REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriškemu senatorju ušlo: Ukrajina je rudnik zlata, ki ga ne smemo izgubiti

Ameriškemu senatorju ušlo: Ukrajina je rudnik zlata, ki ga ne smemo izgubitiDan pred Grahamovo izjavo o ukrajinskih virih je madžarski premier Viktor Orbán opozoril, da Zahod želi, da Kijev zmaga v vojni z Rusijo, da bi lahko nadzoroval bogastvo Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški senator Lindsey Graham je pokomentiral, zakaj je Zahod zainteresiran za pomoč Ukrajini v zameno za njene naravne vire, ki lahko prinesejo koristi v višini 10 do 12 tisoč milijard dolarjev.

»Nočem dati tega denarja predsedniku Rusije Vladimirju Putinu, da bi ga delil s Kitajsko,« je v oddaji CBS izdavil Graham.

Dodal je, da če ZDA zdaj pomagajo Kijevu, lahko Ukrajina zaradi svojega rudnega bogastva »postane najboljši poslovni partner, o katerem smo kadar koli sanjali«.

Ameriški republikanski senator je dodal, da bi teh »10 do 12 bilijonov dolarjev ključnih mineralov« lahko »koristila tako Ukrajina kot Zahod«.

Graham je poudaril, je »Ukrajina zlati rudnik«, ki »bi ga bilo smešno prepustiti Putinu in Kitajski«.

Spomnimo, marca letos je taisti senator med obiskom v Kijevu zahteval, da ukrajinski parlament sprejme zakon o mobilizaciji, ki bi znižal najnižjo starost vpoklicanih ukrajinskih moških s 27 na 25 let.

»Potrebujemo več ljudi na fronti.

Karkoli (Američani) naredimo, se borite zase,« je razvpiti ameriški senator Lindsey Graham položil na srce Ukrajincem.

Graham je sicer znan kot dolgoletni vojni hujskač in eden najmočnejših zagovornikov Ukrajine v ameriškem Senatu.

Golob in Graham
Nedavno tega je razvpitega ameriškega senatorja na skrivnostnem sestanku na Ljubljanskem gradu gostil tudi slovenski premier Robert Golob. Vir: Posnetek zaslona, X

Nedavno je Zahod pozval, naj pospeši zaseg 300 milijard dolarjev zamrznjenega ruskega premoženja.

Dan pred Grahamovo izjavo o ukrajinskih virih je madžarski premier Viktor Orbán trdil, da Zahod želi, da Kijev zmaga v vojni z Rusijo, da bi lahko nadzoroval bogastvo Ukrajine.

Orbán je v intervjuju za Hir TV obtožil ZDA in njihove zaveznike, da Ukrajino vidijo kot potencialni vir dohodka, ki ga bodo lahko nadzorovali, če bo Rusija poražena.

Moskva je med spopadom večkrat izjavila, da sta cilja Kremlja zaščititi večinsko rusko prebivalstvo Donbasa pred preganjanjem s strani Kijeva in zagotoviti varnost Rusije v luči širitve Nata proti njenim mejam.

Moskva nikoli ni govorila o kakršni koli nameri, da bi prevzela ukrajinske vire, a je večkrat poudarila, da morajo nekdanje ukrajinske regije, ki so se odločile pridružiti Rusiji, vključno s Krimom, ostati pod njenim nadzorom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek