REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brexit pod vprašaj postavil več kot 65 milijard funtov investicij

Brexit pod vprašaj postavil več kot 65 milijard funtov investicijEvropska Unija

Mnoga britanska podjetja so se po nepričakovanem izidu referenduma o izstopu iz EU odločila odpovedati ali preložiti investicije, skupaj vredne več kot 65 milijard funtov (75 milijard evrov), raziskavo britanskega inštituta za gospodarske in poslovne raziskave CEBR povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavi inštituta o posledicah brexita na načrtovane investicije je sodelovalo 1015 direktorjev podjetij iz različnih sektorjev. Kot poroča AFP, jih je tretjina odgovorila, da so v njihovih podjetjih zaradi odločitve o izstopu iz EU preložili ali pa popolnoma opustili načrte za nove investicije.

Med razlogi so sodelujoči največkrat navedli padec vrednosti britanskega funta ali s tem povezana pričakovanja glede dviga inflacije. Direktorji podjetij so med razlogi za preložitev ali odpoved investicij navajali tudi nejasno vlogo, ki jo bo imela po brexitu Velika Britanija na enotnem trgu EU, prav tako ni jasno, kakšno bo stanje britanskega gospodarstva po dejanskem izstopu iz unije.

Kot so v poročilu zapisali pri inštitutu CEBR, so med podjetji, ki so preložili ali odpovedali investicije, najpogostejša tista, ki poslujejo v IT ali telekomunikacijskem sektorju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek