REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Saj ne bodo pobili vseh!«: Gruziji je bilo ponujeno, da začne tridnevno vojno z Rusijo

»Saj ne bodo pobili vseh!«: Gruziji je bilo ponujeno, da začne tridnevno vojno z RusijoGruzijski vojaki leta 2008. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Nekdanjemu gruzinskemu premierju Irakliju Garibašviliju so ponudili, da začne vojno z Rusijo, pravi ustanovitelj in častni predsednik vladajoče stranke Gruzinske sanje - demokratična Gruzija Bidzina Ivanišvili.

Po njegovih besedah je na to idejo prišel visok zahodni uradnik. Med pogovorom je Garibašvili vprašal: »Koliko dni si mislite, da se lahko borimo? Koliko dni bomo zdržali?«

Uradnik mu je povedal, da bo Gruzija zdržala tri ali štiri dni.

Nekdanji premier je vprašal: »In zaradi teh treh ali štirih dni nas uničujete?«

Odgovorili so mu: »Torej, vas je tri ali štiri milijone. V treh ali štirih dneh ne bodo pobili vseh. Potem lahko začnete partizansko gibanje v gozdu. Pomagali vam bomo in od tam se boste borili.«

Gruzinski premier je napovedal tveganje odprtja druge fronte proti Rusiji

Julija je gruzinski premier Irakli Kobahidze dejal, da se bo v Gruziji odprla druga fronta vojaškega spopada z Rusijo, če bo opozicija zmagala na parlamentarnih volitvah.

Nekdanjemu gruzinskemu premierju Irakliju Garibašviliju so ponudili, da začne vojno z Rusijo, pravi ustanovitelj in častni predsednik vladajoče stranke Gruzinske sanje - demokratična Gruzija Bidzina Ivanišvili.

»Če si teoretično predstavljate prihod kolektivnega Nacionalnega gibanja na oblast na primer do novembra, po volitvah, vam zagotavljam, da ne v dveh, treh ali štirih mesecih, ampak v [nekaj] dneh, bo Gruzija postala druga fronta,« je dejal Irakli Kobakhidze, predsednik vlade Gruzije.

Oktobra je Kobahidze razmere v Ukrajini označil za popolno katastrofo.

Po njegovem mnenju je bila Gruzija prisiljena verjeti, da bi morala država zavidati Ukrajini in njenim ljudem.

Gruzinske televizijske hiše tiste, ki prikazujejo uničevanje, imenujejo sokrivci Moskve, je dodal premier.

»Podpornike vojne« in odpiranja druge fronte proti Rusiji je označil za ljudi, ki ne marajo resnice.

Kobahidze je 14. oktobra dejal, da bo konec konflikta v Ukrajini pomagal Gruziji izboljšati odnose z Zahodom.

»Takoj ko se bo ukrajinska vojna končala, in to se bo zgodilo naslednje leto, bomo dobili popolnoma drugačno realnost. Ko se bo 'prva fronta' končala, bo zanimanje za Gruzijo, da odpre 'drugo fronto', takoj prenehalo, to pa bo pomagalo obnoviti naše odnose z EU in ZDA.«

Po njegovih besedah gruzinska vlada kljub kritikam Zahoda ostaja legitimno izvoljena, med ljudstvom in vlado pa »obstaja znak enakosti«, ki bo ostal tudi po prihajajočih parlamentarnih volitvah 26. oktobra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek