REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

89 odstotkov Slovencev: korupcija je razširjena v Sloveniji in je »del poslovne kulture«

89 odstotkov Slovencev: korupcija je razširjena v Sloveniji in je »del poslovne kulture«vir: Profimedia

Poročilo parlamentarne skupine Zelenih in Evropske svobodne zveze razkriva, da zaradi korupcije vsako leto Evropska unija izgubi med 179 in 950 milijardami evrov

Vsako leto je bruto domači proizvod EU prizadet za okoli 904 milijarde evrov, so zapisali v poročilu.

Za Slovenijo so ocenili, da se zaradi korupcije vsako leto »izgubi« okoli 3,5 milijarde evrov.

Za Slovenijo so ocenili, da se zaradi korupcije vsako leto »izgubi« okoli 3,5 milijarde evrov. Ta znesek predstavlja 16-kratnik sredstev za brezposelne (okoli 219 milijonov) in je približno enak kot zdravstveni proračun (3,3 milijarde) ali sredstva za upokojence (skoraj 3,8 milijarde evrov). 

Vsako leto se tako izgubi več kot 9-kratnik policijskega proračuna (skoraj 374 milijonov), več kot 64-kratnik gasilskega proračuna (55 milijonov), 393-kratnik proračuna za stanovanjski sklad (9 milijonov evrov) in več kot 4,5-kratnik proračuna za družine in otroke (756 milijonov evrov). 

Dalje - ukradena sredstva, ki končajo v rokah koruptivnih elementov v družbi, bi lahko pokrila polovico letnih stroškov za socialno politiko. Za lažje predstavitev izgubljenega denarja so ponudili še druge primerjave: s tem zneskom bi lahko za eno leto zaposlili 293.604 ljudi, ki bi prejemali povprečno plačo oz. okoli 14 odstotkov celotnega prebivalstva. 

V katerem segmentu družbe je korupcija najbolj prisotna?

Vsak državljan bi prejel 1.716 evrov, če bi ta znesek razdelili, ali pa kupili vsakemu državljanu 884 steklenic piva, 1.518 steklenic rdečega vina, 1.034 kilogramov kruha ali pa 434 Big Mac-ov. 

V poročilu so tudi povzeli izsledke ankete Eurostata iz leta 2017, ko je 57 odstotkov vprašanih iz Slovenije menilo, da se je v zadnjih treh letih (torej 2014-16) korupcija povečala. 32 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da je korupcija na isti ravni, medtem ko je le pet odstotkov menilo, da se je korupcija povečala. 

Kar 89 odstotkov državljanov Slovenije je tako menilo, da je korupcija razširjena v  Sloveniji ter 76 odstotkov vprašanih je odgovorila, da je korupcija »del poslovne kulture v državi.« 

Obravnavano časovno obdobje je enako mandatu vlade Mira Cerarja, katere koalicijske partnerice so se v celoti znašli v trenutni vladi pod vodstvom Marjana Šarca

Kar 89 odstotkov državljanov Slovenije je tako menilo, da je korupcija razširjena v Sloveniji , 76 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da je korupcija »del poslovne kulture v državi.« 
 

Komentarji