REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šef Cie: Amerika morda napačno ocenjuje intenzivnost sovražnosti med Izraelom in Iranom

Šef Cie: Amerika morda napačno ocenjuje intenzivnost sovražnosti med Izraelom in IranomČeprav ZDA verjamejo, da si Izrael in Iran ne želita vojaškega spopada, gre morda za napačne ocene, je dejal William Burns. Vir: Posnetek zaslona, X

Vodja ameriške agencije CIA William Burns je dejal, da čeprav ameriška obveščevalna skupnost verjame, da niti Izrael niti Iran ne želita »splošnega spopada«, obstaja veliko tveganje, da gre za napačno oceno.

»Soočamo se z resnično nevarnostjo nadaljnje regionalne eskalacije konflikta,« je William Burns dejal novinarjem.

Po njegovih besedah ​​je Bližnji vzhod kraj, kjer se ves čas dogajajo zapletene stvari, poroča CBS News.

Izmenjava obveščevalnih podatkov med ZDA in Izraelom je pomagala premagati iranski raketni napad 1. oktobra, je dejal Burns.

Napad je razkril nekatere slabosti v vojaških zmogljivostih Teherana, vendar, kot je poudaril, »to ne pomeni, da (Iran) ni močan,« in to je nekaj, kar bi moral ne le Izrael, ampak tudi ZDA jemati »zelo resno.«

Ko gre za vojno v Gazi, je Burns dejal, da so se že večkrat zelo približali dogovoru o talcih in prekinitvi ognja, a se ta vedno »izmuzne iz rok«.

Ocenil je, da je treba v interesu dolgoročne strateške stabilnosti sprejemati težke odločitve in sklepati kompromise.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek