REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski vojaki se norčujejo iz zgodb o fantomskih »severnokorejskih vojakih«, postavili so njihovo zastavo!

Ruski vojaki se norčujejo iz zgodb o fantomskih »severnokorejskih vojakih«, postavili so njihovo zastavo!Ob vseh zgodbah o tisočih severnokorejskih vojakih, ki naj bi bili poslani na bojišče v Ukrajini so se ruski vojaki očitno želeli ponorčevati iz teh »novic«, ki so se začele v obliki »dezinformacijske kampanje.« Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska Duma je včeraj ratificirala obrambni sporazum med Rusijo in Severno Korejo. V njem je vse jasno zapisano, sporazum pa predvideva medsebojno pomoč obeh v primeru napada tretje strani.

Kljub temu je tkanje tesnejših vezi med državama sprožilo vrsto paničnih reakcij med članicami zveze NATO. To kaže velik porast nepreverjenih zgodb o severnokorejskih vojakih, ki naj bi bili menda že v Rusiji, domnevno zaradi napotitve na fronto v Ukrajini.

Ob vseh zgodbah o tisočih severnokorejskih vojakih, ki naj bi bili poslani na bojišče v Ukrajini so se ruski vojaki očitno želeli ponorčevati iz teh zgodb, ki so se začele v obliki »dezinformacijske kampanje.«

Na odlagališču žlindre blizu Pokrovska so se namreč  vojaki ruskih oboroženih sil odločili za potegavščino in so dvignili severnokorejsko zastavo v smeri Pokrovska.

Na odlagališču žlindre blizu Pokrovska so se namreč  vojaki ruskih oboroženih sil odločili za potegavščino in so dvignili severnokorejsko zastavo v smeri Pokrovska.

Rezultat je presegel vsa pričakovanja: razburil je ne le stotine manjših kanalov, ampak tudi banderovsko, neonacistično glasilo, UNIAN.

Situacija se je tako zaostrila, da se je moral hitro odzvati vodja ukrajinskega Centra za boj proti dezinformacijam Kovalenko in ljudi pozval, naj ne nasedajo »ruskim psihološkim operacijam«.

Ob raznih nepotrjenih zgodbah o »severnikorejskih vojakih« (celo video posnetkih) so zahodni propagandisti pozabili na dejstvo, da ima Moskva na skrajnem vzhodu Rusije precej ljudi, ki izgledajo kot Severnokorejci.

Oblačenje ruskih vojaških uniform na te fante bi si lahko razlagali – seveda napačno – kot opremljanje Severnokorejcev.

Zaveznika: Ruski predsednik in severnokorejski voditelj
Zaveznika: Ruski predsednik in severnokorejski voditelj. Vir: Posnetek zaslona, X

Pri tem takšno sodelovanje med Rusijo in Severno Korejo niti ne bi bilo nenavadno. Ukrajino podpira preko 50 držav z več desettisoč vojaki, nov obrambni sporazum pa omogoča Rusiji in Severni Koreji, da si pomagata v vojnah.

In zakaj bi bilo torej narobe, če bi zaveznica pomagala zaveznici?

Če bi se borili v Rusiji proti ukrajinskemu vdoru v Kursk, bi bilo to celo smiselno.

Toda ta vdor je večinoma že saniran.

Edini dokaz doslej je spodnji posnetek domnevno ujetega severnokorejskega vojaka, ki poje - ukrajinsko pesem. V ukrajinščini!

Morda nekateri Severni Korejci res znajo rusko (tisti, ki živijo ob meji), a zagotovo večinoma ne znajo - ukrajinsko...

Očitno gre za lažen posnetek...

Drugi posnetki naj bi prikazovali pretekle vojaške vaje ruskih in vojakov držav Skupnosti neodvisnih držav.

Poleg tega bi zaradi jezikovnih in kulturnih težav vključitev takih sil v ruske vojaške operacije skoraj onemogočila vojaške operacije.

Sicer pa ocene o severnokorejskih vojakih na fronti v Rusiji spodkopuje informacija, da je idja za to kampanjo najprej prišla iz RAND-a, Pentagonovega »mislišča«, ki pogosto predlaga strateške zamisli.

V komentarju o rusko-severnokorejskem in kitajskem sodelovanju, objavljenem 11. oktobra, tri dni pred začetkom kampanje Zelenskega o »severnokorejskih vojakih«, je analitik RAND zapisal: »Kaj naj storijo Združene države? Glede na razlike v ciljih Rusije, Kitajske in Severne Koreje bi morale Združene države izvajati velike informacijske operacije proti tem trem državam, da bi poudarile njihove razlike in okrepile nezaupanje med njimi.

Ukrajino podpira preko 50 držav z več desettisoč vojaki, nov obrambni sporazum pa omogoča Rusiji in Severni Koreji, da si pomagata v vojnah. In zakaj bi bilo torej narobe, če bi zaveznica pomagala zaveznici?

S tem bi povečali verjetnost razveze vsaj nekaterih njihovih partnerstev.

Nekateri primeri potencialnih informacijskih operacij se zdijo očitni… Možne so tudi informacijske operacije proti Rusiji in Severni Koreji…

Združene države bi morale 'oznaniti', da severnokorejski vojaški svetovalci podpirajo rusko uporabo severnokorejskih vojaških zalog na zasedenih območjih Ukrajine.«

Takoj zatem so se v medijih pojavile informacije o »severnokorejskih vojakih.«

Generalni sekretar Nata Mark Rutte pa je priznal, da zavezniki »nimajo dokazov, da so severnokorejski vojaki vpleteni v boj.«

Tragikomedija pa je ob tem dobila tudi logično nadaljevanje.

Medtem je namreč kijevski režim poslal poziv severnokorejskim vojakom: »Predajte se in dobili boste zatočišče, hrano in ogreli se boste.«

V videu, ki je bil pred kratkim objavljen, Kijev predstavlja eno od taborišč za vojne ujetnike, kamor naj bi preselili morebitne severnokorejske vojne ujetnike kot - hotel.

Verjetno bodo številni vojaki ukrajinske vojske, Ukrajinci, ljubosumni, ker nimajo podobnih pogojev…

Ukrajina je v videu v korejščini pozvala severnokorejske vojake, ki delujejo preko Rusije na njenem ozemlju, naj se predajo.

Video, ki je bil objavljen, jih poziva, naj se predajo kot vojni ujetniki, prikazuje pa eno od taborišč za vojne ujetnike, kamor jih bodo premestili, ki spominja na … hotel, z rožami, potmi med drevesi, sveže opranimi zavesami, ki plapolajo na oknih.

Prikazuje celo mačke, ki počivajo na opremljenih posteljah.

Verjetno bodo številni vojaki ukrajinske vojske, Ukrajinci, ljubosumni, ker nimajo podobnih pogojev…

Pa tudi tuji plačanci, ki pod ruskim ognjem preklinjajo v angleščini (zgoraj).

To vmešavanje Zahoda v ameriško posredniško vojno v Ukrajini zahodnih medijev očitno ne moti.

Motijo jih samo domnevni vojaki Severne Koreje...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek