REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cionistični kolonizatorji si kopljejo grob: Hasan Nasrala ubit, a Hezbolaha in »osi odpora« ni mogoče uničiti!

Cionistični kolonizatorji si kopljejo grob: Hasan Nasrala ubit, a Hezbolaha in »osi odpora« ni mogoče uničiti!Hasan Nasrala. Vir: Posnetek zaslona, X

V zadnjem bombnem napadu na Bejrut je bil ubit vodja Hezbolaha, Sejad Hasan Nasrala.

Bombe, težke več kot tono naj bi zadele pritljičja šestih stanovanjskih blokov in jih v celoti porušile.

V zadnjih napadih naj bi izraelska letala odvrgla celo 85 ton bomb na Libanon.

Gre za novo eskalacijo že tako eksplozivnih razmer na Bližnjem vzhodu s strani Izraela.

Oglasil se je tudi verski vodja Irana, ki podpira Hezbolah.

Dejal je, da bodo cionistični kolonisti obžalovali posledice svojih dejanj.

Mesto napada v Bejrutu
Mesto napada v Bejrutu. Vir: Posnetek zaslona, X

Sejed Ali Hamenej je dejal, da brutalni napadi »podivjanega sionističnega psa« na Libanon razkrivajo kratkovidnost in nespametno politiko izraelskih uradnikov, ter pozval vse muslimane, naj se združijo za Libanonce in Hezbolah.

»Cionistični kriminalci morajo vedeti, da so veliko prešibki, da bi lahko povzročili kakršno koli znatno škodo trdni strukturi libanonskega Hezbolaha. Vse odporniške sile v regiji stojijo ob strani in podpirajo Hezbolah,« je dejal iranski voditelj v sobotni izjavi.

»Libanonci niso pozabili, da je bil čas, ko so vojaki okupacijskega režima napredovali proti Bejrutu in jih je Hezbolah ustavil in Libanon naredil ponosen. Tudi danes bo Libanon z Božjo milostjo in močjo poskrbel, da bo zlobni sovražnik, ki se je preračunal, obžaloval svoja dejanja,« je zapisal ajatola Hamenej.

Iran se je kljub napadom Izraela doslej vzdržal povračilnih akcij, do katerih si sicer pridržuje pravico.

Toda neprestani napadi Izraela potiskajo vodstvo Irana v vojno, čeprav si je v Teheranu ne želijo.

»Hezbolah ni krhka organizacija. Kaj s tem mislim? Ni odvisna od enega ključnega človeka ali skupine ljudi.«

Nekdanji analitik CIE Larry C. Johnson ocenjuje izraelski napad kot še eno napako Tel Aviva: »Hezbolah ni krhka organizacija. Kaj s tem mislim? Ni odvisna od enega ključnega človeka ali skupine ljudi.

Izraelci ne razumejo, da gre za versko gibanje in da je smrt voditelja ali borca del Alahovega načrta, zato bodo nadaljevali z vojno.

To ni prvič, da je Izrael ubil visokega predstavnika Hezbolaha, in tudi ne zadnjič. Vendar bo uboj Nasrale verjetno spodbudil Hezbolah, da bo okrepil napade na izraelske cilje v Izraelu.

V prihodnjih dneh se bo cikel 'odgovor za odgovor' močno zaostril.«

Rakete Hezbolaha
Rakete Hezbolaha. Vir: Posnetek zaslona, X

»Ena od posledic uboja osebe, kot je Nasrala, je, da novi voditelj morda ne bo imel potrpljenja in zadržanosti, ki ju je Nasrala pokazal v zadnjem letu. Ni bil vročekrvnež, nagnjen k čustvenemu odzivanju. Novi generalni sekretar bo pod pritiskom, da okrepi napade na Izrael, tokrat z natančno vodenimi raketami, ki bi lahko zadele globoko v Izrael. Hezbolah v tem boju ne bo sam. Hutiji se bodo prav tako odzvali, če ne zaradi drugega, pa zato, da bi pokazali solidarnost s Hezbolahom. Šiitske skupine v Iraku bodo verjetno okrepile napade na ameriške postojanke v Siriji.

Izraelski viri poročajo, da so bili rezervisti vpoklicani v vojašnice, kar lahko pomeni, da namerava Izrael po tem napadu nadaljevati s kopensko invazijo na južni Libanon.

Izraelski viri poročajo, da so bili rezervisti vpoklicani v vojašnice, kar lahko pomeni, da namerava Izrael po tem napadu nadaljevati s kopensko invazijo na južni Libanon. Če se bo to zgodilo, bo Libanon zajela uničujoča vojna. V naslednjih dneh lahko pričakujemo množično evakuacijo tujih civilistov z desantnimi plovili in čolni.

Ta napad bo najverjetneje še bolj razburil že tako jezno javnost v Turčiji, Jordaniji in Egiptu. Arabska in muslimanska javnost bo od svojih vlad zahtevala strožje ukrepe, da bi Izrael odgovarjal za po njihovem mnenju nečloveško dejanje. Skratka, razmere so zelo negotove,« je opozoril Larry C. Johnson.

Ko se na Zahodu govori o Hezbolahu kot o »teroristični organizaciji« se pogosto pozablja, da je to družbeno gibanje, ki je globoko zakoreninjeno v libanonskem ljudstvu in družbi.

Hezbolah ima socialno družbeno plat, saj skrbi za velik del svojih volivcev in jih oskrbuje.

Hezbollah
Vir: Posnetek zaslona, X

Ima tudi vojaško vejo, ki je zelo dobro organizirana, disciplinirana in ima veliko skritih sredstev, ki so pripravljena, da se aktivirajo po potrebi.

Vojaki Hezbolaha so šiiti, pripravljeni umreti za svojo stvar.

Leta 1982 je Izrael umoril vodjo Hezbolaha Sajeda Musavija.

Kdor bo nasledil Nasralo, bo prav tako mlajši, bolj tveganjem naklonjen in bolj strahovit sovražnik.

Njegov namestnik Sejad Hasan Nasrala se je izkazal za hujšega nasprotnika, ki je organiziral odporniška gibanja, ki so zajela celotno regijo.

Kdor bo nasledil Nasralo, bo prav tako mlajši, bolj tveganjem naklonjen in bolj strahovit sovražnik.

Izrael pa je medtem v mednarodni skupnosti že popolnoma osamljen in se lahko zanaša le še na ZDA, ki jim upada vpliv, in peščico ameriških zaveznikov.

Prihodnost Izraela je zato zelo mračna.

Vse jasneje postaja, da so vir problemov cionistični kolonizatorji, ki od svojega prihoda na Bližnji vzhod povzročajo vojne, izvajajo genocid in vladajo z apartheidom in da je rešitev možna le v primeru, če takšna država preneha obstajati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek