REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pepe Escobar: Prihaja doba Azije, Zahod ostaja brez brezplačnega kosila v obliki virov Globalnega juga

Pepe Escobar: Prihaja doba Azije, Zahod ostaja brez brezplačnega kosila v obliki virov Globalnega jugaOd Pekinga do Hongkonga so kitajske politične in gospodarske elite precej zadovoljne z dejstvom, da prvič v zgodovini vzpon velike sile ni pogojen z imperializmom, vojno, suženjstvom, ropom, temveč z »mirnim razvojem«. Vir: Posnetek zaslona, X

»Doba Azije« bo nadomestila »dobo Zahoda« in to, po ocenah dekana Lee Kuan Yew v Singapurju Dannyja Quaha do leta 2050, poudarja brazilski analitik Pepe Escobar.

»Med letoma 1980 in 2020 je evropski delež v svetovnem BDP padel s 26 odstotkov na 15 odstotkov. Z drugimi besedami, padel je za 11 odstotnih točk, kar je zelo velik padec.

Čeprav je bil padec v ZDA manjši, je padel z 21 odstotkov v 1980-ih na manj kot 16 odstotkov v 2020.

Po drugi strani pa Azija in vzhodna Azija vztrajno naraščata. Delež leta 1980 je znašal 11,5 odstotka, leta 2020 se je povzpel na 25 odstotkov. Med temi 25 odstotki je največ prispevala Kitajska, ki predstavlja 18 odstotkov sveta,« je ugotovil Quah v svojem raziskovanju.

To praktično pomeni, da so »hegemonistične elite v stanju globoke panike. Brezplačnega kosila v obliki izkoriščanja bogastva Globalnega juga ne bo več,« pravi Martin Jacques, predavatelj ameriško-kitajskih odnosov na univerzi Renmin.

Kitajska se že dedolarizira s skoraj vrtoglavo hitrostjo.

Delež ameriškega dolarja v dvostranski trgovini je po besedah ​​Escobarja že padel z 80 odstotkov na manj kot 50 odstotkov.

Peking zdaj s svetom trguje predvsem v juanih – petrojuan pa niti ni v polni moči.

Od začetka ruske posebne vojaške operacije je bil juan de facto azijska rezervna valuta za Rusijo.

Od Pekinga do Hongkonga so kitajske politične in gospodarske elite precej zadovoljne z dejstvom, da prvič v zgodovini vzpon velike sile ni pogojen z imperializmom, vojno, suženjstvom, ropom, temveč »mirnim razvojem«, navaja geopolitični analitik Pepe Escobar.

Medtem ko Kitajska vlaga v razvoj infrastrukture po vsem svetu, hegemon v obliki Zahoda uvaja sankcije, sodeluje pri bombnih napadih, podpira različice večnih vojn, financira in oborožuje barvne revolucije.

BRICS zdaj svetu ponuja izbiro med hegemonijo NATO držav in novim svetovnim redom, Kitajska pa mirno pluje proti »miroljubni nadvladi«, sklene Escobar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek