REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amerika za Izrael porabila rekordnih 17,9 milijarde dolarjev vojaške pomoči

Amerika za Izrael porabila rekordnih 17,9 milijarde dolarjev vojaške pomočiAmeriška pomoč od začetka vojne v Gazi vključuje financiranje vojske, orožja, najmanj 4,4 milijarde dolarjev sredstev iz ameriških zalog in dostavo že rabljene opreme. Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA so od začetka vojne v Gazi porabile rekordnih 17,9 milijarde dolarjev za vojaško pomoč Tel Avivu, je razvidno iz poročila Cost of War Project Univerze Brown, objavljenega ob obletnici napada Hamasa na Izrael.

Gre za najvišji znesek, ki je od 7. oktobra šla za največjo vojaško pomoč, poslano Izraelu v enem letu, poroča AP.

Dodatnih 4,86 ​​milijarde dolarjev je bilo vloženih v financiranje ameriških vojaških operacij v regiji po napadu Hamasa.

To vključuje stroške operacije pod vodstvom mornarice za boj proti napadom jemenskih Hutijev na ladje.

Poročilo, ki je bilo dokončano, preden je Izrael napadel Libanon, je ena prvih ocen ameriških izdatkov Bidnove administracije za podporo Izraelu med vojnami v Gazi in Libanonu.

Za razliko od javno dokumentirane ameriške vojaške pomoči Ukrajini je bilo nemogoče dobiti natančne podatke o tem, kaj je Amerika dostavila Izraelu od lanskega oktobra, tako da je 17,9 milijarde dolarjev na leto le delna številka, so povedali raziskovalci.

Izrael, zaveznik ZDA od ustanovitve leta 1948, je po poročilu največji prejemnik ameriške vojaške pomoči v zgodovini, saj je od leta 1959 prejel 251,2 milijarde dolarjev.

Ameriška pomoč od začetka vojne v Gazi vključuje financiranje vojske, orožja, najmanj 4,4 milijarde dolarjev oborožitve iz ameriških zalog in predajo že rabljene opreme.

Večina ameriškega orožja, poslanega letos, je bilo strelivo, od topniških granat do 900-kilogramskih bomb uničevalcev bunkerjev in natančno vodenega streliva.

Prizadevanja Bidnove administracije, da skrije celoten znesek pomoči, so raziskovalci z Univerze Brown označili za »birokratsko manevriranje«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek