REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dan boja proti okupatorju: Tako kot lani Janša znova zlorabil praznik, a na srečo odhaja na smetišče zgodovine

Dan boja proti okupatorju: Tako kot lani Janša znova zlorabil praznik, a na srečo odhaja na smetišče zgodovineDan OF. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Z Dnevom upora proti okupatorju se spominjamo 81. obletnice nastanka Osvobodilne fronte (OF), pa tudi uporništva Slovencev skozi zgodovino.

Dan upora proti okupatorju velja za spomin na dogodke 26. aprila 1941, ko so v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, Sokolov in kulturnih delavcev ustanovili protiimperalistično fronto.

Kot dan ustanovitve OF se je sicer uveljavil 27. april, saj je vsaj 20 let po vojni veljalo, da je bil sestanek v Vidmarjevi vili 27. aprila.

Do leta 1991 se je 27. april imenoval dan OF, z osamosvojitvijo Slovenije pa so ga preimenovali v dan upora proti okupatorju.

Letos se je obeleževanje dneva upora proti okupatorju znova spremenilo v cirkus, ki ga je omogočila zloraba odhajajočega predsednika vlade.

Osrednja slovesnost je namreč tudi letos potekala v torek na Mali Gori nad Ribnico, danes pa bo državljane nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

Za kraj osrednje proslave je - celo kljub dvema prošnjama iz kabineta predsednika države - odhajajoči predsednik vlade Janez Janša znova izbral Malo goro, kjer so italijanski karabinerji poskusili aretirati Tigrovce, ob tem pa je prišlo do spopada med njimi.

Ne gre torej za pravi začetek upora, ki ga je pozneje zares organizirala Osvobdilna fronta.

Toda desnim politikom so pripadniki organizacije TIGR bližje, predvsem zato, ker niso bili komunisti.

In zato pač slavijo njih.

To je Janša naredil že lani, letos pa je akcijo samo ponovil.

Pred predsedniško palačo bo med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, ob prazniku pa bo v predsedniški palači tudi dan odprtih vrat

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je vse skupaj opisal kot sramoto in strankarsko zlorabo proslave, ter problematiziral predvsem dejstvo, da so organizatorji na Janševo proslavo vabili v imenu Državnega zbora ter da se je sporne proslave udeležil Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta.

Nato so, kot običajno, umanjkale čestitke ob prazniku OF s strani kmalu nekdanjega predsednka vlade.

Toda takšno ravnanje je že znano.

Slovenija navkljub naštetim Janševim poskusom izničiti dan OF danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte, ključne odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Predsednik Pahor bo danes v predsedniški palači nagovoril državljane, z nagovorom se mu bo pridružil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijan Križman.

Pred tem bosta skupaj položila venec k spomeniku OF v Rožni dolini.

Pred predsedniško palačo bo med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, ob prazniku pa bo v predsedniški palači tudi dan odprtih vrat.

Predsednik DZ Igor Zorčič in ljubljanski župan Zoran Janković sta ob 9. uri položila venec h Grobnici narodnih herojev.

Ljubljanski župan je uro kasneje venec položil še k spomeniku OF pred Vidmarjevo vilo, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

K obema spomenikoma je vence položila tudi delegacija Socialnih demokratov.

Ob dnevu upora proti okupatorju, ki je dela prost dan, bodo slovesnosti potekale tudi drugod po Sloveniji. Državna proslava v Janševi režiji pa je potekala v torek na Mali gori pri Ribnici. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je v govoru izpostavil vsakodnevne razprtije in pozval k njihovemu preseganju.

Spomnimo pa se še zelo dobro, kako je bilo tudi lani.

Tako lani kot leta 2020 ob tem času iz vrha politike čestitk ob dnevu upora proti okupatorju - ni bilo.

Časnik Slovenec, domobranska prisega. Vir: Posnetek zaslona

Dopoldne 27. aprila leta 2020 sta tako predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič položila zgolj vence.

Predsedniku vlade je potrebno priznati, da je vsaj iskren. Očitno se ne more iskreno veseliti uporu, ki je z oblasti odnesel tiste kolaborante z okupatorji, ki so njegovi idejni vzorniki.

Predsednik Slovenije je ob prazniku sicer vabil na virtualni sprehod po sobanah predsedniške palače, kakšne vsebinske čestitke pa svojemu ljudstvu ni privoščil.

In to kljub temu, da je tedaj že dva tedna pošiljal različnim narodom po svetu svoje bodrilne nagovore zaradi pandemije.

Spomnimo - zadnjega je tedaj spesnil Bolgarom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poslanica predsednika republike bolgarskemu predsedniku in bolgarskemu ljudstvu v skupnem boju proti koronavirusu. @presidentrumenradev #friendship #solidarity #pahor #president #presidentpahor #slovenia  Besedilo sporočila: Spoštovani gospod predsednik, dragi bolgarski prijatelji. Kot predsednik Republike Slovenije vam v imenu vseh slovenskih ljudi sporočam izraze naše solidarnosti v skupnem boju proti koronavirusu. Izražamo globoko občudovanje bolgarskemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro.

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

V nasprotju s tem pa je bila njegova zadnja udarna izjava povezana s spornimi nakupi zaščitne opreme.

Predsednik države je namreč dejal, da »obžaluje«, da je ta zadeva »vrgla senco« na sicer odlično delovanje Janševe vlade.

Malo je zgodovinskih primerov, ko bi predsednik države obžaloval, ker so mediji razkrili korupcijo in klientelizem v njegovi državi.

Slovenijo je s tem priznanjem leta 2020 predsednik države Borut Pahor počastil celo na predvečer praznika, s katerim praznujemo uporništvo.

Nekaj podobnega nam je priredila slovenska vlada tudi leta 2021. Za praznik smo lahko prebrali čestitko nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ne pa aktualnega predsednika vlade.

Med ministri sta nekakšni polovičarski čestitki tvitnila zgolj Simona Kustec in Zdravko Počivalšek, oba iz tedanje SMC, stranke, ki je imela predsednika in gospodarskega ministra močno vpetega v korupcijsko afero z nabavo zaščitnih sredstev.

Po sledeh kolegov iz SMC-ja je le enostavčno čestitko naposled tvitnil tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Toda Janez Janša, vladniki in UKOM so v času svojega mandata vztrajno molčali.

Twitter profil Janeza Janše, ki je za veliko noč spesnil celo tipkano stran dolg nagovor, na katerem je na dolgo in široko govoril o pomenu Boga in vere, tako da je vse skupaj spominjalo na pridigo s prižnice, je ob dnevu upora proti okupatorju - tradicionalno ostal nem.

Janša v Grosuplju
Janez Janša, mladost z rdečo petokrako zvezdo. Vir: Twitter, posnetek zaslona

V ozadju pa je ta gromoglasni molk, ki vse pove o miselni strukturi današnjih oblastnikov spremljalo medijsko bobnenje SiOL-a ter provladnih portalov, ki so ponavljali staro zgodbo: da Osvobodilna fronta sploh ni bila osvobodilna, ampak »antiimperialistična«, da je bila v resnici usmerjena proti zahodnim državam, da je bila orodje komunističnega prevzema oblasti, da so bili komunisti zavezniki z okupatorji (zaradi »skupnega praznovanja 1. maja leta 1941«) in podobno.

Kar seveda ni res; res je, da je Sovjetska zveza sodelovala z Nemčijo, toda šele potem, ko so jo zahodne države izdale, zavrnile zavezništvo z njo in upale, da bo nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, zato je bil antiimperializem povsem upravičen, še toliko bolj, ker so zahodne države pred tem izdale Španijo; res je, da se je med uporom zgodila tudi revolucija in da je bil rezultat enostrankarska oblast, toda še pomembneje je bilo, da je bila Slovenija osvobojena in skupaj z Jugoslavijo uvrščena med zmagovalke druge svetovne vojne.

In seveda ni res, da bi bili komunisti zavezniki z okupatorji – to so bili domobranci, ki so prisegli zvestobo Hitlerju, ne pa partizani, praznovanje 1. maja s strani komunistov ali članov NSADP, ki so zločinsko organizacijo lažno predstavljali za »delavsko stranko« pa še ni zavezništvo, pač pa zgolj nacistična prevara in nič več.

In seveda ni res, da bi bili komunisti zavezniki z okupatorji – to so bili domobranci, ki so prisegli zvestobo Hitlerju, ne pa partizani.

Za kaj torej gre pri tem prazniku?

Z dnevom upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila, se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije v Sloveniji v drugi svetovni vojni.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v OF in pozvali k oboroženemu odporu.

V preteklih letih so ob dnevu upora proti okupatorju, ki je dela prost dan, običajno pripravili državno proslavo, toda leta 2020 je ni bilo, »ker je ni bilo mogoče izvesti.«

Kar pa seveda ni povsem res – v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) so v počastitev državnega praznika na njegov predvečer 26.4.2020 pripravili videoslovesnost, enako pa bi lahko naredila tudi država.

Če bi želela.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman je ob tem v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna.

Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu. Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe.

Zato sta OF in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

Malo je zgodovinskih primerov, ko bi predsednik države obžaloval, ker so mediji razkrili korupcijo in klientelizem v njegovi državi.

Borut Pahor bo na svoj Instagram profil morda ob dnevu upora proti okupatorju prilepil še kakšen svoj umotvor, toda to po njegovem lanskoletnem nedostojnem opravičevanju korupcijskih ravnanj vlade - ne bo pomenilo veliko.

Da je to res vlada vseh državljanov bi lahko dokazal le Janez Janša, če bi državljane nagovoril z enako dolgim, vsebinskim in pozitivnim nagovorom ob 27. aprilu, kot ga je imel ob drugih desnosučnih praznikih.

Ampak to je seveda znanstvena fantastika.

Razlika je res očitna: Ob dnevu upora proti okupatorju smo z vrha vlade dobili le molk tistih, ki so bili najbolj glasni ob velikonočnih praznikih.

Pahor je na predvečer dneva upora proti okupatorju v predsedniški palači raje iskal - škrate. Vir: Posnetek zaslona, Instagram račun predsednika Republike

Ob verskem prazniku je imel Janez Janša tudi lani polna usta Boga, ob državnem pa ni znal povedati prav nič pozitivnega o dnevu upora proti okupatorju.

Kar je po svoje razumljivo.

Predsedniku vlade je potrebno priznati, da je vsaj iskren.

Očitno se ne more se iskreno veseliti uporu, ki je z oblasti odnesel tiste kolaborante z okupatorji, ki so njegovi idejni vzorniki.

Upor je namreč zmanjšal tudi vpliv cerkve (RKC), ki je v veliki meri sodelovala z okupatorjem kot tudi pristaše desnih političnih gibanj v Sloveniji, ki so pristali na kolaboracijo.

In zato Janez Janša - molči.

In to kljub temu, da je nekoč, kot mlad komunist, zagovarjal odmiranje države in popolno podružbljanje ter s tem zagovarjal najbolj skrajne levičarske ideje, ki se jim je ob pogovorih z njim v vojaškem zaporu JLA čudil celo njegov zasliševalec Aleksandar Vasiljević.

Kar pa je po svoje nenavadno.

S tem molkom tudi tokratnega 27. aprila, vnovično proslavo desnih skrajnežev na Mali gori in glasnim nastopom ob praznikih RKC se Janez Janša namreč javnosti, ki jo naslavlja, predstavlja kot verski gorečnez, kristjan, kot pridigar, ministrant, ne pa kot nacionalni voditelj.

Letos pa je to oceno le še utrdil.

Račun za vse to ga je vendarle dohitel 24. aprila, na volitvah.

Na katerih je (kljub relativnemu uspehu SDS) pogorel, ker mu je ljudstvo odreklo veliki met: podelitev novega mandata za sestavo vlade.

Delite članek