REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pada vlada?

Vse kaže, da bi bilo za sedanjo vladno ekipo to, da so dopustili, da Levica odide iz vlade, lahko izjemno nevarno. Po vsej verjetnosti bo vsaj bistveno skrajšalo rok trajnosti sedanje vlade.

Naporno sprejemanje proračuna je s seboj prineslo tudi prve tektonske politične razpoke.

Večino vladni ekipi sicer za sedaj še vedno zagotavlja Zmago Jelinčič, toda težava je tudi v tem, da bodo nasprotja kmalu postala nepremostljiva.

Vse kaže, da bi bilo za sedanjo vladno ekipo to, da so dopustili, da Levica odide iz vlade lahko izjemno nevarno. Po vsej verjetnosti bo vsaj bistveno skrajšalo rok trajnosti sedanje vlade.

Večino vladni ekipi sicer za sedaj še vedno zagotavlja Zmago Jelinčič, toda težava je tudi v tem, da bodo nasprotja kmalu postala nepremostljiva.

Poglejmo samo na primer zadnje dogajanje z »vardami« ob južni meji. Če vlada spremeni zakonodajo, ki bo efektivno prepovedala paradiranje ob meji in imitiranje vojske ter policije in prevzemanje »oblastnih funkcij«, bi ob tem potrebovala tudi Jelinčičevo podporo.

Toda Jelinčič Šiška seveda zelo dobro pozna. Nekoč sta bila skupaj obtožena in iz tistega postoka je Zmago odnesel celo kožo, Andrej Šiško pa je ostal zaznamovan za vse življenje. Nista si več blizu, kot nekoč, toda oba imata rada orožje in sta si politično blizu, vsaj kar se tiče odnosa do migrantov in podobno.

In tudi volivci SDS in NSi v naporih »svobodnih državljanov«, ki želijo sami pomagati policiji - ne vidijo nič slabega.

Toda na udaru bo SNS. Bo sedaj SNS žrtvovala svojo kredibilnost in se zameril lastni volilni bazi, da bi podprl zakonodajo, usmerjeno proti vardam?

Bo sedaj SNS žrtvovala svojo kredibilnost in se zameril lastni volilni bazi, da bi podprl zakonodajo, usmerjeno proti vardam?

Vladne stranke lahko morda računajo na podporo Levice, toda kaj, če se bo dosledna v svoji opozicijski vlogi – vzdržala? Sledil bi še en vladni fiasko.

Težave pa so tudi na vladni strani. Sedanje vladne stranke so se zbrale okoli relativno liberalnega programa, ki s tistim, ki ga ima SNS, nima veliko skupnega.

Veliko popuščanje Jelinčiču je že prineslo nezadovoljstvo v vrstah koalicije. Nadaljnje dolgoročno sodelovanje s SNS pa bi lahko tem strankam prav tako odpihnilo pomemben del glasov v smeri proti Levici.

In Levica si sedaj lahko samo čestita, saj se je znašla v udobnem položaju, kjer bo lahko kmalu iztržila še kaj.

Ni nenavadno, da so se prav ob robu sprejemanja proračuna v državnem zboru začeli premlevati scenariji razpada sedanje vlade in oblikovanja neke drugačne koalicije.

Zato ni nenavadno, da so se prav ob robu sprejemanja proračuna v državnem zboru začeli premlevati scenariji razpada sedanje vlade in oblikovanja neke drugačne koalicije.

»Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade," je dejal predsednik vlade Marijan Šarec. Toda zavezništva se v politiki hitro sklepajo, pa tudi razdirajo. To ve sam najbolje, ko se ej s Toninom dogovarjal »pod brajdami.«

Ena izmed mogočih kombinacij bi lahko bila vlada, ki bi jo sestavljale stranke SDS, NSi, SMC in SNS.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je že potrdil, da se je na to temo že sešel s prvakom SDS Janezom Janšo.

Janša je ob robu kongresa Evropske ljudske stranke v Zagrebu za Radio Ognjišče za smešno označil izjavo, ki jo je v sredo izrekel Šarec, češ da so se koalicijski partnerji na srečanju ob kosilu dogovorili, da padec vlade nikomur ni v interesu.

Janša je tudi ugotavljal, da imamo zdaj, po odhodu Levice v opozicijo, res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado. To po njegovem mnenju pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več.

Rečeno naj bi bilo, da naj bi slovensko vlado sestavili Janša, Tonin in Jelinčič, kar me je zelo presenetilo, nam je pred oblikovanjem sedanje vlade zaupal Jelinčič.

»Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu,« je sklenil Janša.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zatrdil, da pri morebitnih takšnih pogovorih ni sodeloval. Ocenil je tudi, da bo zdajšnja vladna ekipa zdržala do konca. Po njegovih navedbah je imel Janša priložnost, a ni prevzel mandatarstva, pri čemer je po Jelinčičevih ocenah Janša naredil napako, saj da bi lahko oblikoval vlado. »Tisti, ki danes letajo okoli njega, bi že takrat,« je prepričan.

Toda to skorajda ni Zmago Jelinčič, kot ga poznamo.

Jasno, povsem logično je, da sedaj govori tako, še posebej, če se je dogovoril z vladnimi strankami o podpori. Toda tudi on se zaveda, da na luštno koalicijsko kosilo ni bil povabljen, čeprav je postal najbolj pomemben »kingmaker« v slovenski politiki.

Tudi Jelinčič se zaveda, da na luštno koalicijsko kosilo ni bil povabljen, čeprav je postal najbolj pomemben »kingmaker« v slovenski politiki.

»Zmago, vlada se je mastila s štirimi hodi kosila, na katerega niste bili povabljeni, proračuna pa sta odvisna od vas. Ali ne velja tisti rek, da ni zastonj kosila smo vprašali prvaka SNS. In zmeraj zgovorni Zmago nam tokrat ni odgovoril. Že ve, zakaj …

Je pa zato v preteklosti za Insajder povedal že marsikaj, kar kaže, da bi bil zelo kompatibilen z neko koalicijo, ki bi jo vodil Janez Janša.

»Povedal bi še eno zanimivost. Prejšnji teden sem imel sestanek z zanimivimi ljudmi, ki so me klicali. 'Zmago, nekaj ti moramo povedat' so rekli. Niso želeli po telefonu, so pa prišli k meni in povedali, da so bili na kosilu s političnimi veljaki iz tujine, da sta bila tam tudi dva svetovalca Macrona in en svetovalec Merklove in da so začeli govoriti tudi o slovenski vladi. Rečeno naj bi bilo, da naj bi slovensko vlado sestavili Janša, Tonin in Jelinčič, kar me je zelo presenetilo. In da so ocenjevali, da bi potrebovali še nekoga in da bi se taki vladi še najbolje prilegal Šarec, ker ni iz tiste skupine nekdanjih strank, ki so vodile prejšnjo vlado. In da je to za Slovenijo najboljša možnost. Malo sem bil presenečen, deloma pa ne. Ker to res ni niti tako zelo presenetljiva ideja, ker sam razmišljam zelo podobno,« nam je dejal pred dvema letoma, ko se je vlada še oblikovala.

In tedaj je Jelinčič podpiral vlado, ki bi jo vodila Janševa SDS. Do Šarca pa je bil zelo kritičen.

'V tej vladi, ki jo sestavlja Šarec, je velik problem tudi v tem, ker so vsi skregani z vsemi', je bil prepričan Zmago jelinčič. Danes pa je prepričan, da bo ta vlada vzdržala 'do konca.'

»V tej vladi, ki jo sestavlja Šarec, je velik problem tudi v tem, ker so vsi skregani z vsemi. Tam sta po dva pretendenta na ministrski stolček, včasih celo trije. In zato Šarec sedaj že oblikuje nova ministrska mesta, ki jih doslej še ni bilo. Govorilo se je celo o ministrstvu za malo obrt in nekih podobnih … To so nebuloze. In še tako je, da se sedaj predsednik ene stranke prepira s predsednikom druge stranke. Saj smo vsi lepo videli, kako sta se udarila Cerar in Židan. To je otroški vrtec. Ne, ne – to je še slabše od otroškega vrtca. Tu ni nobene resnosti pri delu, ampak se samo razmišlja, kdo se bo usedel na kakšno pozicijo, da bo lahko naprej fural utečeno 'špuro' in kje bodo s te špure razni obvodi, ki bodo napajali enega, drugega, tretjega ali desetega …,« se je v intervjuju za Insajder jezil Zmago Jelinčič Plemeniti.

Marjana Šarca zato sedaj čakajo resne preizkušnje.

In dovolj bo samo še kakšen uspešen veto državnega sveta, pa bi se lahko res zgodilo to, kar napoveduje Janša – najprej rekonstrukcija in podiranje skoraj vsega, kar je naredila Šarčeva ekipa, nato pa nove volitve. Kar bo morda dobro za kakšne stranke, manj pa za celotno državo.

Ko bodo na to gledali od zunaj, pa jim kot »otroški vrtec« ne bo izgledala ta ali ona vlada – pač pa celotna Slovenija.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com