REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na kraju zločina: Donald Trump obljubil, da bodo ZDA z Muskovimi raketami Mars dosegle do leta 2028

Na kraju zločina: Donald Trump obljubil, da bodo ZDA z Muskovimi raketami Mars dosegle do leta 2028

Donald Trump, republikanski kandidat za ameriškega predsednika je v nedeljo priredil predvolilno zborovanje v kraju Butler, kjer je 13. julija nanj streljal 20-letnik in ga ranil v uhelj.

V strelskem napadu na nekdanjega predsednika je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena.

»Kot sem rekel,« je Trump začel govor, ko se je pojavil na odru in se pretvarjal, da nadaljuje tam, kjer je končal pred 12 tedni. V govoru se je poklonil gasilcu Coreyju Comperatoreju, ki je bil ubit v streljanju.

Zbranim privržencem je zatrdil, da ne bo nikoli odnehal, spraševal pa se je tudi o morebitni vpletenosti političnih nasprotnikov v julijski napad.

»Pred natanko 12 tedni (...) me je na tem kraju hladnokrvni morilec hotel utišati,« je Trump dejal več deset tisoč podpornikom in strelca označil za zlobno pošast, pri tem pa obljubil, da »ne bo nikoli odnehal ... Se nikoli upognil ... Nikoli zlomil.«

Množica mu je navdušeno odgovarjala z vzkliki: »Boj, boj, boj!«

Natanko ob 18.11, ob uri, ko je 13. julija izbruhnilo streljanje, je Trump pozval k trenutku tišine.

Zvon je nato štirikrat zazvonil, enkrat za vsako od štirih žrtev, vključno s Trumpom.

V nadaljevanju govora je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump obljubil, da bo »dosegel Mars« pred koncem svojega mandata, če bo naslednji mesec premagal podpredsednico Kamalo Harris.

Izvršni direktor SpaceX Elon Musk bo vodil misijo, je izjavil Trump.

Musk se je v soboto zvečer pridružil Trumpu na volilnem shodu v Butlerju v Pensilvaniji.

Med dogodkom, ki je potekal na mestu poskusa atentata na Trumpa julija, je 45. predsednik izdal vrsto znanih predvolilnih obljub – obljubil je tudi, da bo zaprl južno mejo ZDA, končal konflikt v Ukrajini ter znižal cene energije in inflacijo. 

Zatrdil je, da bodo ZDA bodo »rdeči planet« dosegle pred letom 2028.

»Vodili bomo v svetu pri raziskovanju vesolja,« je dejal občinstvu. »Mars bomo dosegli pred koncem mojega mandata.«

Zmagali bomo in do konca našega mandata bo dosegel Mars, kar je velika stvar, pred Kitajsko, pred vsemi. Moj denar je na tem tipu [Musku].

»Elon mi je obljubil, da bo to storil,« je nadaljeval Trump, preden se je obrnil k Musku in vprašal: »Ne vem, lahko to storiš?«

»Zmagali bomo in do konca našega mandata bo dosegel Mars, kar je velika stvar, pred Kitajsko, pred vsemi. Moj denar je na tem tipu [Musku],« je dejal Trump

Med svojim prvim mandatom je Trump izdal vrsto izvršnih ukazov in političnih direktiv, povezanih z vesoljem.

Naso je leta 2017 zadolžil za vodenje »vrnitve ljudi na Luno za dolgoročno raziskovanje in uporabo, čemur bodo sledile človeške misije na Mars in druge destinacije«, leta 2019 pa je ustanovil ameriške vesoljske sile kot šesto vejo vojaške enote države, zaradi česar so ga nasprotniki obtožili militarizacije vesolja.

Musk, ki je to poletje podprl Trumpovo kampanjo, že leta obljublja, da bo človeštvo naredil za »večplanetarno« civilizacijo. Vendar pa za zamudo njegove načrtovane kolonizacije Marsa krivi pretirano vladno regulacijo.

Med svojim prvim mandatom je Trump spodbujal zamisel o ukinitvi dveh vladnih uredb za vsako novo sprejeto uredbo.

Prejšnji mesec je Musk trdil, da bo njegova raketa SpaceX 'Starship' za večkratno uporabo pripravljena za lete brez posadke na Mars v dveh letih, za lete s posadko pa dve leti kasneje.

Potem ko je Zvezna uprava za letalstvo zavrnila SpaceX dovoljenje za testiranje rakete pred novembrom zaradi skrbi za okolje, se je Musk na svoji platformi X pritožil, da »človeštva ne bomo nikoli spravili na Mars, če se bo to nadaljevalo.«

»Na žalost smo še naprej obtičali v realnosti, v kateri traja dlje, da opravimo vladno dokumentacijo za licenciranje izstrelitve rakete, kot pa načrtovanje in izdelava dejanske strojne opreme,« je SpaceX takrat zapisal v izjavi. »To se ne bi smelo nikoli zgoditi in neposredno ogroža položaj Amerike kot vodilne v vesolju.«

Med svojim prvim mandatom je Trump spodbujal zamisel o ukinitvi dveh vladnih uredb za vsako novo sprejeto uredbo.

Če bo ponovno izvoljen, je obljubil, da bo šel dlje, prejšnji mesec pa je Newyorškemu gospodarskemu klubu povedal, da bo »odpravil najmanj 10 starih predpisov za vsako na novo uvedeno uredbo«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek