REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Arhitekturni presežki slovenske cementne industrije

promocijsko sporočilo
Arhitekturni presežki slovenske cementne industrijeNordijski center Planica

Nordijski center v Planici, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in nova ljubljanska džamija – povezuje jih cement iz Salonita Anhovo, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico.

Rimljani so bili prvi, ki so iznašli gradbeni material – beton, ki je obstal stoletja, zaradi česar lahko še danes občudujemo impozantne stavbe, ki so ostale za njimi.

Vse to so delčki arhitekturnih presežkov slovenske cementne industrije, ki je doma v Anhovem.

Ne samo v tujini, tudi pri nas imamo kar nekaj primerov impozantnih objektov iz betona; Črni Kal, Nordijski center v Planici, Termalija v Termah Olimje, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in ljubljanska mošeja so le delčki arhitekturnih presežkov slovenske cementne industrije, ki je doma v Anhovem.

Dolina pod Poncami je z odprtjem Nordijskega centra Planica postala edinstven kompleks, ki ga ni nikjer na svetu.

Osrednji objekt koncentrične oblike, ki je zgrajen iz betona, proizvedenega v Salonitu Anhovo, je poseben tudi, ker omogoča poglede tako na skakalni kot tekaški del.

Nordijski center Planica
Nordijski center Planica
Vir: www.nc-planica.si/

Paša za oči je tudi objekt »Livade 1.0«, fakultetna zgradba Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, ki spominja na arhitekturne betonske presežke iz petdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Livade
Livade 1.0
Vir: www.odprtehiseslovenije.org

Ali pa umirjen zeleni kotiček, ki je nastal ob eni najprometnejših ulic v središču ljubljanskega mestnega vrveža, na križišču Masarykove in Resljeve – Tomanov park.

Travnato površino, obdano z masivnimi betonskimi bloki, ki služijo kot prostor za sedenje, so si snovalci zamislili tudi kot površine za ‘skejtanje’.

Tomanov park
Tomanov Park
Vir: www.medprostor.si

Ali pa prva in edina džamija v Sloveniji, ki se je s svojo edinstveno belino in dovršeno arhitekturo iz betona, stekla in lesa, usidrala v veduto slovenskega glavnega mesta.

Ljubljanska mošeja
Ljubljanska mošeja
Vir: Facebook profil Muslimanski kulturni center Ljubljana 

Prejela pa je tudi nagrado svetovnega portala za arhitekturo ArchDaily, ki že 12 let izbira objekte leta s pomočjo bralcev.

Izmed nekaj tisoč predlogov so bralci portala izbrali 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve.

Med njimi je tudi Ljubljanska mošeja, ki je nagrajena v kategoriji verskih objektov.

Family Wellned Termalija
Family Wellness Termalija
Vir: Family Wellness Termalija

Family Wellness Termalija arhitektov Deana Laha in Milana Tomca je nadaljevanje dela v Termah Olimia, ki ga je več let po fazah projektiral biro Enota omenjenih arhitektov.

 

 

Delite članek