REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bodo pripadniki t. i. »Nacionalne tiskovne agencije« v petek znova ustrahovali protestnike pod krinko novinarstva?

Bodo pripadniki t. i. »Nacionalne tiskovne agencije« v petek znova ustrahovali protestnike pod krinko novinarstva?Soočenje Purgarja s protestnikom. Vir: Janez Zalaznik, Večer

Tudi ta petek se obetajo protesti proti vladi Janeza Janše.

Vladi pri omejevanju mirnega zbiranja in protestiranja zmanjkuje manevrskega prostora, zato ga prepušča skrajno desnim skupinam.

Vendar pa se je potrebno zavedati, da Janševi vladi po razglasitvi cele vrste ukrepov, s katerimi je omejevala pravice državljanov do mirnega zbiranja in protestiranja za neustavne že zmanjkuje manevrskega prostora.

Na prvi pogled gre za pričakovan razvoj dogodkov, toda pri tem ni potrebno pozabiti, da vlada toliko bolj, kot sama izgublja podporo in pravno varstvo, prepušča javni prostor neformalnim, tudi nasilnim skupinam, ki ne skrivajo simpatij do neonacizma.

Te skupine aktualna oblast tudi dodatno ščiti.

To vlada očitno počne namerno, zato gre še za toliko bolj zaskrbljujoče in zavržno postopanje.

Pri tem se namreč dogajata še dva premika v smeri legitimiranja desničarskih nasilnežev

Vlada je namreč pripadnikom teh krogov, ki pogosto nastopajo s t. i. »rumenimi jopiči« podelila celo status nevladnih organizacij (npr. »Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot«) njihovi prvoborci pa sedaj tudi sami nastopajo - pod krinko medijev.

Eksebicionist Ernecl
Eksebicionist Aleš Ernecl je sliko zločinca pretihotapil in razkazoval v Državnem svetu. Vir: Twitter

T. i. Nacionalna tiskovna agencija (NTA), ki jo je njen prvi odgovorni urednik Aleš Ernecl sam označil za »fašistični medij«, sicer še ni vpisana v razvid medijev, toda to bi se lahko že kmalu spremenilo.

V javnosti je Urban Purgar znan kot neuradni vodja skrajno desničarske nacionalistične skupine Tu je Slovenija, ki je kot svoj znak rada razkazovala karantanskega kastriranega mačka.

Marca je namreč ta »fašistični medij« zapustila vrsta sodelavcev.

Umik z liste sodelavcev NTA je zahteval tudi politični komentator Boštjan Turk, ki pravi, da z medijem, ki ga urednik definira kot fašističnega, ne more sodelovati.

»Vsak fašizem, črni, rjavi ali rdeči se mi je vedno v globini upiral. Moje delo je posvečeno razkrivanju vseh fašizmov,« je tedaj dodal Turk.

Namesto Ernecla ima sedaj ta »medij« novo vodstvo.

NTA sedaj vodi Urban Purgar, ki je tudi predsednik omenjenega društva za promocijo »tradicionalnih vrednot.«

Purgar je sicer vidni član gibanja slovenske različice - desnosučnih - Rumenih jopičev.

V javnosti je sicer znan že od prej, saj je bil neuradni vodja skrajno desničarske nacionalistične skupine Tu je Slovenija, ki je kot svoj znak rada razkazovala karantanskega kastriranega mačka oziroma »panterja«.

NTA je sicer projekt domačih, skrajno desnih Rumenih jopičev.

NTA je ustanovil in registriral kot medij prav Urban Purgar, Alešu Erneclu pa ponudil funkcijo glavnega in odgovornega urednika, kar je slednji sprejel in funkcijo do nedavnega tudi opravljal.

Po svoji izjavi, da je to fašistični medij, pa je nekaj vidnih imen odpovedalo sodelovanje, zato je bila zamenjava Ernecla s Purgarjem nujna.

NTA
Oblikovna podobnost znakov je očitna, delovanje STA in NTA pa je seveda povsem drugačno. Vir: Twitter

Vodstvo NTA se je tako po Erneclovem debaklu na videz spremenilo, toda »agencija« je v resnici ostala še vedno enaka, gre v resnici za provladni in propagandističen, fašističen portal.

»Postopek vpisa naše agencije v razvid medijev se je časovno podaljšal zaradi Večerovih novinarjev in njihovim podobnim kvazi borcem za svobodo govora, ki vršijo formalne in neformalne pritiske na Kulturno ministrstvo, v upanju, da našo prošnjo za razvid medijev zavrnejo. Zaradi enakih razlogov, se je časovno podaljšalo tudi delo inšpektorata za medije glede prijave v povezavi z našo agencijo. Na inšpektoratu ne najdejo nikakršnih nepravilnosti, postopek pa še vedno ni zaključen,« se je pritoževal njegov novi urednik pred dnevi.

Še pred odločitvijo, ali si NTA res zasluži oznako »medij« pa si nekaj več pozornosti zasluži ravnanje njenih t. i. novinarjev.

Pri tem opozarjamo na pismo, ki nam ga je poslal naš bralec in umetniški fotograf Goran Bertok po petkovih protestih 3. julija letos, ko je NTA že prevzel novi odgovorni urednik.

»Sem reden udeleženec petkovih protestov. Včeraj se je zgodil - po mojerm mnenju - pomemben dogodek. Skupina neonacistov, provokatorjev (t. i. rumeni jopiči) je prišla na Trg republike. Njihov vodja se je predstavljal za novinarja, nosil brezrokavnik z oznako 'NTA', mogoče tudi Press ..., obkrožen z 'varnostniki' ... Ta skupina je nato pod krinko 'novinarstva' nadlegovala mirne udeležence protesta, jih snemala (video), predvsem pa jih s svojo pojavnostjo – 'varnostniki', ki so s svojo držo, številčnostjo, nepotrebno, nenavadno prisotnostjo - zastraševala.

Vodstvo NTA se je tako po Erneclovem debaklu na videz spremenilo, toda »agencija« je v resnici ostala še vedno enak, provladni in propagandističen, fašističen portal.

Takšna je bila (tudi) moja osebna izkušnja. Nagovorili so me z 'kaj boš povedal, udbovec?!'

Povzetek: imel sem občutek, da so dovčerajšnji nasilneži, provokatorji, neonacisti z blagoslovom države (NVO, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, podpis V. Simoniti) postali novinarji (čeprav NTA ni vpisana v razvid medijev ...) s privilegiji, ki jih ta poklic/status omogoča, ta privilegij pa zlorabljajo za provociranje, grožnje ... Policija njihovega obnašanja ni preprečila (tudi na moj poziv, naj prekinejo nadlegovanje) ...

Mislim, da bi se moral novinarski ceh na to odzvati. Pa tudi vsi ostali dobromisleči,« je zapisal naš bralec.

Kaj to pomeni?

To ni samo kršitev več slovenskih zakonov, od javnega reda in miru do medijske zakonodaje, je tudi kršitev profesionalnih kodeksov, ki jih morajo spoštovati vsi novinarji.

To pomeni da lažni »novinarji NTA« s svojo prisotnostjo na protestih in pod krinko novinarstva tudi pod novim vodstvom ustrahujejo in ponižujejo udeležence protestov, vse to pa ob prisotnosti policije, ki se ne odziva.

To ni samo kršitev več slovenskih zakonov, od javnega reda in miru do medijske zakonodaje, je tudi kršitev profesionalnih kodeksov, ki jih morajo spoštovati vsi novinarji.

Pri tem pa je tudi Ernecl ob brci v zadnjico z medija, ki ga je vodil, priznal, da gre za projekt stranke SDS, ki bo sedaj prevzela vodstvo.

Kar pomeni, da je NTA strankarski, ne pa neodvisen projekt in da tisti, ki trdijo drugače, torej sami tako imenovani novinarji NTA v resnici zavajajo javnost.

Slovenska tragedija sicer je, da v državi ni konsenza o ustanovitvi medijskega sveta in univerzalnih pravil novinarskega ceha, ki bi jih spoštovali vsi. To se državi sedaj vrača kot bumerang tudi skozi divjaštvo NTA. 

Slovenska tragedija sicer je, da v državi ni konsenza o ustanovitvi medijskega sveta in univerzalnih pravil novinarskega ceha, ki bi jih spoštovali vsi, zato imamo tudi en sindikat večinoma »mainstream« medijev ter dve društvi novinarjev (DNS in ZNP) z različnimi kodeksi in ob tem tudi stalne spore med njima.

To se državi sedaj vrača kot bumerang tudi skozi divjaštvo NTA, ki izkorišča prazen prostor.

Toda ne glede na to obstajajo pravila, ki so univerzalno veljavna za vse novinarje.

To je predvsem Münchenska deklaracija o dolžnostih in pravicah novinarjev, ki na zelo jedrnat način predpisuje obnašanje novinarjev in je splošno veljavna po vsem svetu.

V deklaraciji o dolžnosti novinarjev je zapisano naslednje - »V zbiranju informacij, urejanju in komentiranju dogodkov so temeljne dolžnosti novinarja:

'da poklica novinarja ne prepleta s poklicem prodajalca oglasov ali propagandista, da ne sprejema nobene naloge - neposredne ali posredne - od naročnika oglasa'

    1) da spoštuje resnico in pravico občinstva, da jo izve, ne glede na to, kakšne bi bile možne posledice zanj osebno;

    2) da brani svobodo informiranja, komentiranja in kritike;

    3) da objavlja samo informacije, katerih vir pozna, da ne prikriva bistvenih informacij ter da ne spreminja vsebine besedil in dokumentov;

    4) da se ne poslužuje nepoštenih metod za to, da bi prišel do informacij, fotografij ali dokumentov;

    5) da spoštuje zasebno življenje oseb;

    6) da popravi vsako informacijo, ki se izkaže kot netočna;

    7) da spoštuje poklicno skrivnost in da ne odkriva vira informacije, ki jo je dobil zaupno;

    8) da kot grobo profesionalno kršitev razume naslednje: plagiat, klevetanje, obrekovanje, sramotilne in neutemeljene obtožbe, sprejemanje podkupnine v kakršni koli obliki - tako za objavljanje kot neobjavljanje novice;

    9) da poklica novinarja ne prepleta s poklicem prodajalca oglasov ali propagandista, da ne sprejema nobene naloge - neposredne ali posredne - od naročnika oglasa;

  10) da zavrača vse pritiske in da navodila sprejema samo od za to pristojnih oseb v uredništvu.

Vsak novinar, dostojen tega imena, se obvezuje, da bo dosledno spoštoval gornja načela. Skladno s pravnimi predpisi vsake države novinar v primeru spora o poklicni časti sprejema samo presojo svojih kolegov; pri tem mora biti izključeno vsako vladno ali drugo vmešavanje.«

Verbalni napad na udeleženca protesta z »udbovcem« in grožnje protestnikom so povsem očitna kršitev več točk deklaracije o dolžnosti novinarjev, torej najmanj točk 2, 4, 5, 8 in 9.

Konkretno je nasilnež, ki se je skrival za oznako NTA napadal in ne branil svobodo kritike drugih oseb, pri tem uporabil nepošteno metodo grožnje, da bi prišel do željenega odgovora, kršil pravico do zasebnosti protestnika, ga ob tem klevetal, obrekoval, sramotil in neutemeljeno napadal ter pri tem deloval kot del razgrajaške skupine, ne pa kot novinar.

Rumeni jopiči in njihov stric v ozadju
Včeraj provladni politični aktivisti, danes neodvisni novinarji? T. i. rumeni jopiči v akciji. Vir: Twitter

Dokaze o takšnem ravnanju bi zato morali tudi pristojni organi upoštevati tudi pri svoji odločitvi, ali je res mogoče takšno skupino ljudi, ne glede na to, da se razglašajo za medij in novinarje, res označiti za medij in novinarje.

Absolutno pa si takšni »novinarji« ne zaslužijo tolerance policije, ki bi proti njim morala ukrepati, ne pa da molče spremlja njihovo ustrahovanje ljudi pod krinko novinarstva.

Kajti s takšnim svojim ravnanjem se namreč sami izključujejo iz skupnosti, ki ji pripadajo vsi novinarji v Sloveniji, ne glede na to, ali so bolj »levih« ali »desnih« pogledov.

Pravila novinarskega delovanja veljajo za vse, za celoten novinarski »ceh« in kdor se teh pravil ne drži, si ne zasluži biti novinar.

Na portalu Nova24TV so sicer branili t. i. Rumene jopiče, ki so se prelevili v »novinarje« s trditvijo, da so jih udeleženci protestov žalili in da so pač morali odgovarjati na žalitve.

Toda tudi v tem primeru domnevni »novinarji« nimajo pravice do agresivnega ravnanja. Žalitve bi lahko zgolj zabeležili.

Da so bili ljudje, ki so opazili njihovo »transformacijo v novinarje« besni, pa je seveda povsem razumljivo, saj so v tem (upravičeno) videli zlorabo posebnih pravic, ki jih imajo novinarji s strani skupine, ki poziva k nasilju (na primer - rušenju Metelkove) in krši temeljna načela novinarstva.

Pripadniki t. i. Rumenih jopičev in NTA so sami porisani s simboli sovraštva in pozivi k nasilju in s tem sami sebe izključujejo iz vloge novinarjev.

Da ne govorimo o tem, da so pripadniki t. i. Rumenih jopičev in NTA sami porisani s simboli sovraštva in pozivi k nasilju in s tem sami sebe izključujejo iz vloge novinarjev.

In ker so ti novinarji NTA ravnali drugače, kot morajo ravnati novinarji, ter napadali protestnike, jim zato ne pripadajo niti posebne pravice, ki jih novinarji uživajo (do varovanja virov, do blažjega obravnavanja v primeru objave člankov v primeru tožb zaradi žalitev itd.).

Absolutno pa si takšni nasilni »novinarji« ne zaslužijo tolerance policije, ki bi proti njim morala ukrepati, ne pa da molče spremlja njihovo ustrahovanje ljudi pod krinko novinarstva.

Delite članek