REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čiščenje brez meja: potapljači dokazujejo, da je v Piranskem zalivu mogoče tudi sodelovanje

Čiščenje brez meja: potapljači dokazujejo, da je v Piranskem zalivu mogoče tudi sodelovanje

Piranski zaliv je znan kot področje mejnih incidentov, trganju mrež, zaletavanju ribiških čolnov in bližnjih srečanj policijskih čolnov, toda kljub nasprotujočim si pogledom na potek državne meje s strani državnih organov obeh držav nekaterih z obeh strani meje to ni oviralo, da skupaj naredijo nekaj dobrega za Piranski zaliv.

To pa danes počnejo – potapljači.

Več kot 150 potapljačev iz Hrvaške in več kot 30 iz Slovenije se danes ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov namreč loteva čiščenja morskega dna Piranskega zaliva.

V sklopu čistilne akcije Čiščenje brez meja, ki bo potekala na obeh straneh zaliva, bodo potapljači odstranjevali večje odpadke pred Piranom, kampom Veli Jože in v luki v Savudriji.

Zaradi ukrepov, povezanih s Covidom-19, letos ne bo mešanih ekip, ampak bodo morsko dno čistili vsak na svoji strani zaliva.

Zaradi ukrepov, povezanih s Covidom-19, letos ne bo mešanih ekip, ampak bodo morsko dno čistili vsak na svoji strani zaliva.

Očitno brez težav zaradi neusklajenega poteka meje ...

Potapljač Vir:YouTube

V ekološki akciji bo sodelovalo več kot 30 klubov in združenj, savudrijski ribiči in javne gasilske službe ter hrvaška civilna zaščita. Akcija poteka v organizaciji agencije Promocija potapljanja, Potapljaškega kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebškega holdinga ter njegove podružnice Vladimir Nazor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran in Jamarske zveze Slovenije.

Na slovenski strani se je k akciji prijavilo več kot 35 potapljačev tako iz vrst prostovoljnih gasilcev kot tudi jamarske zveze in civilne zaščite.

K akciji bodo po navedbah občine prispevali tudi otroci, udeleženci pete mednarodne otroške potapljaške ekološke akcije.

Poleg čiščenja morskega dna je glavni cilj akcije tudi opozarjanje na globalno težavo onesnaženosti morskega dna in povečanje osveščenosti ljudi o pomembnosti ohranitve rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, pri čemer je treba nujno povezati vse generacije in sosednje države z istim ciljem zaščite narave in ohranjanja lepote Jadranskega morja, so sporočili z Občine Piran.

K akciji bodo po navedbah občine prispevali tudi otroci, udeleženci pete mednarodne otroške potapljaške ekološke akcije, ki pod strokovnim vodstvom inštruktorjev potapljanja pomagajo pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože in se učijo o grajenju boljšega odnosa do morja v prihodnosti.

Čiščenje brez meja in mednarodna otroška potapljaška ekološka akcija potekata pod pokroviteljstvom več institucij z obeh straneh meje.

Delite članek