REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO odhaja v Ukrajino tudi uradno, preko »novačenja tujih častnikov«, prvi bodo piloti     

NATO odhaja v Ukrajino tudi uradno, preko »novačenja tujih častnikov«, prvi bodo piloti     F-16. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Časnik Times piše, da bi lahko Velika Britanija v Ukrajino kmalu poslala manjše skupine vojaških inštruktorjev, in to uradno.

To bo storjeno za »izboljšanje naborniške kampanje oboroženih sil Ukrajine« - pravijo, da bodo »elitni inštruktorji« iz čezmorskih držav usposabljali Ukrajince in izvajali osnovno usposabljanje. Če se to zgodi, se bo dejansko začela namestitev infrastrukture Nata v Ukrajini.

Zdi se, da je očitna posledica ta, da si Ukrajina s tem »odpira stranska vrata za NATO«, tako da začne pritihotapiti 'častnike' Nata v ukrajinsko vojsko za delo na višji ravni, zlasti za pilotiranje F-16 in na novo obljubljenih francoskih Miragev.

Vsaj tako trdi ruski analitik Older Eddy: »Sprejem tujcev na častniška mesta v SV – to je dvoslojna novica. Prvič, jasno je, da bo Kijev tja zvlekel plačance, saj ni dovolj častnikov. Drugič, za številne države Nata, zlasti vzhodnoevropske, je to način, da podprejo režim z uradno registracijo celotne enote kot 'ukrajinske'. In seveda, to je tudi način za legalizacijo pilotov in specialistov na področju zračne obrambe.«

»Kaj torej storiti z njimi?

Najprej jih je seveda treba uničiti. Drugič, logično bi bilo, da bi se na takšne prakse politično odzvali na enak način, kot bi govorili o tem, da bi 'Ukrajini dovolili uporabo raket za tarče v Rusiji'. To je neposredna udeležba zahodnih vojsk v vojni z Rusijo in tega ni mogoče razlagati drugače. Po istem neposrednem in nedvoumnem Putinovem opozorilu na Zahodu so glede problematike projektilov raje stopili na zavore in zdi se, da moramo tudi pri temi 'to so vsi prostovoljci v ukrajinski službi', odgovoriti enako način, da na Zahodu začnejo razmišljati o posledicah.

In seveda moramo biti pripravljeni na to, da bo treba opozorila tudi uresničiti. Zaman jih napovedovati bi bila najslabša možnost.«

Podobno menijo tudi drugi analitiki.

Odločitev ukrajinskih poslancev, da potrdijo predlog zakona, ki tujim plačancem omogoča, da služijo kot aktivni častniki, odraža njihovo željo, da »uzakonijo dejansko stanje v oboroženih silah Ukrajine«, je za Sputnik povedal vojaški analitik in upokojeni polkovnik ruske vojske Viktor Litovkin.

Pravzaprav »legalizirajo prisotnost tujcev v ukrajinski vojski. Vsi ti plačanci zdaj postajajo vojaški častniki, kar kijevskemu režimu pomaga prikrivati ​​svoje najemniške dejavnosti,« je poudaril Litovkin.

Drugič, »plačanci in zahodni inštruktorji so odgovorni za vse ukrajinsko visokotehnološko orožje, ki ga dobavlja Zahod, kot so sistemi Patriot, HIMARS, bojna letala F-16 in tako naprej,« je dodal.

Litovkin je poudaril, da je vsa dokumentacija v zvezi s tem orožjem napisana v vojaško-tehnični angleščini, ki je po njegovih besedah ​​za večino Ukrajincev nerazumljiva, zato ukrajinski vojaki v posadkah omenjene vojaške opreme opravljajo vlogo fizične sile, tuji vojaki oz. plačanci in inštruktorji pa odločajo.

Ruski preiskovalni odbor je aprila poročal, da se več kot 3.100 plačancev, predvsem iz ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Gruzije, bori za režim v Kijevu, medtem ko je obrambno ministrstvo izjavilo, da jih je od začetka konflikta prispelo okoli 13.400, od tega pa jih je bilo doslej skoraj 6000 že ubitih.

Komentatorji pa medtem objavljajo video prikaze lova na voznike F-16 z ukrajinskih ulic.

Vse kaže, da je med domačo populacijo manj entuziazma za letenje v ameriških letečih krstah...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek