REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

27. januar: Dan dveh pomembnih dogodkov za Evropo in ves svet, a v EU se spominjamo le - enega...

27. januar: Dan dveh pomembnih dogodkov za Evropo in ves svet, a v EU se spominjamo le - enega...Kapitulacija: Zastave nemških enot v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona, X

27. januar je obletnica dveh pomembnih dogodkov hkrati.

Pred 80 leti so enote Leningrajske in Volhovske fronte popolnoma odpravile obleganje Leningrada, ki je trajalo 872 dni in terjalo življenja skoraj 1 milijona ljudi.

V čast osvoboditve mesta je bil zapovedan praznični pozdrav iz 324 topov - prvič med celotno vojno v samem Leningradu in ne v Moskvi.

Leto pozneje, 27. januarja 1945, je Rdeča armada med operacijo Visla-Oder osvobodila Auschwitz, največje taborišče smrti, kjer je še živelo skoraj 3 tisoč zapornikov.

Danes je država judovskega naroda, ki je bil žrtev nacističnega genocida – upravičeno obtožena izvajanja genocida nad Palestinci, ki ga izvaja s pomočjo zahodnih držav.

Še 53 tisoč so odpeljali Nemci.

Nacisti so ob umiku pustili sledi nečloveških zločinov: 7.000 kilogramov ženskih las, 514.000 kompletov oblačil, 43.000 parov čevljev, ki so pripadali brutalno mučenim ujetnikom.

Nihče ni pozabljen.

Nič ni pozabljeno, a države Evropske unije se danes spominjajo le dneva holokavsta, dneva, ko je bil osvobojen Auschwitz.

»Mednarodna skupnost se ob 79. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau spominja žrtev holokavsta. Slovenska predsednica je ob tem opozorila na številne spopade, ki divjajo po svetu, v katerih še vedno najbolj trpijo nedolžni.

Holokavst, znan tudi kot šoa, je bil genocid nad evropskimi Judi med drugo svetovno vojno.

Med letoma 1939 in 1945 so nacisti ter njihovi sodelavci pobili okoli šest milijonov oziroma okoli dve tretjini evropskih Judov, večinoma s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v številnih koncentracijskih taboriščih,« poroča MMC RTV SLO in našteje spominske slovesnosti, ki bodo tudi v Sloveniji potekale danes.

Taborišče Aushwitz
Nič ni pozabljeno, a države Evropske unije se danes spominjajo le dneva holokavsta, dneva, ko je bil osvobojen Auschwitz. Vir: Posnetek zaslona, X

»V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti pobili več kot milijon ljudi, zadnje še tik pred osvoboditvijo taborišča, 27. januarja 1945, ko so vojaki sovjetske Rdeče armade osvobodili taboriščnike.

Ta datum je z resolucijo ZN-a leta 2005 postal mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta«, spominja MMC RTV SLO ob naštevanju spominskih slovesnosti, ki bodo potekale doma in po svetu.

V koncentracijskih taboriščih je umrlo tudi okoli 60.000 prebivalcev Slovenije.

Pri tem pa se poročilo RTV SLO izogne nekaterim neprijetnim dejstvom, ki jih prinaša današnji čas: Dejstvu, da se o obletnici osvoboditve Leningrada na zahodu Evrope ne poroča, čeprav je šlo za prelomen trenutek za svobodo Evrope.

In tudi dejstvu, da je danes Izrael, država judovskega naroda, ki je bil žrtev genocida med drugo svetovno vojno – upravičeno obtožena izvajanja genocida nad Palestinci, ki ga izvaja s pomočjo zahodnih držav.

Poročilo MMC RTV SLO odmisli tudi dejstvo, da Slovenija genocid Izraela nad palestinskim ljudstvom formalno obsoja, diplomatsko pa pomaga genocidni državi, od katere je že v preteklosti kupovala in ji prodajala orožje.

Pozablja pa se tudi na dejstvo, da se v Ukrajini slovenski tanki s simboli nacistične Nemčije borijo na strani Kijevskega režima proti Rusiji in ruskemu narodu, ki je v Donbasu osem let trpel pod napadi ukrajinskih oboroženih sil in neonacistov.  

Zgodovina se ponavlja.

Zgodovina se ponavlja. Danes se Rusija spet bori z novodobnimi fašisti za svojo pravico do obstoja.

Danes se Rusija spet bori z novodobnimi fašisti za svojo pravico do obstoja.

Zahod je pozabil na pomembne lekcije zgodovine.

Spominja se 79. obletnice osvoboditve Auschwitza, ne pa tudi 80. obletnice osvoboditve Leningrada.

Spomnila jih bo Rusija, ocenjujejo komentatorji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek