REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Delavci Salonita Anhovo šokirani nad stališči in pomanjkanjem konkretnih pojasnil župana

Delavci Salonita Anhovo šokirani nad stališči in pomanjkanjem konkretnih pojasnil županaDelavci Salonita Anhovo

Delavci Salonita Anhovo so se v sredo sestali z županom Občine Kanal ob Soči, in od njega zahtevali opravičilo za “javno izrečene laži ter pojasnila glede strokovnosti predlaganega Zakona o varstvu okolja.”

Kot še pravijo, so bili nad stališči in pomanjkanjem odgovorov so šokirani, zato od župana do petka zahtevajo javno opravičilo in umik javne podpore predlogu Zakona o varstvu okolja.

Župan Miha Stegel je delavcem Salonita Anhovo v javnosti očital, da so bili “udeleženci na protestu plačani in pripeljani iz sosednjih občin,” kar je, kot trdijo delavci sami, zlonamerna laž.

Od župana so zato zahtevali opravičilo, ki ga tokrat niso dobili.

Izpostavili so dejstvo, da so jim bile tako kot javnosti v letu 2022 in prvem polletju 2023 predstavljeni dosegljivi razvojni načrti podjetja Salonit Anhovo, s katerimi bi dosegli mejne vrednosti, ki so takrat veljale za sežigalnice. Od decembra 2023, ko so bili zaostreni Zaključki BAT za sežigalnice, pa tehnološka prilagoditev ni več izvedljiva.

Poleg tega so ga ponovno opozorili, da predlog Zakona o varstvu okolja tehnično ni izvedljiv in vodi v zapiranje cementarne ter posledično izgubo številnih delovnih mest.

Izpostavili so dejstvo, da so jim bile tako kot javnosti v letu 2022 in prvem polletju 2023 predstavljeni dosegljivi razvojni načrti podjetja Salonit Anhovo, s katerimi bi dosegli mejne vrednosti, ki so takrat veljale za sežigalnice.

Od decembra 2023, ko so bili zaostreni Zaključki BAT za sežigalnice, pa tehnološka prilagoditev ni več izvedljiva. Kot pravijo, trenutno ne obstaja tehnologija, ki bi lahko zagotovila doseganje mejnih vrednosti, kot so določene v predlogu Zakona o varstvu okolja.

Župan na vprašanje, kateri strokovnjaki so preučili izvedljivost zakona in s katero tehnologijo jih lahko cementarna doseže, ni odgovoril.

Povedal je le, da bo o sprejetju zakona in usodi delovnih mest odločalo Ustavno sodišče, kamor je vse delavce za iskanje pravice tudi napotil.

Delavci z odgovori niso bili zadovoljni, zato do petka od župana zahtevajo javno opravičilo, “za vse izrečene laži in očitke ter, da se umakne javna podpora predlogu Zakona o varstvu okolja, ki ogroža delovna mesta v cementarni Salonit Anhovo.”

“Delavci s svojo borbo za delovna mesta ne bomo odnehal. Pustite nam delati,” so za konec še dodali zaposleni v Salonitu Anhovo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek