REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael začel napade na Iran, v prvem valu bombardiralo okoli 100 letal, eksplozije in delovanje PZO v Teheranu!

Izrael začel napade na Iran, v prvem valu bombardiralo okoli 100 letal, eksplozije in delovanje PZO v Teheranu!Izraelska letala na letališču Vir:X

Po poročanju lokalnih medijev je bilo v Teheranu slišati več eksplozij, v napadih pa naj bi sodelovalo okoli 100 izraelskih letal.

Močno naj i se odzvala tudi iranska protizračna obramba (PZO).

Izrael je sprožil »povračilni« napad na Teheran, so potrdile izraelske obrambne sile.

Iran je 1. oktobra izstrelil skoraj 200 balističnih izstrelkov na Izrael kot odgovor na uboje voditeljev Hamasa in Hezbolaha ter generala Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Medtem ko je izraelska vojska (IDF) vztrajala, da je bila večina izstrelkov prestrežena, je Teheran trdil, da je zadel več izraelskih vojaških ciljev, kar so potrjevali tudi posnetki iz Izraela.

Izrael je od takrat grozil s »smrtonosnim, natančno natančnim in presenetljivim« maščevanjem, ne da bi določil kakršen koli časovni okvir.

Teheran je Izrael posvaril pred kakršnimi koli napadi in obljubil »odločen in obžalovanja vreden« odgovor, če bi Izrael ponovno napadel Iran.

Izraelski predsednik vlade je napad že pred dnevi ponovno potrdil, zato ni presenetljiv.

Zeleno luč za napad naj bi dale tudi ZDA, ki jih Iran v tem primeru smatra za vpleteno v napad, čeprav vojska ZDA ni neposredno sodelovala v »kinetičnih« akcijah.

So pa ZDA v regiji, zaradi obrambe teroristične izraelske države skoncentrirale velike sile in v Izrael poslale tudi dva protizračna sistema THAAD od sedmih, ki jih imajo same.

»Več kot 100« izraelskih letal, vključno z letali F-35, je sicer sodelovalo v napadih na tarče približno 2000 km stran od meja države, trdi tiskovna agencija Walla.

Iranski kanali poročajo o neznanem protizračnem sistemu, ki je bil aktiviran v Iranu in se sprašujejo, če gre za ruski sistem S-400...

Sirska zračna obramba naj bi prestregla več izraelskih izstrelkov nad južnim in osrednjim delom države, piše v izjavi vojske, ki jo navaja SANA.

»Ob približno 02:00 [petek ob 23:00 GMT] je izraelski sovražnik izvedel zračni napad s salvo raket z ozemlja Libanona in zasedenih Golanskih planot, pri čemer je napadel številne vojaške položaje v južni in osrednji regiji,« je dejal vojaški vir in dodal, da so se sistemi zračne obrambe »odzvali na sovražne rakete in jih več sestrelili.«

Pojavila se je tudi slika iz poveljstva izraelske vojske med izdajanjem povelj in koordinacijo napada na Iran.

Jasno je tudi, da sledi še ostrejši odgovor Irana, ki je medtem tudi iz Rusije, kot so nedavno poročali dobro obveščeni ameriški krogi, dobil letala in protizračno ter elektronsko opremo za zaščito svojih objektov.

Iran pa lahko računa tudi na podporo Kitajske.

S tem se je svet še za nekaj korakov približal k še eni veliki regionalni vojni, ki bo morda nekoč v zgodovini predstavljala uvodno bojišče za tretjo svetovno vojno.

Nekaj upanja prinaša le informacija, da naj bi Izrael ob tem napadu napovedal tudi konec operacije v južnem Libanonu, kamor izraelska vojska ni uspela prodreti več kot nekaj kilometrov in je imela velike izgube.

Ker so izraelski analitiki napovedovali prodor do reke Litani je to verjetno dokaz neuspeha in izčrpanosti vojske.

A težko je verjeti, da bo za Iran zgolj to dovolj, da se odreče povračilnemu napadu...

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek