REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgodovinar Emmanuel Todd: »Če Rusija zmaga in bo NATO poražen bo Evropa znova svobodna!«

Zgodovinar Emmanuel Todd: »Če Rusija zmaga in bo NATO poražen bo Evropa znova svobodna!«Todd upa na propad ZDA - v dobro Evrope...

Pravkar je izšla italijanska različica knjige »Poraz zahoda« najnovejše knjige znanega francoskega zgodovinarja Emmanuela Todda, znanega po tem, da je pravilno napovedoval marsikaj, od zloma Sovjetske zveze naprej.

To je bila priložnost za intervju z zgodovinarjem za Corriere Di Bologna.

Odgovori, ki jih je podal ta izjemni zgodovinar, potrjujejo to, kar smo na teh straneh napovedovali že pred začetkom vojne v Ukrajini.

Psihološki šok, ki čaka Evropejce, bo spoznanje, da Nato ne obstaja zato, da bi nas ščitil, ampak da bi nas nadzoroval.

Na vprašanje »trdite, da je Evropa zastopanje Zahoda prenesla na Združene države in zdaj plačuje ceno. Kako se po vašem mnenju da ta trend spremeniti?« je Todd odgovoril:

»V sedanjem stanju ne moremo storiti ničesar drugega. Začela se je vojna. Izid te vojne bo odločil o usodi Evrope. Če bi bila Rusija poražena v Ukrajini, bi se evropska podrejenost Američanom podaljšala za stoletje. Če bodo, kot verjamem, Združene države poražene, bo Nato razpadel in Evropa bo ostala svobodna.

Še pomembnejše od ruske zmage bo ustavitev ruske vojske na Dnepru in nepripravljenost Putinovega režima, da vojaško napade zahodno Evropo. Ruska država se s 144 milijoni prebivalcev, prebivalstvom, ki se zmanjšuje, in 17 milijoni kvadratnih kilometrov že muči pri obvladovanju lastnega ozemlja. Rusija ne bo imela ne sredstev ne želje, da bi se razširila, ko bodo meje predkomunistične Rusije obnovljene. Zahodnjaška rusofobna histerija, ki fantazira o želji po ruski ekspanziji v Evropi, je za resnega zgodovinarja preprosto smešna.

Psihološki šok, ki čaka Evropejce, bo spoznanje, da Nato ne obstaja zato, da bi nas ščitil, ampak da bi nas nadzoroval.«

To seveda odpira vrata za razmislek o tem, kje se bodo ruske enote v Ukrajini, ki napredujejo, na koncu ustavile?

Morda šele na polski meji, kot menijo nekateri?

Ali že prej?

Od začetka nedavne faze vojne v Ukrajini februarja 2022 so številni geopolitiki trdili, da Rusija ne želi zavzeti celotne Ukrajine, ampak samo tiste dele, ki so bili do leta 1922 tradicionalni deli Rusije, preden so jih komunisti dodali v Ukrajino.

Kje torej se bo rusko napredovanje ustavilo?

Nekateri analitiki ocenjujejo, da bi bilo verjetno najugodnejše končno stanje za Rusijo priključitev celotne Novorusije, na ozemlju vzhodno od Dnepra in južno ob obali, kjer živi večinsko etnično rusko prebivalstvo, ki ga je leta 1922 Lenin priključil Ukrajini.

To bi odpravilo ukrajinski dostop do Črnega morja in ustvarilo kopenski most proti moldavskemu odcepljenemu Pridnestrju, ki je pod rusko zaščito.

Preostali del Ukrajine bi bil omejena na ozemlje, večinoma kmetijska država, razorožena in prerevna, da bi lahko kmalu predstavljala novo grožnjo Rusiji.

Takšno razdelitv posredno podpirajo tudi ukrajinski zemljevidi uporabe ruskega jezika pred vojno.

Politično bi jo obvladovali fašisti iz Galicije, kar bi potem postalo velik problem za Evropsko unijo.

Otem Todd ni podal dokončne ocene, je pa prepričan, da se bodo odnosi med Rusijo in EU popravili.

Todd se namreč strinja z oceno, da je trenutno sovražno stališče nemške vlade do Rusije nenaravno in da bo popravljeno.

Na vprašanje, »ali menite, da je Evropa naredila zadnji korak k tej podrejenosti [ZDA] med konflikti na Balkanu, še posebej pri kosovskem vprašanju?« pa Todd odgovarja:

»Ne, vse se je začelo v Ukrajini. Med iraško vojno, po Kosovu, so imeli Putin, Schröder in Chirac skupne tiskovne konference. To je prestrašilo Washington. Zdelo se je, da bi Ameriko lahko izgnali z evropske celine. Ločitev Rusije od Nemčije je tako postala prioriteta ameriških strategov. Temu je služilo poslabšanje razmer v Ukrajini.

Prisiliti Ruse v vojno, da bi preprečili de facto integracijo Ukrajine v Nato, je bil sprva velik diplomatski uspeh Washingtona. Vojni šok je ohromil Nemčijo in Američanom omogočil, da so v splošni zmedi razstrelili plinovod Nordstream, simbol gospodarskega razumevanja med Nemčijo in Rusijo.

Ločitev Rusije od Nemčije je tako postala prioriteta ameriških strategov. Temu je služilo poslabšanje razmer v Ukrajini.

Seveda bo v drugi fazi, v fazi ameriškega poraza, ameriški nadzor nad Evropo potolčen do kolen. Nemčija in Rusija se bosta spet srečali. Ta konflikt je v nekem smislu umeten. Naravna stvar v Evropi z nizko rodnostjo in starajočim se prebivalstvom je komplementarnost med nemško industrijo in ruskimi energetskimi in mineralnimi viri.«

Trenutne razmere in sankcije proti Rusiji so skrajno škodljive za nemško industrijo in ljudi, ki so od nje odvisni. Tudi za Slovenijo.

Zato lahko samo upamo, da se bo proces ponovnega povezovanja Nemčije z Rusijo čim prej nadaljeval – tudi v dobro Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek