REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški podrepnik: Žbogar pomagal onemogočiti razpravo o agresiji Nata na Jugoslavijo v Varnostnem svetu OZN!

Ameriški podrepnik: Žbogar pomagal onemogočiti razpravo o agresiji Nata na Jugoslavijo v Varnostnem svetu OZN!Žbogar želi poglobljen odnos z ZDA... Vir: Posnetek zaslona, X

Varnostni svet ZN je zavrnil predlog Rusije za razpravo o Natovem bombardiranju ZR Jugoslavije.

Večina članic Varnostnega sveta ZN ni glasovala za uvrstitev te teme na dnevni red. Med njimi je bila tudi Slovenija.

Zasedanje je bilo razpisano na pobudo Rusije, številne zahodne države pa so poskušale preprečiti njegovo izvedbo, kar se jim je tudi posrečilo. S tem prikrivajo tudi prave vzroke za ukrajinsko vojno.

Rusija, Kitajska in Alžirija so glasovale za razpravo o samovoljni akciji držav NATO pakta pod taktirko ZDA zoper tedanjo ZRJ, kar je bila brutalna kršitev mednarodnega prava. 

Toda večina članic Varnostnega sveta ni glasovala za uvrstitev te teme na dnevni red, med njimi tudi Slovenija.

Tako se je odločil tudi Samuel Žbogar v imenu Slovenije.

Spomnimo, Žbogar se je že pred leti sam hvalil, da je proameriški in to vedno znova dokazuje, seveda tudi po inštrukcijah Tanje Fajon in Roberta Goloba.

Zato iz tega zornega kota tudi tokrat ni razočaral.

Toda s takšnim ravnanjem zahodne države tudi prikrivajo prikrite vzroke za ameriško posredniško vojno v Ukrajini.

Z napadom na ZRJ, sestavljeno iz Srbije in Črne gore so namreč ZDA napadle suvereno državo v Evropi prvič po koncu hladne vojne.

Že pred leti se je hvalil, da je proameriški in to vedno znova dokazuje, seveda tudi po inštrukcijah Tanje Fajon in Roberta Goloba. Zato tudi tokrat ni razočaral. Toda s takšnim ravnanjem zahodne države v resnici prikrivajo tudi prave vzroke za ukrajinsko vojno.

In to je privedlo do posledic - podobnega ravnanja drugih velikih sil.

Da je bilo bombardiranje ZRJ velika tragedija in prelomen dogodek, je opozoril tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

Analitiki opozarjajo, da so tedaj v Rusiji prvič spregledali laži Zahoda.

Šlo je za pričakovane posledice, ki pa so jih zahodne sile ignorirale.

Zahodne države so se sklicevale na pravico do zaščite in humanitarne intervencije, vendar tem argumentom pozneje ni pritrdilo niti Meddržavno sodišče v Haagu ob svojem posvetovalnem mnenju o sprejemu deklaracije o neodvisnosti Kosova.

Ob tem so Srbijo in Črno goro napadle države združene v ameriškem vojaškem paktu in brez dovoljenja VS OZN ter kljub nasprotovanju tedaj ekonomsko in vojaško šibkejših Rusije in Kitajske.

Zunanji minister Ivica Dačić je po razpravi dejal, da je Srbija razočarana, ker, kot je dejal, v Varnostnem svetu Združenih narodov niso slišali resnice o agresiji Nata na ZR Jugoslavijo leta 1999.

»Nismo tukaj, da bi govorili o odnosu med Rusijo, Ameriko in Francijo, ampak o agresiji na Srbijo, na ZRJ, ki je bila precedens, kot je ta odločitev Varnostnega sveta danes. In vse je za hrbtom Srbije in srbskega naroda.

Da bo ta agresija za vedno ostala zločin, ki seveda ne bo pozabljen. Če Varnostni svet sploh ne more razpravljati o vprašanju bombardiranja, kako bo potem preprečil bombardiranje drugje.

Postavlja se vprašanje, ali Varnostni svet sploh obstaja? Mislim, da vsi poznamo odgovor na to vprašanje,« je zaključil Dačić.

Stalni predstavnik Rusije v Varnostnem svetu OZN Vasilij Nebenzja je na začetku zasedanja izjavil, da se ves svet te dni spominja žrtev tragičnih dogodkov na Balkanu, ki jih je povzročila nezakonita agresija Nata.

»Razumem, da je predstavnikom Nata za to mizo neprijetno to slišati in o tem razpravljati, vendar je pomembno, da o tem razpravljamo, ne samo zaradi tega, kar se je zgodilo, ampak tudi zaradi tega, kar se zdaj dogaja v tej regiji,« je dejal ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzja.

Zahodne države so to pobudo že od samega začetka spodkopavale in pobudnikom dejale, da jim ni treba priti v New York, ker seje sploh ne bo.

Tako je francoski predstavnik že na začetku zasedanja nasprotoval uvrstitvi te teme na dnevni red.

»Tudi Rusiji je jasno, da predlaganje te teme ne bo v ničemer prispevalo k napredku,« je dejal.

»Rusija cinično uporablja intervencijo leta 1999, da opraviči svojo vojno proti Ukrajini in svojo agresivno zunanjo politiko v Gruziji leta 2008 in na Krimu leta 2014,« je dodal.

Diplomat Zoran Milivojević je poudaril, da se je Zahod z zavrnitvijo uvrstitve te teme na dnevni red Varnostnega sveta ZN proceduralno poskušal izogniti neposredni razpravi na rednem zasedanju.

Danes je zato vsa Srbija posejana z osiromašenim uranom, ki povzroča raka in druga maligna obolenja.

Sogovornik RT Balkan meni, da je dejstvo, da so bile za uvrstitev te razprave na dnevni red le Rusija, Kitajska in Alžirija, preostalih 12 članic pa se je vzdržalo, pokazatelj, da je šlo vse skupaj za »neposredno lobiranje zahodnih sil, in to je bistvo«.

»Ko gre za odnos Zahoda, menim, da ne odnehajo od svojega cilja, ki sta ga predstavili Quinta in Norveška v izjavi ob 25. obletnici (agresije Nata). Jasno je, da nimajo variante B, ampak le varianto A - torej samo priznanje (tako imenovanega Kosova), samo vztrajanje pri tem in kakršna koli razprava na to temo jim ne ustreza,« ugotavlja Milivojević.

Milivojević dodaja, da razprava o agresiji Nata na Jugoslavijo v Varnostnem svetu Združenih narodov Zahodu ne ustreza, ker bi »ne le spomnila človeštvo na kršitve mednarodnega prava in na to, kar so (Zahod) storili, ampak tudi na ofenzivno funkcijo, ki jo ima NATO še danes in tudi na vprašanje moralne in politične odgovornosti zahodnih držav«.

»Učinki takšne seje bi bili neugodni za Zahod in razdeljeni svet, če upoštevamo odnos kolektivnega Juga v tem trenutku do vojne v Ukrajini, pa tudi do položaja kolektivnega Zahoda,« zaključuje Milivojević.

Za bombardiranje Srbije, a tudi mnogih drugih držav je bil zmeraj znova tudi sedanji ameriški predsednik Joe Biden, kot kažejo njegove izjave spodaj.

Mimogrede, Rusija je predlagala zasedanje v začetku marca, Japonska kot predsedujoča Varnostnemu svetu pa je to pobudo podprla in razpisala zasedanje.

Pred nekaj dnevi je ruska državna Duma, torej oba doma ruskega parlamenta, sprejela osnutek dokumenta, ki naj bi bil predstavljen v Združenih narodih.

Bombardiranje ZRJ pod taktirko Nata je povzročilo smrt več kot 2500 ljudi, med njimi 87 otrok, in povzročila škodo za sto milijard dolarjev.

V tem dokumentu Rusija poziva mednarodne organizacije in parlamente, naj obsodijo agresijo Nata na ZRJ, se zoperstavijo poskusom prikrivanja resnice o dogajanju pred četrt stoletja in vplivajo na države, ki so sodelovale v bombardiranju ZRJ na mednarodno pravno odgovornost.

Dokument ocenjuje, da je agresija ustvarila pogoje za nove vojaške akcije po svetu pod »krinko domnevnega boja za vrednote svobode in demokracije«.

Zračni napadi Nata na ZRJ, izvedeni brez odobritve Varnostnega sveta ZN, so trajali od 24. marca do 10. junija 1999.

Bombardiranje ZRJ pod taktirko sil Nata je povzročilo smrt več kot 2500 ljudi, med njimi 87 otrok, in povzročila škodo za sto milijard dolarjev.

Nato, napad na ZRJ - posledice
NATO, napad na ZRJ - posledice. Vir: Posnetek zaslona, X

»Sem smo prišli na povabilo Varnostnega sveta ZN. Menimo, da je tema izjemno pomembna za mednarodni pravni red in da se je danes, tako kot je bilo bombardiranje Srbije izvedeno kot precedens, zgodil precedens v proceduralnem glasovanju,« je dejal Dačić na novinarski konferenci v Združenih narodih.

Zahvalil se je Rusiji, Kitajski in Alžiriji za podporo pobudi za razpravo o bombardiranju ZRJ v Varnostnem svetu OZN.

Zahvalil se je tudi državam, ki niso glasovale »za«, pri čemer je dejal, da se je veliko držav vzdržalo, ker niso želele razpravljati o temi, pri kateri »so očitno dvojna merila«.

Ko je komentiral dejstvo, da je bilo Natovo bombardiranje izvedeno iz domnevno humanitarnih razlogov, je Dačić vprašal, za kakšne humanitarne razloge gre, glede na to, da je bilo izvedeno »skoraj popolno etnično čiščenje Srbov s Kosova in Metohije«.

»Ali je potrebna humanitarna intervencija proti Prištini zdaj, ko se dogajajo zločini nad srbskim narodom, ko je bilo v zadnjih mesecih izgnanih 14 odstotkov Srbov, ko Priština noče oblikovati Zveze srbskih občin, in je zato nagrajena s članstvom v različnih mednarodnih organizacijah,« je opozoril vodja srbske diplomacije.

NATO oziroma države članice tega vojaškega pakta niso imele mednarodne pravne podlage za agresijo na Jugoslavijo pred 25 leti, zato je po Dačićevih besedah ​​cinično, da Srbija danes o tem ne more govoriti niti v Varnostnem svetu.

Pred 25 leti Varnostnega sveta OZN sploh niso vprašali, ali lahko bombardirajo Srbijo, je poudaril.

»O vsem tem, poleg bomb, pa sedaj ne moreš reči še niti besedice! No, to nekaj govori o mednarodnem pravnem redu in mednarodnem pravu. To govori o tem, ali OZN in Varnostni svet sploh še obstajata je sklenil.

Kot je dejal, bi moral Varnostni svet ZN razpravljati o agresiji na ZRJ, ki je bila izvedena brez odločitve tega organa in je bila precedens, kot tudi o ponedeljkovi odločitvi na proceduralnem glasovanju.

Megla EU in Ivica Dačić
Ivica Dačić se je zoperstavil zamegljevanju vzrokov za sedanje napete razmere v svetu... Vir: Posnetek zaslona, X

Po njegovih besedah ​​je težava v tem, da se vse dela za hrbtom Srbije in srbskega naroda.

»Ta agresija bo za vedno ostala zločin, ki ga ne moremo pozabiti,« je dejal Dačić.

Vprašal je, kako bo VS ZN preprečil agresijo na drugo državo, če ne more razpravljati niti o bombardiranju ZRJ leta 1999.

»Vprašanje je, ali obstaja mednarodni red, in vsi poznajo odgovor na to vprašanje,« je dejal Dačić.

Dodal je še, da samovoljna uporaba oborožene sile ni dovoljena, možna je le pod strogo določenimi pogoji, ki jih določa Ustanovna listina ZN.

»NATO in njegove članice niso imele mednarodne pravne podlage za agresijo na Jugoslavijo. Ker je vsa ta leta in desetletja potekal nelegalen boj za ločitev Kosova od Srbije in Jugoslavije,« je dejal.

O tem, kako ZDA planirajo vojne po svetu kakor po tekočem traku pa je nekoč lepo pojasnil zdaj že upokojeni ameriški general Wesley Clarke, poveljnik vojske zveze NATO, ki je napadla Srbijo in ZRJ.

Dačić je dejal, da so vsi priča, da v Varnostnem svetu vsi govorijo o ozemeljski celovitosti, nihče pa ne govori o ozemeljski celovitosti Srbije.

»Uporaba sile v mednarodnih odnosih je nezakonita in predstavlja kršitev temeljnih načel in pravil mednarodnega prava.

To so povedale same članice Nata, ki so to akcijo okvalificirale kot nezakonito, a legitimno uporabo sile, da bi zaustavili domnevno humanitarno katastrofo,« je dejal Dačić.

Srbski minister za zunanje zadeve je še spomnil, da je bilo od 10. junija 1999, ko je Nato prekinil bombardiranje ZRJ, na Kosovu in Metohiji izvedenih več kot 9000 etnično motiviranih napadov.

Žbogar na včerajšnjem glasovanju. Vir: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN, posnetek zaslona

»Od 10. junija 1999, od prihoda Nata, do danes je bilo na Kosovu in Metohiji izvedenih 9407 etnično motiviranih napadov na posameznike in premoženje, v katerih je življenje izgubilo 666 Srbov in drugih Nealbancev, pri čemer je bilo ranjenih 1471 ljudi. 1.092 jih je bilo ugrabljenih. 33.411 hiš in stanovanj je bilo uničenih in požganih, poškodovanih je bilo 232 verskih objektov in 63 kulturno-zgodovinskih spomenikov,« je poudaril Dačić.

Dodal je, da je bilo uničenih in poškodovanih 9750 nagrobnikov na 275 srbskih pokopališčih.

Žbogar vse to dobro pozna, ker je bil med letoma 2012 in 2020 tudi visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu.

Slovenska diplomacija s tem še naprej zavržno pomaga ameriški in skrbi za to, da se prikrivajo tiste kršitve mednarodnega prava, ki so privedle do porasta uporabe nasilja v mednarodnih odnosih in s tem tudi do večjega ogrožanja Slovenije same.

Dačić je poudaril, da se na vprašanje ozemeljske celovitosti gleda na ravni dvojnih meril in skozi odnos velikih sil, ter dodal, da Srbija ni nikogar napadla, temveč brani svojo ozemeljsko celovitost.

»Kosovo se je želelo odcepiti od Srbije in je za to uporabilo teroristično organizacijo Osvobodilno vojsko Kosova, s pomočjo zahodnih islamističnih držav,« je dejal Dačić in spomnil, da je bila t. i. OVK na seznamu terorističnih organizacij tudi na Zahodu.

A vse to, kar je povedal Dačić je bilo zaradi onemogočanja razprave veliko manj opazno, kot bi bilo sicer.

Slovenska diplomacija s tem še naprej zavržno pomaga ameriški in skrbi za to, da se prikrivajo tiste kršitve mednarodnega prava, ki so privedle do porasta uporabe nasilja v mednarodnih odnosih in s tem tudi do večjega ogrožanja Slovenije same.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek