REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dimitrij Rupel: »Sedanji predsednik vlade o zunanji politiki, se bojim, nima pojma.«

Dimitrij Rupel: »Sedanji predsednik vlade o zunanji politiki, se bojim, nima pojma.«Dimitrij Rupel

Dimitrij Rupel, nekdanji politik, diplomat in zunanji minister, je na Radiu Ognjišče kramljal o zunanji politiki premierja Marjana Šarca.

Ocenil je, da sedanji predsednik vlade o zunanji politiki nima pojma.

Na posvetu z diplomati je namreč Marjan Šarec dejal, da moramo politiko temeljiti na institucijah, ki so nastale po drugi svetovni vojni.

»To je seveda nesmiselno, če pomislimo na to, da je sodobna Evropa utemeljena na Listini za novo Evropo iz leta 1990, po koncu hladne vojne,« je sklenil Rupel.

Vsi se z nekdanjim ministrom niso strinjali. Ciril Brajer je menil, da ne Rupel ne dosedanje vlade o tem področju politike res niso imele pojma.

Sicer pa je naravnost odličen primer politika, ki »nima pojma«, prav nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

S podpisom Vilenske izjave je namreč prav Rupel pokazal, da o zunanji politiki nima pojma, saj je Slovenijo na mednarodnem odru za zmeraj umazal.

S podpisom Vilenske izjave je namreč prav Rupel pokazal, da o zunanji politiki nima pojma, saj je Slovenijo na mednarodnem odru za zmeraj umazal tudi s tem, ko jo je uvrstil med agresorske države.

Z omenjeno izjavo je namreč v imenu Slovenije podprl nezakonit napad ZDA na Irak in agresivno vojno, s čemer je deloval v nasprotju z načeli OZN in mednarodnim pravom.

OZN pa je res nastala takoj po koncu druge svetovne vojne, po koncu vojne, ki se je začela in v veliki meri odvijala na evropskih tleh in ki predstavlja temelj ureditve sodobnega sveta in Evrope, točno tako, kot je to zatrdil Marjan Šarec.

To pa gre seveda na živce »humanitarnim intervencionistom« a la Rupel, ki so kršili načela OZN in ki vidijo pravo poslanstvo Evrope v »osvobajanju sveta«, in »širjenju demokracije« na področja raznih »malopridnih držav«, kar se je začelo ravno po letu 1990, torej po Listini za »novo Evropo«, po kateri pa je bila Evropa - dejansko znova razdeljena. 

Predator dron, žrtve
Tipičen primer »humanitarne intervenicije« in  »vojne proti terorizmu« - na levi: operaterji ameriških dronov, na desni - nedolžne civilne žrtve nekaznovanih pobojev iz zraka.

V nasprotju z obljubami ZDA se je NATO po umiku Sovjetske zveze leta 1990 in 1991 iz vzhodne Evrope namreč razširil proti vzhodu, s tem ogrozil Rusijo in s tem poskrbel za novo delitev Evrope.

To so kritizirali tudi zelo pomembni ameriški geostrategi, ki so odigrali zgodovinsko vlogo pri zlomu Sovjetske zveze in so imeli veliko pojma o mednarodni politiki- na primer George Kennan.

Tudi Ruplova zunanja politika je Evropi prinesla terorizem, begunce in hude politične spore.

In prav ta zgrešena »liberalno-demokratska« zunanja politika, ki so jo v preteklosti izvajali predvsem ameriški predsedniki (demokrati in republikanci, predvsem Clinton, Bush mlajši in Obama) je ob podpori evropskih vazalov po vsem svetu po letu 1990 povzročila največ gorja in trpljenja. 

Evropi pa je prinesla tudi terorizem, begunce in hude politične spore.

Vse to pa so podpirali tudi številni slovenski politiki, med njimi tudi Dimitrij Rupel.

Komentarji