REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tožba proti Stoltenbergu: Zaradi laganja, zločinov proti miru in podžiganja ukrajinskega konflikta

Tožba proti Stoltenbergu: Zaradi laganja, zločinov proti miru in podžiganja ukrajinskega konfliktaTožilec Patrick Pasin nekdanjemu generalnemu sekretarju zahodnega vojaškega pakta med drugim očita sabotiranje diplomatskih prizadevanj januarja 2022, ki bi lahko preprečila izbruh rusko-ukrajinske vojne, in navaja, da je nekdanji šef Nata lagal javnosti, ko je dejal da se NATO ne bo širil na Vzhod. Vir: Posnetek zaslona, X

Proti nekdanjemu generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu so v Belgiji vložili tožbo, je v četrtek na konferenci v Bruslju razkril tožilec in analitik ukrajinskega konflikta, francoski državljan Patrick Fabrice Pasin, ki je pojasnil, da je bila tožba vložena zaradi Stoltenbergovega vmešavanja v rusko-ukrajinski konflikt, »napadov« na varnost držav Nata in zločinov proti miru, ki so škodovali zdravju določene skupine ljudi in ogrozili njihovo življenje.

»Jens Stoltenberg je sodeloval pri organiziranem načrtu oziroma zaroti, katere cilj je bil izpeljati konkretna dejanja, ki predstavljajo zločin zoper mir,« je pojasnil Pasin.

Nato je predstavil vrsto dokazov, ki podpirajo tezo, da je NATO Ukrajino pripravljal na spopad z Rusijo.

Med njimi je tudi izjava nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, da so bili sporazumi iz Minska podpisani le za nakup časa, da bi Zahod oborožil Kijev.

Stoltenbergu očitajo tudi sabotažo diplomatskih prizadevanj, ki naj bi že januarja leta 2022 preprečila izbruh vojne.

Kot primer so navedli propadla pogajanja med Natom in Rusijo iz januarja 2022, mesec dni pred začetkom ruske posebne vojaške operacije.

Pasin nekdanjega generalnega sekretarja Nata tudi obtožuje, da je javno lagal, ko je dejal, da se zavezništvo ne namerava širiti proti Vzhodu, bližje Rusiji.

Stoltenberg je, spomnimo, v prejšnjih dneh po večletni karieri generalnega sekretarja zahodnega vojaškega pakta zapustil ta položaj, zamenjal pa ga je Mark Rutte, nekdanji nizozemski premier.

Po poročanju Politica bo Stoltenberg imenovan za novega predsedujočega Münchenske varnostne konference po vrhu februarja 2025.

Stoltenberg bo ostal v spominu mnogih kot zagovornik teorije o strateškem porazu Rusije.

V vlogi generalnega sekretarja Nata je pred kratkim izjavil, da dovoljenje Ukrajincem, da izstrelijo rakete dolgega dosega na Rusijo, saj to naj ne bi potegnilo Nata v vojno, navkljub opozorilom, ki prihajajo iz Moskve.

V resnici pa bi te rakete dobavili in do cilja vodili strokovnjaki držav članic NATO, kar Rusija razume kot neposreden napad zveze NATO na svoje ozemlje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek