REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdno: Dvojni državljani so lahko vojaki in policisti v praktično vseh evropskih državah – le v Sloveniji ne!

Absurdno: Dvojni državljani so lahko vojaki in policisti v praktično vseh evropskih državah – le v Sloveniji ne!Vir: Insajder

V Sloveniji je nadavno nekaj razburjenja sprožila objava madžarskega obrambnega ministrstva, s katerim so - s pomočjo objave klicne številke iz šestih sosednjih držav, med njimi tudi Slovenije – novačili vojake za madžarsko vojsko tudi na Slovenskem.

Ker si slovensko ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec, prav tako na vse možne načine prizadeva pritegniti čim več mladih v uniformo naj bi jih »madžarski oglas sprva razburil in so zahtevali pojasnila madžarskih kolegov, zakaj poskušajo ribariti v že tako plitvem kadrovskem bazenu v Sloveniji.«

V Sloveniji ste kot dvojni državljan lahko predsednik vlade, tako kot je to bil pokojni Andrej Bajuk, slovensko-argentinski državljan, ne morete pa biti niti policist na terenu in prav tako ne navadan vojak! In zoper to ksenofobno in šovinistično ureditev ne protestira nobena stranka!

Nato pa so v Šarčevem kabinetu pojasnili, da so z madžarskim oglasom seznanjeni, a jih očitno ne skrbi preveč. Mirni so zato, ker je med pogoji za sklenitev pogodbe za pogodbeno rezervo v madžarski vojski pogoj madžarsko državljanstvo ter prijavljen naslov bivališča na Madžarskem.

»Ker madžarsko iskanje nabornikov zunaj meja države nekoliko spominja na velikomadžarske ambicije, se ob ponovni uvedbi vojaškega usposabljanja v Srbiji in na Hrvaškem v Bosni in Hercegovini bojijo, da jim bodo mladi uhajali čez mejo v vojske sosednjih dveh držav,« so zapisali v Delu.

Niso pa opazili, da madžarsko ravnanje ni prav nič nenavadno in da ne odstopa od prakse večine držav EU in sveta.

Prav nasprotno, »zaplankana« je le Slovenija.

To kaže že hiter pregled podatkov o tem, katere države dovoljujejo služenje v svojih oboroženih silah tudi dvojnim državljanom ali tujcem in katere ne.

V dinamičnem svetu to seveda ni nič nenavadnega.

Tudi moderni spopadi, na primer v Ukrajini ali Izraelu kažejo na sodelovanje velikega števila tujcev, ne le dvojnih državljanov, pogosto na obeh straneh v spopadih.

Dvojni državljani so lahko zaposleni v različnih vojskah po svetu, vendar se politike in predpisi glede njihove zaposlitve lahko razlikujejo.

Na primer, v Združenih državah za dvojne državljane veljajo enake zahteve vojaške službe kot za vse druge državljane ZDA.

Hrvaška vojakinja. V Hrvaški pri zaposlitvi v Hrvaški vojski ni težava, če imate dvojno državljanstvo, v Sloveniji vas to diskvalificira pri zaposlitvi v SV. Lahko pa imate v Sloveniji samo osnovno šolo, to ni problem za zaposlitev v SV.

To pomeni, da če izpolnjujejo merila za upravičenost in se prostovoljno včlanijo, se od njih običajno pričakuje, da bodo izpolnjevali svoje službene obveznosti tako kot vsi drugi državljani ZDA, ki služijo v oboroženih silah.

Vendar ima ameriška vojska od leta 2011 predpise, ki osebam z dvojnim državljanstvom omejujejo zaposlitev na delovnih mestih, ki zahtevajo varnostno preverjanje.

Podobno ravnajo tudi nekatere evropske države.

Poglejmo torej, kako ravnajo druge, primerljive države glede zaposlovanja tujcev v svojih vojskah.

Popolni tujci brez  hrvaškega državljanstva ne morejo biti zaposleni v HV, dvojni državljani pa so lahko. Zakaj tudi Slovenija nima vsaj takšne ureditve, pač pa ima pod »liberalnim« Šarcem in v Golobovi vladi še vedno ureditev, ki je uperjena proti »južnjakom«?

Podatke smo zbrali le s pregledom spletnih virov v posameznih državah, zato morda niso povsem popolni, kljub temu  pa dajejo okvirno sliko tega področja.

Avstrija: pod določenimi pogoji dovoljuje služenje vojaškega roka z dvojnim državljanom.

Belgija: omogoča zaposlitev v vojski državljanom EU.

Bolgarija: služijo lahko dvojni državljani, če nimajo obveznih vojaških obveznosti v drugi državi.

Hrvaška: dovoljuje služenje v svojih oboroženih silah osebam z dvojnim državljanom.

Ciper: osebe z dvojnim državljanstvom so upravičene do zaposlitve v vojski.

Češka republika: Dvojni državljani lahko služijo, vendar z nekaterimi omejitvami v zvezi z varnostnim preverjanjem.

Danska: dovoljuje tujim državljanom, ki živijo na Danskem ali v drugi državi EU, da se zaposlijo v vojski.

Estonija: dovoljeno je dvojne državljane zaposliti v vojski.

Finska: Zaposlitev je mogoča dvojnim državljanom, vendar so lahko določeni položaji omejeni.

Francija: Dovoljuje do zaposlitve v vojski dvojnim državljanom.

Nemčija: Dvojni državljani lahko služijo, vendar se lahko soočajo z omejitvami glede nekaterih občutljivih položajev.

Grčija: Dvojni državljani so upravičeni do zaposlitve v vojski.

Madžarska: dovoljuje dvojnim državljanom, da služijo v obrambnih silah.

Irska: dovoljuje dvojnim državljanom, da služijo v obrambnih silah.

Italija: Dvojni državljani lahko služijo v vojski.

Latvija: dovoljeno je službovanje z dvojnim državljanstvom, z nekaterimi omejitvami glede visokih položajev.

Litva: Dvojni državljani lahko služijo v vojski.

Luksemburg: državljanom EU dovoljuje služenje v vojski.

Malta: Dvojni državljani lahko služijo v oboroženih silah Malte.

Nizozemska: Dvojni državljani lahko služijo, vendar se lahko soočajo z omejitvami za nekatere položaje.

Poljska: Dovoljuje služenje vojske z dvojnim državljanom

Portugalska: V portugalskih oboroženih silah lahko služijo dvojni državljani.

Romunija: omogoča služenje v svojih vojaških silah z dvojnim državljanom.

Slovaška: Dvojni državljani lahko služijo v vojski.

Španija: Dovoljuje dvojno državljanstvo, da služi v svojih oboroženih silah.

Švedska: Dvojni državljani lahko služijo v švedskih oboroženih silah.

Slovenija: Dvojnim državljanom je prepovedano služiti oziroma se zaposliti v Slovenski vojski in celo v policiji!

Pri tem je seveda potrebno vedeti, da »dvojno državljanstvo« v tem primeru pomeni, da morajo meti kandidati za zaposlitev v vsakem primeru tudi državljanstvo matične države, v kateri prosijo za zaposlitev, običajno tudi stalno prebivališče, ob tem pa lahko imajo še kakšno državljanstvo.

Lahko pa imate v Sloveniji samo osnovno šolo, to ni problem za zaposlitev v SV. Neizobraženi so lahko vojaki slovenske vojske, izobraženi dvojni državljani pa ne!

To v večini držav EU, kot lahko vidimo, ni noben problem.

Vsak posameznik seveda sklene pogodbo in se je ne glede na dvojno državljanstvo dolžan ravnati po pogodbi in predpisih države svoje zaposlitve.

V nekaterih državah lahko nekatere omejitve dvojnim državljanom postavijo le na področju obveščevalnega dela in podobnih zaposlitev.

Slovenija pa je pri svojem drastičnem zavračanju tujih državljanov velika izjema v Evropi.

Zelo se slovenska ureditev razlikuje celo od tiste na Hrvaškem.

Popolni tujci brez  hrvaškega državljanstva ne morejo biti zaposleni v HV, dvojni državljani pa so lahko.

Zakaj tudi Slovenija nima vsaj takšne ureditve, pač pa ima pod »liberalnim« Šarcem in v Golobovi vladi še vedno ureditev, ki je uperjena proti »južnjakom«?

In to Slovenija, v kateri obrambni minister govori o »spremembi miselnosti.«

V veljavi pa pušča predpise, ki so ksenofobni  in usmerjeni zoper »južnjake« v Sloveniji, ki hkrati onemogočajo služenje vojaškega roka tudi mladim potomcem izseljenskih družin iz Slovenije z dvojnimi državljanstvi.

Še huje je to, da enako rigidni predpisi veljajo tudi za Poklukarjevo policijo. Slovenski državljan ali celo dvojni državljan je tako, na primer, lahko brez težav zaposlen v policiji Velike Britanije, toda Britanec ne more biti zaposlen v slovenski policiji.

Še huje je to, da enako rigidni predpisi veljajo tudi za Poklukarjevo policijo.

Slovenski državljan ali celo dvojni državljan je tako, na primer, lahko brez težav zaposlen v policiji Velike Britanije, toda Britanec ne more biti zaposlen v slovenski policiji.

Še več, Slovenec je lahko zaposlen celo v britanski tajni službi MI5, Britanec s slovenskim državljanstvom pa ne more biti niti prometni policist v Sloveniji!

Enako velja za dvojne državljane članic EU.

Največ dvojnih državljanov je Slovenija seveda dobila ob »osamosvojitvi«, na podlagi 10. in 12. člena takratnega zakona o državljanstvu, praviloma pa so bili ti dvojni državljani prebivalci nekdanjih republik SFRJ.

Slovenska omejitev je bila torej usmerjena in je že 34 let še vedno usmerjena proti njim.

Ob tem pa so »kolateralne žrtve« teh bedastih predpisov tudi slovenski izseljenci, predvsem mlajši, iz druge, tretje ali četrte generacije, ki bi morda radi služili Slovenski vojski, a ne morejo, ker imajo ob slovenskem še en potni list.

In državljani slovenskih zahodnih zaveznic, ki bi, ob pridobitvi slovenskega državljanstva lahko prispevali tudi pri izgradnji Slovenske vojske, a tega ne morejo storiti zaradi rigidnih predpisov.

V Sloveniji ste tako kot dvojni državljan lahko predsednik vlade, tako kot je to bil pokojni Andrej Bajuk, slovensko-argentinski državljan, ne morete pa biti niti policist na terenu in prav tako ne navaden vojak!

Lahko pa imate v Sloveniji samo osnovno šolo, to ni problem za zaposlitev v SV. Neizobraženi so lahko vojaki slovenske vojske, izobraženi dvojni državljani pa ne!

In zoper to ksenofobno in šovinistično ureditev ne protestira nobena stranka, vse pa bi pred evropskimi volitvami rade glasove ljudi z dvojnim državljanstvom v Sloveniji, ki jih ni tako malo.

Slovenija bi se lahko vzgledovala pri drugih državah, ki take restriktivne in zaplankane ureditve nimajo, ne pa da topoumno kritizira Madžarsko, češ da Sloveniji »krade« vojake.

Slovenski zamejci se, dokler se to ne spremeni, ne morejo zaposliti v Slovenski vojski, ker so kolateralne žrtve predpisov, usmerjenim proti slovenskim "južnjakom".

Izbris "čefurjev" zato ni bil dogodek, to je proces, ki v drugačni obliki še vedno traja in to dokazuje zelo unikatna slovenska zakonodaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek