REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Arbitraža: vlada pri prebivalcih ob meji s Hrvaško

Arbitraža: vlada  pri prebivalcih ob meji s HrvaškoSlovenski morski ribič. Vir: You Tube

Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bo ta teden obiskala prebivalce ob meji s Hrvaško, s katerimi bo potekal pogovor o konkretnih rešitvah za njihove težave in potrebe po razsodbi arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. V torek se bo vladna delovna skupina sestala s prebivalci občin Rakrižje in Lendava. Člani vladne delovne skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bodo pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Erika Kopača v sredo v občini Metlika, dan kasneje, v četrtek, pa bo sledil še obisk prebivalcev ob meji s Hrvaško v občini Piran. Na pogovorih s prebivalci bodo sodelovali tudi župani omenjenih občin ter načelniki oziroma načelnice upravnih enot.

Srečanja so zaprta ja javnost

Prebivalcem ob meji s Hrvaško bo vlada na tokratnih srečanjih predstavila izhodišča za interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve. Srečanja bodo zaprta za ostalo javnost, po srečanjih pa bodo sledile izjave za medije. Kot je v petek po seji vlade sporočila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, so upravne enote na območjih ob meji po razglasitvi arbitražne razsodbe konec junija opravile 98 pogovorov s prebivalci, ki jih bo odločitev na nek način zadevala. Vlada je to pregledala in pripravila ustrezna izhodišča za odgovore na njihove potrebe.

Pomoč ribičem

Obiskali bodo tudi ribiče in jih seznanili, kako jim bo policija nudila pomoč in varovanje, če bo to potrebno. Protokoli za to so pripravljeni, policija pa nadzoruje celotno morsko območje, ki ga je dobila Slovenija z arbitražno odločbo, je poudarila Kozlovičeva in ponovila, kar je v četrtek po srečanju slovenskega političnega vrha sporočil tudi premier Miro Cerar.

Obiskali bodo tudi ribiče in jih seznanili, kako jim bo policija nudila pomoč in varovanje, če bo to potrebno. Protokoli za to so pripravljeni, policija pa nadzoruje celotno morsko območje, ki ga je dobila Slovenija z arbitražno odločbo, je poudarila Kozlovičeva in ponovila, kar je v četrtek po srečanju slovenskega političnega vrha sporočil tudi premier Miro Cerar. Kot je poudarila, je meja na morju dovolj natančno določena in se slovenska zakonodaja že lahko izvaja, medtem ko je potek meje na kopnem treba vendarle še natančneje ugotoviti.Pojasnila je, da je 16 gospodinjstev oz. skupaj 35 oseb, tako državljanov Slovenije kot Hrvaške, izkazalo namero za preselitev na slovensko stran. Za to bodo dobili nadomestilo, ki ga bodo določili individualno, je povedala Kozlovičeva, o konkretnih številkah pa ni želela govoriti. Na drugi strani je enajst hrvaških državljanov izrazilo željo, da bi ohranili določene pravice v Sloveniji. Kot je povedala Kozlovičeva, bo slovenska vlada razmislila, ali bi jim to omogočila.


Arbitražno sodišče je v razsodbi 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementiral a, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže.