REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dokumenti MNZ o potovanju »Janše v Kijev« ne dokazujejo obiska: »Policija s takimi dokazi ne razpolaga!«

Dokumenti MNZ o potovanju »Janše v Kijev« ne dokazujejo obiska: »Policija s takimi dokazi ne razpolaga!«Janša - potni nalog brez dokazil... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mesec in pol od »herojskega« potovanja Janeza Janše in voditeljev Češke in Poljske v Kijev, na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim še vedno ni dokazov –, da je bil Janez Janša res v Kijevu.

O tem smo sicer že poročali tukaj in tukaj.

V primeru Janše, ki se je očitno kitil z lažnim perjem pa bo omenjeni »obisk Kjeva« še naprej veljal za sporen in neobstoječ dogodek – dokler se ne dokaže drugače.

Z odgovori kabineta vlade si nismo mogli veliko pomagati.

»Javno je že bilo pojasnjeno, da je srečanje potekalo v Kijevu v predsedniški palači v 1. nadstropju. V povezavi z organizacijo obiska, pa je predsednik vlade Janez Janša v oddaji Ura moči na Planet TV tudi obširneje pojasnil, da je bila izvedba obiska v zraku vse dokler delegacija ni prestopila poljsko-ukrajinske meje. Predsednik vlade je tudi dodatno pojasnil, da je bil obisk na Poljskem  načrtovan in da je vlada sprejela izhodišča, so pa priprave za obisk potekale v zelo ozkem krogu, « so nam odgovorili iz kabineta predsednika vlade.

»Spoštovani, hvala za odgovor, čeprav niste odgovorili na nekatera vprašanja. Prosimo še, da nam pošljete pojasnilo - kje natančno je bil spodnji posnetek narejen:

In kdo so bili novinarji, ki so bili na tiskovni konferenci, njihova imena in priimke ter za koga delajo ter kje je bila tiskovna konferenca - v Kijevu ali na Poljskem?,« smo vprašali vlado.

https://twitter.com/elenaevdokimov7/status/1504440920200351747 (tvit medtem izbrisan, posnetek zaslona levo spodaj):

Lažni obisk Kijeva
Lažni obisk Kijeva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»V Kabinetu predsednika vlade vprašanj dodatno ne komentiramo, saj smo vsa pojasnila že posredovali,« so nam na kratko odgovorili.

Da bi odkrili, kaj je na stvari smo na podlagi Zakona o dostopu do podatkov javnega značaja od Ministrstva za notranje zadeve zahtevali anonimizirane podatke o potnih nalogih varnostnikov, ki sta Janšo 15. in 16. marca spremljala na potovanje v Poljsko.

Z MNZ-ja so nam odgovorili tako, da so nam poslali potne naloge in obračunske liste.

Ti so bili nekoliko kontradiktorni. Iz dokumentov izhaja, da naj bi v »Kijev, Ukrajina« potovala dva varnostnika.

Iz potnega naloga je razvidno, da naj bi bile poleg dnevnic izplačane tudi nočnine, toda na koncu je pripis, da je nočnine izplačal gostitelj.

Dokument je na voljo na linku spodaj:

Ko smo znova zahtevali, da naj nam Policija posreduje račune, ki dokazujejo, kam sta v resnici potovala Janševa varnostnika, smo v odgovor dobili pojasnilo, da teh dokumentov policija nima, prav tako pa nima niti nobenih fotografij ali drugih dokazov, da sta bila skupaj z Janšo res v Kijevu, kajti takšno snemanje menda ni delo varnostnikov.

Vendar vse to zgodbo Janeza Janše o tem, da naj bi potoval v Kijev – postavlja na zelo trhle temelje.

Predsednik vlade je namreč slovenskim novinarjem trdil, da so bili na srečanju z voditelji štirih držav - tuji novinarji.

Toda na katere novinarje je mislil? Na tiste, ki so jih srečali na Poljskem ali tiste, ki naj bi jih srečali v Ukrajini?

Ko smo postavili vprašanje, kateri novinarji so bili torej na Poljskem, so nam v kabinetu predsednika vlade dejansko zavrnili odgovor.

Del potnega naloga
Del potnega naloga.

»V Kabinetu predsednika vlade vprašanj dodatno ne komentiramo, saj smo vsa pojasnila že posredovali,« so nam zatrdili, čeprav to seveda ni res – na vprašanje, kdo so bili domnevni novinarji in za katere medije naj bi delali nam niso odgovorili.

Prav tako niso odgovorili, kaj naj bi predstavljal domneven posnetek potovanja vlaka skozi Poljsko, ki ga je objavil Janša, da bi lahko geolocirali posnetek.

Predsednik vlade, ki se je menda odpravil v Kijev, bi seveda moral vedeti, kateri novinarji so bili prisotni na tiskovni konferenci v Ukrajini. Če ne on, bi to morali vedeti najmanj v kabinetu predsednika vlade.

Toda že avstralski neodvisen novinar John Helmer, ki je o nelogičnostih zatrjevanj o »obisku v Kijevu« pisal prvi je opazil, da so bili na tej »tiskovni konferenci« le kratko pristriženi moški, za katere ni znano, ali so sploh novinarji in ali ne gre zgolj za pripadnike tajnih služb, ki so »igrali« vlogo novinarjev.

Dvome je podkrepil s še dodatnimi ocenami strokovnjakov in virov, ki se strinjajo, da Janševega obiska v Kijevu najverjetneje ni bilo.

»Glede posredovanja drugih dokazov (slike, fotografije, filmi) o izvedeni poti v Ukrajino pa je potrebno poudariti, da policija s takimi dokazi ne razpolaga, ker je glavna naloga policistov pri varovanju varovane osebe zgolj in samo varovanje varovane osebe in ne opravljanje drugih nalog (fotografiranje, snemanje…). V konkretnem primeru pa se je varovanje varovane osebe izvajalo na območju, kjer potekajo vojaški spopadi, kar je imelo za posledico še bolj intenzivno in dosledno izvajanje nalog varovanja varovane osebe,« je zapisal Igor Juršič, uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja in višji policijski svetnik na našo zahtevo po posredovanju dokazov.

Temu bi seveda lahko verjeli, če Janez Janša, kot je videti iz samih fotografij, ki jih je objavil sam kabinet predsednika vlade – ne bi ves čas tvital in brskal po telefonu.

S tem so pametni telefoni predsednika vlade in ostalih na potovanju ves čas izdajali zelo pomembne podatke o geolokaciji treh voditeljev držav-članic Evropske unije.

En sam zadetek ruskega »iskanderja« ali »kalibra« bi tako lahko na podlagi teh podatkov – morda zgolj z namenom, da napadejo del železnice, ki je lahko tudi vojaški cilj – ubila kar tri voditelje držav EU!

Kaj takšnega seveda resne varnostne službe - ne bi nikoli dovolile.

Janševi tviti 16.03.2022
Janševi tviti dne 16. 03. 2022

Vsekakor pa tudi odgovori MNZ kažejo, da niti policista, ki sta bila z Janšo, nimata nobenega dokaza, med drugim niti računa za prenočišče ali vozovnice za vlak, ki bi potrjevali, da sta bila res v Kijevu.

Pri tem je zanimivo, da je bilo prenočišče v potnem nalogu najprej tudi predvideno, enako kot stroški transporta, na koncu pa ti stroški sploh niso bilo izplačani in ne pokriti?

Zelo nenavadno.

Pri tem je zanimivo, da je bilo prenočišče v potnem nalogu najprej tudi predvideno, enako kot stroški transporta, na koncu pa ti stroški sploh niso bilo izplačani in ne pokriti?

Zakaj ne?

Morda zato, ker do prenočevanja v Kijevu sploh ni prišlo?

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na ta vprašanja bo morda nekoč odgovoril nek drug pooblaščenec nekega drugega ministra za notranje zadeve.

Že danes pa je jasno, da Janez Janša dokazov za to, da je bil sredi ruske ofenzive na obisku v Kijevu pri Zelenskem – nima.

Že danes pa je jasno, da Janez Janša dokazov za to, da je bil sredi ruske ofenzive na obisku v Kijevu pri Zelenskem – nima.

In da ga nima niti policija. Kar je izjemno - nenavadno.

Seveda, kmalu zatem smo bili v zadnjem mesecu deležni še več, na prvi pogled podobnih obiskov, na primer britanskega premierja Borisa Johnsona ali predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen v Kijevu in slednje tudi v Buči.

Kijev sta obiskala tudi španski in danski premijer.

Zato se na prvi pogled zdi, da je verjeten tudi sklep, da je Janša obiskal Zelenskega pač že nekoliko prej.

Toda pri tem ne smemo spregledati, da je bila sredi marca situacija okoli Kijeva precej drugačna kot mesec dni pozneje.

Sredi marca se je zdelo, da se obkoljevanje Kijeva končuje, taka situacija pa je bila zelo nevarna za vsak prihod v mesto.

Mesec dni pozneje so se ruske sile že začele umikati – po njihovih navedbah zato, ker je šlo zgolj za konec akcije odvračanja in vezanja ukrajinskih sil, po ukrajinskih pa, ker so izvedli uspešno protiofenzivo.

Kakorkoli že, razlike med obema obdobjema so velike razlike in zato je malo verjetno, da je bil obisk Kijeva sredi marca, ko je bila situacija zelo resna - res izveden.

Dokazov za to – preprosto ni.

Posreden dokaz, da ni bilo obiska voditeljev Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu pa je tudi dejstvo, da so se vsi ostali svetovni voditelji, ki so se z Zelenskim pozneje srečali v Kijevu, ob tem tudi slikali, ob prisotnosti znanih tujih novinarjev, zato je to, da so obiskali Kijev - nesporno.

Le v primeru obiska Janše in kolegov naj bi vse potekalo povsem drugače. Janša ob obisku tudi ni obiskal nobenega javnega kraja v Kijevu, ni se srečal z Ukrajinci, tako kot ostali obiskovalci

Ob tem je potrebno navesti še dva posredna dokaza.

Visok nekdanji policijski uslužbenec z več desetletnimi izkušnjami in delom na visokih policijskih položajih, s katerim smo se pogovarjali za Insajder.com nam je povedal, da je sam takoj, ko je videl poročila o Janševem obisku v Kijevu menil, da gre za »insceniran dogodek.«

Policist, ki tudi sam opravlja naloge varovanja, je, še preden je zadeva postala sporna tema javnih razprav prostodušno priznal, da sta varnostnika šla samo do Poljske.

Predvsem zato, ker bi bilo takšno potovanje kršitev vseh protokolov in pravil varovanja varovanih oseb, pa tudi zato, ker razen slik notranjih prostorov ni bilo nobenih posnetkov iz mesta.

Drug posreden dokaz je izjava policista, ki opravlja naloge varovanja najvišjih državnih uradnikov, ki jo je podal v naključnem pogovoru z dobro obveščenim nekdanjim pripadnikom obrambnih struktur Slovenije.

Identiteta tega vira in kraj ter okoliščine pogovora sta znana uredništvu.

Medtem je torej policist iz varovanja najvišjih državnih uradnikov - še preden je zadeva postala sporna tema javnih razprav - prostodušno priznal, da sta Janševa varnostnika šla samo »do Poljske.«

Kaj je res in kaj ne, bo seveda mogoče ugotoviti – nekega dne, ko bodo upali javno spregovoriti pričevalci zadevne Janševe poti.

V primeru Janše, ki se je očitno kitil z lažnim perjem pa bo omenjeni »obisk Kjeva« še naprej veljal za sporen in neobstoječ dogodek – dokler se ne dokaže drugače.

Delite članek