REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Castro ob rojstnem dnevu kritičen do ZDA

Castro ob rojstnem dnevu kritičen do ZDAFidel Castro

Dolgoletni kubanski voditelj Fidel Castro je ob svojem današnjem 90. rojstnem dnevu znova napadel ZDA, med drugim zaradi številnih neuspelih poskusov atentatov nanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Castro, ki se je iz javnega življenja umaknil leta 2006 zaradi slabega zdravja in imenoval na čelo države svojega brata Raula, je v prispevku, ki so ga objavili uradni mediji, kritiziral ameriškega predsednika Baracka Obamo, ker se med zgodovinskim obiskom na Japonskem maja ni izrecno opravičil zaradi smrti več sto tisoč ljudi v Hirošimi, potem ko so ZDA na mesto odvrgle atomsko bombo med drugo svetovno vojno. Kot "enako zločinskega" je obsodil tudi napad z atomsko bombo na Nagasaki tri dni pozneje 9. avgusta 1945.

"Zato moramo izpostaviti potrebo po ohranitvi miru in da nobena oblast nima pravice, da ubije milijone ljudi," je poudaril.

Ob tem je spomnil na svoje težave z ZDA, ko je še bil vodja komunistične Kube. "Skoraj smejal sem se Machiavellijskim načrtom ameriških predsednikov," je zapisal v članku, ki je bil objavljen pozno sinoči.

Po podatkih kubanskih obveščevalnih agencij je med letoma 1959 in 2000 preživel 634 poskusov atentatov, med katerimi so bili številni naročeni s strani ameriških uradnikov.

Castrov brat Raul je lani z ZDA obnovil odnose.

Fidel Castro je s svojem prispevku tudi opozoril na nevarnost prenaseljenosti planeta, kar je označil za največjo grožnjo v zgodovini človeštva.

V prispevku za časnik komunistične partije Granma pa se je zahvalil za čestitke in darila, ki jih je prejel ob rojstnem dnevu. "To mi daje moč, da odgovorim z idejami, ki jih bom delil s člani stranke in tesno povezanimi organizacijami," je zapisal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Slavje ob rojstnem dnevu Castra se je sicer na havanski obalni aveniji Malecon začelo točno ob polnoči, ko je glasbena skupina Castru s pesmijo zaželela vse najboljše. Na drugi strani zaliva so istočasno izvedli ognjemet. Pisana povorka, polna plesalcev in glasbenikov, se je nato v ritmih latino glasbe razširila po celotni osemkilometrski aveniji.

Kuba je visoki jubilej svojega dolgoletnega voditelja ta mesec obeležila že na več načinov, med drugim s fotografskimi razstavami o njegovem življenju in najdaljšo cigaro na svetu. V Castrovo čast je kubanski proizvajalec cigar Jose Castelar v petek dokončal nič manj kot 90 metrov dolgo cigaro.

Castru, svojemu "dragemu prijatelju", je ob visokem jubileju med drugimi danes voščil ruski predsednik Vladimir Putin. "V Rusiji uživate globoko spoštovanje kot izjemen državnik, ki je svoje celo življenje namenil služenju Kubancem," je po poročanju AFP v telegramu zapisal Putin.

"Težko je preceniti vaš osebni prispevek pri razvoju prijateljstva in sodelovanja med našima državama," je še poudaril in Castru zaželel zdravje, dolgo življenje, vitalnost in srečo.