REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bidnov minister za promet zaradi obveznosti soproga na očetovskem dopustu - kljub kaosu v dobavnih verigah

Bidnov minister za promet zaradi obveznosti soproga na očetovskem dopustu - kljub kaosu v dobavnih verigahPete Buttigieg, Bidnov minister za promet in novopečeni očka. Vir: Twitter

V ZDA okrevanje gospodarstva ob umirjanju pandemije ne teče povsem brez težav.

Podjetja se soočajo s pomanjkanjem delov, pogosto tudi z odhodi delavcev, še bolj pa jih pesti kaos v dobavnih verigah.

Ob vsem tem so mediji razkrili, da je Bidnov minister za promet Pete Buttigieg že več mesecev na »očetovskem dopustu,« saj ima njegov soprog delovne obveznosti, kar je sprožilo val negodovanja v javnosti.

Nekateri so opozarjali, da je prevzel funkcijo, za katero je vedel, da jo bo moral opravljati sedaj in da ni nepričakovano postal noseč.

Prometni minister Pete Buttigieg je sprožil burno razpravo o svojem očetovskem dopustu, potem ko je njegov tiskovni predstavnik razkril, da minister ni bil v svoji pisarni že okoli dva meseca, saj se nahaja na plačanem dopustu.

»Prve štiri tedne je bil večinoma povsem odsoten, razen ko je šlo za večje odločitve agencije in zadeve, ki jih ni bilo mogoče prenesti na koga drugega,« je dejal tiskovni predstavnik.

»Od takrat pa pospešuje svoje dejavnosti,« je dejal, toda to se kritikom ni zdelo kot primerno pojasnilo.

Nekateri so opozarjali, da je prevzel funkcijo, za katero je vedel, da jo bo moral opravljati sedaj in da ni nepričakovano postal noseč.

Tiskovni predstavnik je v opravičilo svojega šefa pojasnil, da si bo Buttigieg v prihodnjih tednih »vzel še nekaj časa«, ki bi ga rad preživel s svojim možem, Chastenom in »novorojenima otrokoma,« hčerkico Penelope Rose Buttigieg in sinčkom Josephom Augustom.

Številni so bili kritični, češ da je nekdanja ameriška prva dama Melania Trump končala na naslovnicah medijev, ko je ni bilo videti v javnosti mesec dni, medtem pa dvomesečno odsotnost ministra za promet uslužbenci sedme sile skorajda niso opazili, kakor da bi šlo za opombo.

Odsotnost prometnega ministra je v tem času postala opazna le zato, ker so predvsem pristanišča v ZDA preobremenjena, številna podjetja pa ustavljajo proizvodnjo zaradi pomanjkanja komponent ali materialov.

»Pete Buttigieg je od avgusta na dopustu, potem ko je posvojil dva otroka – temu pravijo očetovski dopust – in sedaj poskuša ugotoviti, kako dojiti. Nič nismo izvedeli o tem, kako je to potekalo,« se je iz ministra ponorčeval gostitelj Fox News Tucker Carlson, kar so nekateri označili kot »homofobičen« komentar.

V obrambo ministra pa je novinar Mike Sington opozoril, da je bil Pete Buttigieg šest let rezervist marincev in bil poslan v Afganistan, medtem ko je zvezdnik Fow Newsa Tucker Carlson izpadel iz oddaje Plešemo z zvezdami, ko ni znal plesati niti ča-čaja.

Toda številni drugi kritiki so se odzvali z jeznimi komentarji, češ da je Pete Buttigieg »nesposoben« in da o tem govori že dejstvo, da ni delal dva meseca, »pa tega ni nihče opazil.«

Ministrstvo za delo pa opozarja, da se številna podjetja soočajo s problemi tudi zato, ker rekordno število delavcev zapušča svoja delovna mesta ter da so to tudi posledice odločitev, ki jih je sprejela že prejšnja, Trumpova administracija.

Delite članek