REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dikaučič bo ostal, madeži na njem, vladi in poslancih, ki so ga ubranili z vzdržanimi glasovi pa – prav tako

Dikaučič bo ostal, madeži na njem, vladi in poslancih, ki so ga ubranili z vzdržanimi glasovi pa – prav takoMadeži bodo ostali na Dikaučiču - in poslancih vladne koalicije... Vir: Twitter

V državnem zboru so po petkovi interpelaciji sporne ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki ostaja na svojem mestu, poslanci odločali o usodi ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Možnosti za razrešitev ministra so bile majhne, saj vladajoči glasovalni stroj, kot je pokazala že neuspešna interpelacija zoper Simono Kustec, znova deluje usklajeno.

Interpelacija na koncu ni bila uspešna.

Kljub temu pa je bila interpelacija dobra priložnost, da se znova razkrijejo vse napake pravosodnega ministrstva in ministra osebno, zato jo je opozicija s pridom tudi izkoristila.

Minister je bil tudi tisti, ki je, očitno po navodilih predsednika vlade, zaviral imenovanje delegiranih evropskih tožilcev, Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja.

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je v DZ-ju v celoti zavrnil interpelacijo in dejal, da je vzrok zanjo samo to, da je minister aktualne vlade.

Na drugi strani predlagatelji naštevajo vrsto očitkov in ministra obtožujejo, da funkcijo opravlja nevestno.

Samo razpravo je bilo mogoče spremljati tudi na tretjem programu RTV SLO.

Interpelacijo so sicer vložile opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP (nepovezanih poslancev).

Po mnenju predlagateljev ni moralno, da je minister Dikaučič še kot kandidat javnosti in poslancem DZ-ja zamolčal dejstvo, da ga bremeni sum storitve kaznivega dejanja utaje davkov in ponarejanja poslovnih listin ter neizpolnjena finančna obveznost plačila komunalnega prispevka.

Komunalni prispevek je sicer plačal.

Minister je bil tudi tisti, ki je, očitno po navodilih predsednika vlade Janeza Janše, zaviral imenovanje delegiranih evropskih tožilcev, Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja.

Oba sta bila prav pred interpelacijo nenadoma »začasno« imenovana s strani Janševe vlade, očitno zato, da se zmanjša pritisk na ministra.

Vlada in z njo minister sta po besedah Tine Heferle tako klonila šele pod pritiskom interpelacije.

Dikaučič in njegov vzornik
Dikaučič in njegov vzornik: Minister v času svoje kratke kariere ni pokazal prav nič samostojnosti, ves čas deluje le kot slamnato strašilo sedanjega predsednika vlade. Vir: Twitter

Po mnenju opozicije pa je za nastali položaj, zaradi katerega Slovenija dobiva kritike tudi iz Evropske komisije soodgovoren minister Dikaučič.

Očitajo mu tudi objavo drugega razpisa za delegirane evropske tožilce, ki ga označujejo za nezakonitega.

»S svojim aktivnim ravnanjem, ko je objavil nezakonit poziv in s tem skušal povoziti predhoden zakonit in transparenten poziv, ki je bil v sklepni fazi, je deloval proti pravnemu redu Republike Slovenije. Minister Dikaučič je s svojo aktivnostjo kršil temeljna načela vladavine prava in dopustil vladno uzurpacijo tolmačenja zakonov oziroma pravnega reda,« je dejala Tina Heferle in poudarila, da Slovenija z imenovanjem delegiranih evropskih tožilcev zamuja že skoraj pol leta.

Poslanka LMŠ-ja Tina Heferle je opozorila, da »v kolikor bi bil minister Dikaučič že času predstavitve odkrit s poslanci, ne bi nikoli postal minister za pravosodje.«

Za uspeh interpelacije je bilo potrebnih 46 glasov ‒ predlagatelji naj bi jih imeli 43, poslanci DeSUS-a, ki so bili predvidoma spet jeziček na tehtnici, pa tri.

Ob tem pa Janševi vladi v zadnjem času intenzivno pomagata tudi poslanca narodnih manjšin, zato bi bilo pričakovati preobrat ob glasovanju - res veliko presenečenje.

Za nezaupnico pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču je na koncu glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28, prisotnih pa 77.

Dikaučič tako ostaja minister.

Nekateri poslanci, ki so sicer ves čas trdno na vladni strani, so si poskušali pred glasovanjem javno nekoliko oprati podobo.

Poslanci DeSUS-a so bili do spornega ministra tako na primer »zelo kritični.«

Toda če ne bodo glasovali za interpelacijo – kar je malo verjetno – bodo tudi z vzdržanimi glasovi ubranili ministra, očitno nedostojnega funkcije, ki jo zaseda.

Kot je povedal poslanec Ivan Hršak je precedens, da je pravosodni minister v sodni preiskavi.

Kako bodo glasovali v DeSUS-u, bodo odločali ob koncu seje, so povedali pred glasovanjem.

Neuradno naj bi bil poslanec Robert Polnar vzdržan, tako da je bil izid glasovanja nekoliko negotov.

Toda ker niso glasovali za interpelacijo so tudi z vzdržanimi glasovi ubranili ministra, očitno nedostojnega funkcije, ki jo zaseda.

In sramota bo ostala – za to vlado, pa tudi za nemoralne poslance in stranke, ki so ministra na ta način s svojim ravnanjem podprle.

Delite članek