REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bunkerji niso vzdržali: Napad s štirimi »Kinžali« verjetno uničil floto ukrajinskih F-16 in zalogo raket dolgega dosega

Bunkerji niso vzdržali: Napad s štirimi »Kinžali« verjetno uničil floto ukrajinskih F-16 in zalogo raket dolgega dosegaF-16 v Ukrajini. Vir: X, posnetek zaslona

»Pred nekaj več kot uro so ruske enote ponovno napadle letališče Starokostantinov v regiji Hmelnitski - tokrat so izstrelile kar štiri aerobalistične rakete 'Kinžal' naenkrat.

Objekt je ena od glavnih lokacij za premeščanje ameriških lovcev F-16. To je v veliki meri posledica tega, da so tam prisotni sovjetski ZBU, ki zagotavljajo boljše prikrivanje in zaščito letal. Prav zato se za uničenje objekta uporabijo rakete 'Kinžal'.«

»Kljub poročilom o uničenju več letal F-16 v Starokonstantinovu bo o učinkovitosti napada mogoče soditi šele, ko se bodo pojavili satelitski posnetki in drugi dokazi. Navsezadnje je malo verjetno, da bi tovrstna izguba ostala neopažena v lokalnih in zahodnih medijih.

A vendarle novi napad na letališče kaže na doslednost pri uničevanju infrastrukture za bazo ameriških lovcev.

Število sovjetskih ZBU na ukrajinskih letališčih je še vedno omejeno, z njihovim uničenjem pa bo skrivanje letal F-16 precej težje,« je prejšnji četrtek zapisal precej verodostojen Telegram kanal Dva majorja.

F-16 v Ukrajini Vir: X
F-16 v Ukrajini. Vir: X, posnetek zaslona

Telegram kanal Win-Win je ob tem trdil, da sta bila »na letališču Starokonstantinov zadeta dva lovca F-16, ki ju je dostavila Nizozemska, ko sta poskušala pozno vzleteti.

Na samem letališču je bilo uničeno tudi letalo SU-24, posodobljeno za izstreljevanje raket Storm Shadow.

Uničeno bi lahko bilo tudi odprto skladišče z 12 raketami Storm Shadow.«

Obseg poškodb letal F-16 še ni bil ugotovljen, vendar sta med poskusom poleta poškodovana trupa letala. Letalo SU-24 je zgorelo.

Ukrajinski novinar Anatolij Šarij pa je poročal, da so zaradi nepričakovanega napada v Ukrajini izgubili kar štiri letala F-16.

Medtem je še več ukrajinskih virov iz različnih zornih kotov osvetljevalo to zgodbo in vse kaže, da se je napad s hudimi posledicami za ukrajinsko vojsko res zgodil.

O tem sedaj sramežljivo poročajo že tudi nekateri specializirani zahodni vojaški kanali in mediji, osrednji pa še vedno molčijo...

To bi pojasnilo tudi, kam so »izginili« lovci F-16, ki so bili pompozno napovedani pred okoli mesecem dni.

To bi pojasnilo tudi, kam so »izginili« lovci F-16, ki so bili pompozno napovedani pred okoli mesecem dni.

Ob enem potrjeno uničenem (zaradi lastne rakete ali preleta skozi roj delov uničenega izstrelka) F-16 to pomeni, da je od prvih šest Ukrajini ostal za uporabo le še en F-16.

Letališče Starokonstantinovka je sicer eno od glavnih oporišč za donirane ameriške lovce F-16.

To je v veliki meri posledica tega, da so tam prisotna sovjetska železobetonska zaklonišča - ZBU, ki zagotavljajo boljše prikrivanje in zaščito letal.

F-16 Vir:X
Vir: Posnetek zaslona, X

Poleg tega je poveljstvo oboroženih sil Ukrajine v letalskem oporišču, ki pripada 7. brigadi taktičnega letalstva ukrajinskih letalskih sil, občasno nameščalo zahodno orožje dolgega dosega.

Ukrajinski generali, ki so ugotovili, da ruska obveščevalna služba nenehno spremlja gibanje zahodnih sistemov natančnega orožja, so uporabili taktiko premikanja le-teh z enega kraja na drugega. Letališče Starokonstantinov je le ena od možnosti.

To je verjetno tudi razlog za uporabo raket »Kinžal« za uničenje teh objektov.

Istočasno so bili zadeti tudi številni objekti po vsej Ukrajini.

Prva poročila o vzletu ruskih lovcev MiG-31K, ki so nosilci hiperzvočnih raket »Kinžal«, so ukrajinski opazovalci objavili okoli desetih zjutraj, po nekaj minutah pa so prispela še poročila o napadih na letališče Starokonstantinov.

Poročevalci so poročali o močnih eksplozijah in dimu, ki se je vil nad letališčem.

Ukrajinske oblasti so informacijo o izgubah takoj zavrnile kot lažne novice in zapisale, da podatki o zadetkih in škodi na letališču niso javni.

Nekatere slike zadetih letal, ki so se razširile na spletu so se izkazale kot ponaredki.

Slik uničenih letal zato ni, kar tudi ni nenavadno, če so bila še v zadetih bunkerjih.

Zelo verjetno pa je, da so v Rusiji pridobili zanesljive informacije o prisotnosti lovcev F-16 ali zahodnih raket dolgega dosega v objektu in šele nato sprejeli odločitev o napadu.

Po nekaterih informacijah naj bi bili ubiti najmanj trije piloti, med njimi tudi en ameriški inštruktor.

V nasprotnem primeru je malo verjetno, da bi kdo porabil draga »Bodala« (»Kinžal«) za napad na prazno letališče.

Po poročanju ukrajinskega novinarja Anatolija Šarija, ki ima dobre zveze v ukrajinskem obrambnem ministrstvu in so jih potrdili tudi drugi ukrajinski viri, so bila na ta način zaradi ruskih hiperzvočnih raket »Kinžal« na letališču Starokonstantinov uničena štiri ameriška lovska letala F-16, obstaja pa tudi možnost, da so bile žrtve tudi med ukrajinskimi piloti, ki so jih zadele ruske rakete skupaj z lovci ameriške izdelave.

Po nekaterih informacijah naj bi bili ubiti najmanj trije piloti, med njimi tudi en ameriški inštruktor.

Iz Nizozemske naj bi sicer od 18 poslali že novih 14 (rabljenih) letal v Romunijo, a zelo verjetno jih v Ukrajini čaka podobna usoda...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek