu o verski svobodi.

Za to mora izpolniti tri kriterije:

-  da opravlja vsaj tri dejavnosti s področja socialne države (kulturno, vzgojno, izobraževalno, solidarnostno ali dobrodelno),

-  da je na območju Republike Slovenije delovala vsaj 80 let pred uveljavitvijo zakona o verski svobodi, torej vsaj od leta 1927 naprej, ko je bila Slovenija še del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev,

-  da njene dejavnosti bogatijo nacionalno identiteto državljanov, če imajo njeni pripadniki večinski delež med celotnim prebivalstvom ali če avtohtono deluje na območju države.

Samo ena od splošno nekoristnih zadev: domobranski general Leon Rupnik in škof Rožman ob okupatorjih. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

S tem so Janševi vladniki izključili številne druge, mlajše ali manjše verske skupnosti.

Po drugi strani te kriterije poleg Katoliške cerkve izpolnjuje več drugih avtohtonih verskih skupnosti, na primer Srbska pravoslavna cerkev, Islamska skupnost in Evangeličanska cerkev.

Toda vse te skupaj imajo le nekaj deset verskih delavcev, Katoliška cerkev pa po zadnjih podatkih skoraj 750!

Ob tem sta v Sloveniji država in cerkvene skupnosti ločene, zato res ni nobene potrebe, da bi država in vsi davkoplačevalci z nesorazmerno velikimi zneski podpirali že tako najbolj bogato versko skupnost v državi.

Zato katoliška cerkev prejema 20-krat več državnega denarja kot vse druge verske skupnosti skupaj.

Ob tem ne smemo pozabiti, da je RKC v Sloveniji storila tudi veliko »splošno nekoristnih zadev«, zlasti v preteklosti, ob pregonu drugače mislečih, omejevanju pravic žensk, podpori okupatorju in kolaboraciji v drugi svetovni vojni.

Ne nazadnje so v Sloveniji država in cerkvene skupnosti ločene, zato res ni nobene potrebe, da bi država in vsi davkoplačevalci z nesorazmerno velikimi zneski podpirali že tako najbolj bogato versko skupnost v državi.

Obenem pa gre za poteze iste vlade, ki je s podobnii zakoni in uredbami že v preteklosti jemala civilnodružbenim organizacijam ter s podtaknjenci napajala RKC.

Delite članek