REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa TT: Večina bi volila Marjana Šarca; sledita mu Šiško in Pahor

Anketa TT: Večina bi volila Marjana Šarca; sledita mu Šiško in Pahorarhiv TT

Ta teden smo na portalu Ta Trenutek objavili anketo o (možnih) kandidatih za predsednika republike. V dveh dneh je glasovalo več kot 1.500 bralcev.

Prvih pet kandidatov

1.557 bralcev je na anketi lahko podelilo svoj glas ljudem, ki so že vložili uradno kandidaturo na Državni volilni komisiji, kot tistim, ki še zbirajo glasove oz. so predhodno najavili svojo sodelovanje.

Največ glasov (295 oz. 19%) je prejel aktualni kamniški župan Marjan Šarec, ki je že uradno vložil kandidaturo. S 232 glasovi (oz. 15% oddanih glasov) mu sledi Andrej Šiško, štajerski aktivist in predsednik Zveze domoljubnih društev Hervardi. Na tretjem mestu se nahaja trenutni predsednik republike Borut Pahor, kateremu so bralci dali 222 glasov (oz. 14 %).

Prvi trojici nato presenetljivo sledi Žiga Papež, študent in komik, ki je znan tudi po vzdevku Papster: prejel je 195 glasov (oz. 13 %). Na petem mestu je s 144 prejetimi glasovi (9%) nato Romana Tomc, evroposlanka iz vrst Slovenske demokratske stranke.

Med prvo peterico presenečata predvsem prisotnost Šiškota in Papeža, saj trenutno še nimata potrebne podpore za uradno vložitev kandidature, a hkrati kaže, da med spletnimi uporabniki uživata veliko stopnjo zaupanja.

Preostali

V sredini ankete, med 50 in 100 glasovi podpore, se tako nahajajo: glasbenik Damjan Murko (98 glasov oz. 6 %), nekdanji častnik Slovenske vojske in predsednik gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislav Troha (86 glasov oz. 6%), ter presenetljivo šele na osem mestu predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, ki je prejela le 79 glasov (5%).

Tej trojici sledi nato upokojeni zabavljač Andrej Rozman – Roza (39 glasov oz. 3%), kandidatka Slovenske ljudske stranke Suzana Lara Krause (37 glasov oz. 2%), trenutni koprski župan Boris Popovič (22 glasov oz. 1%), aktualni slovenski veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec (18 glasov oz. 1%), ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič (17 glasov oz. 1%), in kandidatka zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič (16 glasov oz. 1%).

Glasbenik Dominik Kozarič je dobil 15 glasov podpore (1%), predhodno neuspela predsedniška kandidatka Martina Valenčič je prejela 13 glasov (1%), ter kandidatka Združenja za boljšo Slovenijo Dušanka Janša 10 glasov (1%).

Najmanj glasov so prejeli: Ludvik Poljanec (6)​​, Luj Šprohar (5), David Cigoj in Valerija Korošec (3) ter po en glas Jožef Jarh in Aleš I. Cepič.​

 

Gospod Serpentinšek, skriti heroj province

Rezultati naše spletne ankete so na prvi pogled res izstopajoči in se bistveno razlikujejo od tistih, ki jih objavljajo mainstream mediji. Vendar le do določene mere. Če je Borut Pahor, aktualni predsednik, ki mu vsi napovedujjo ponovno izvolitev, na vseh anketah na prvem mestu, potem je skoraj bolj zanimivo, kdo mu je za petami. Kdo je na drugem mestu.

Ko je Delo pred dnevi objavilo lestvico priljubljenosti politikov, na njej pa se je na drugem mestu - torej takoj za Borutom Pahorjem - znašel kamniški župan Marjan Šarec alias komik Ivan Serpentinšek, sem bil prepričan, da je to neokusna manipulacija, medijski spin. Zaradi tega se je na tviterju vnela celo manjša polemika, ki ni dobila epiloga, saj je v zraku ostal občutek, da z barometrom, kjer je Šarec na drugem mestu, takoj za Pahorjem, pač nekaj ne more biti v redu.

Spletna anketa, ki jo je zadnje dni objavljal Tatrenutek, pa določene dileme vseeno odpravlja. Kar se Marjana Šarca tiče, zagotovo. Ostali kandidati, večinoma eksoti, ne morejo pokvariti veselja tistim, ki se privoščljivo nasmihajo Borutu Pahorju: "Ne, gospod predsednik, res ni nič samoumevno. Vaša zmaga pa še najmanj."

Se spomnite predsedniških volitev leta 2007, na katerih je dolgo časa za favorita veljal Lojze Peterle, za njim pa sta stopicala Mitja Gaspari in Danilo Türk. Šele v fotofinišu je Peterle začel izgubljati in potem v drugem krogu tudi precej močno izgubil proti Türku.

Ali se Pahor lahko kaj nauči iz Peterletove zgodbe? In še bolj ključno vprašanje: ali Šarec dejansko lahko spravi Pahorja v drugi krog, kjer je potem mogoče vse?

V tem trenutku dejansko kaže, da se bo večina glasov lomila na Pahorju in Šarcu. Od ostalih kandidatov - predpostavljajmo, da bodo to poleg Romane Tomc, Ljudmile Novak, Maje Makovec Brenčič še Boris Popovič, Angelca Likovič in Suzana Laura Krause - vsaj na prvi pogled nihče ne more zbrati več kot deset odstotkov glasov. Osem uradnih kandidatov, od teh dva izstopajoča. Ali je to dovolj za drugi krog volitev?

Morda je. Morda bi Šarec, če dejansko uživa toliko podpore med manj opaznimi in medijsko "pokritimi" družbenimi skupinami, lahko končno sestavil profesionalen volilni štab in spremenil svojo strategijo, ki se ne sklada z njegovo siceršnjo podobo? Zategnjena obleka in očala, ki mu ne pristojijo? Zadržano in včasih kar malce izgubljeno nastopanje v televizijskih oddajah? Je to tisti gospod Serpentinšek, ki pove, kar misli in ki zabava množice Slovencev, ki imajo poln kufr kravatarjev iz Ljubljane, še bolj pa jim gredo na živce "pošteni" poslovneži Jankovićevega kova, ki se delajo norca iz malega, klenega in poštenega slovenskega podeželana.

Slovenija je pretežno provincialna, neurbanizirana. Večina ljudi ne naseda na retoriko finega, meščanskega političnega marketinga. Prav zato ima Ivan Serpentinšek zdaj možnost, da se nesproščenemu Ivanu Šarcu zahvali za sodelovanje, ga pošlje nazaj v Kamnik in se sam poda v predvolilno kampanjo. Za zdaj je še vse odprto.

Dejan Steinbuch

Povezane novice