REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sramotno: Joveva, Šarec in Nemec proti pobudi, da se Kijev opraviči za poboje Poljakov v drugi svetovni vojni!

Sramotno: Joveva, Šarec in Nemec proti pobudi, da se Kijev opraviči za poboje Poljakov v drugi svetovni vojni!Za svobodo - nekaznovanja in neopravičevanja za zločine kvislingov! Vir: Posnetek zaslona, X

Poslanci Evropskega parlamenta (EP) so zavrnili predlog, s katerim bi EP Kijev pozval, naj se opraviči za Volinski masaker med drugo svetovno vojno, ko so ukrajinski nacionalisti pobili več deset tisoč Poljakov.

Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Desna poslanska skupina Evropa suverenih narodov (ESN) je prejšnji teden predlagala več amandmajev k resoluciji z naslovom »Nadaljevanje finančne in vojaške podpore Ukrajini s strani držav članic EU«.

V predlaganem amandmaju, ki ga je predstavil Hans Neuhof iz Alternative za Nemčijo (AfD), je navedeno, da se predlaga »spomin na pokol Poljakov v Voliniji in Vzhodni Galiciji od leta 1943 do 1945, ki so ga zagrešili pripadniki Ukrajinske uporniške armade (UPA)«, ob »poudarku obveznosti Ukrajine, da se v celoti opraviči za te zločine, dovoli ekshumacijo vseh žrtev in prepove čaščenje zgodovinskih osebnosti, odgovornih za poboje«.

Irena Joveva, Marjan Šarec in Matjaž Nemec so glasovali proti pobudi nemških in poljskih poslancev, da se Kijev mora opravičiti za ukrajinske poboje Poljakov v drugi svetovni vojni, s tem pa so glasovali proti tudi glede zahteve, da ukrajinski režim preneha s čaščenjem nacističnih zločincev, Ukrajincev, ki so bili sodelavci Hitlerjeve nacistične Nemčije in odgovorni za zločine storjene med drugo svetovno vojno. Vir: Posnetek zaslona glasovanja v EP, 5.35. RC-B10-0028/2024 – po § 23 – p.s. 9

Amandma je bil zavrnjen s 395 glasovi »proti«, 142 »za« in 66 vzdržanimi glasovi.

Tudi druga dopolnila ESN, ki so zahtevala, da Evropska unija bistveno ublaži svojo retoriko glede ukrajinske vojne in se začne zavzemati za mirovna pogajanja, niso bila sprejeta.

»Slovenija je dobila prvi vod vojakov za vojno proti Rusiji. Sestavljali ga bodo evroposlanci, ki so včeraj glasovali za direkten NATO napad na Rusijo, s svojimi otroki in sorodniki. Naj bo srečno!«, so s kančkom cinizma sporočili iz stranke Resnica. Vir: Posnetek zaslona, X

Med tistimi, ki so glasovali »proti«, je bilo tudi nekaj levičarskih ali sredinskih poljskih poslancev v Evropskem parlamentu: Joanna Scheuring-Wielgus, ena od nasprotnic predloga, je trdila, da resolucija o pomoči Ukrajini »ni ne čas ne kraj« za razpravo o zgodovinskih dogodkih, kot so Volinski poboji; Krzysztof Jan Śmiszek pa je pojasnil, da je glasoval proti, ker ima, kot je dejal, predlog »protiukrajinsko agendo«, in dodal, da so ga podprli »protipoljski neofašisti iz AfD, ki imenujejo (nekdanja nemška) ozemlja na Poljskem za vzhodno Nemčijo«.

Tako kot so glasovali za napade Ukrajine z raketami dolgega dosega na ozemlje Rusije, so poslanci iz Slovenije tudi glede omenjenega amandmaja odigrali sramotno vlogo.

Irena Joveva, Marjan Šarec in Matjaž Nemec so namreč glasovali proti pobudi, da se Kijev mora opravičiti za ukrajinske poboje Poljakov v drugi svetovni vojni, hkrati pa so glasovali proti tudi glede zahteve, da ukrajinski režim preneha s čaščenjem nacističnih zločincev, Ukrajincev, ki so bili sodelavci Hitlerjeve nacistične Nemčije in odgovorni za zločine storjene med drugo svetovno vojno.

Evroposlanec Vladimir Prebelič ni bil ne za ali proti, saj se je glasovanju izognil.

Pokol v Volinu je že dolgo časa točka trenj v ukrajinsko-poljskih odnosih, o zadnjih tovrstnih zapletih smo v Insajderju poročali tukaj.

UPA, ki je med drugo svetovno vojno sodelovala s Tretjim rajhom, naj bi pobila od 40.000 do 100.000 Poljakov.

Žrtve Volinskih pobojev so bile predvsem ženske in otroci. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Poljski parlament je pokol razglasil za »genocid«, kar Kijev zavrača.

Henryk Komański in Szczepan Siekierka pišeta, da so bili umori neposredno povezani s politiko frakcije nacističnega zločinca Stepana Bandere iz Organizacije ukrajinskih nacionalistov (OUN-B) in njene vojaške veje, Ukrajinske uporniške armade.

Četudi so bile poljske družine najštevilčnejša etnična manjšina in ponekod večinska glavna tarča pobojev, so bili žrtve tudi Judje, Rusi, Čehi, Gruzinci in Ukrajinci, ki so bili del poljskih družin ali so nasprotovali milicam Stepana Bandere in sabotirali genocid s skrivanjem poljskih ubežnikov.

Kljub nekaterim nenehnim diplomatskim prizadevanjem za pometanje tega zgodovinskega spora pod preprogo v luči ameriške posredniške vojne proti Rusiji v Ukrajini je Varšava, ki je bila ena najodločnejših zagovornic Kijeva v spopadu z Moskvo, izjavila, da nasprotuje pridružitvi Ukrajine Evropski uniji, dokler se ne reši vprašanje pokola v Volinu, vključno z ekshumacijo žrtev.

Irena Joveva in volinske žrtve Vir fotomontaže: FB, X
Irena Joveva in volinske žrtve. Vir fotomontaže: FB, X, posnetek zaslona

Slovenski poslanci - in to z levosredinskih strank - pa so ravnali drugače.

Zaslepljeni z gorečo podporo ukrajinskemu marionetnemu režimu, nesposobni doumeti prave razloge za vojno v Ukrajini ali pa zgolj in preprosto pohlevni in popolnoma klečeplazni pred sedanjo usmeritvijo Evropske komisije in njihovih gospodarjev iz Washingtona so poteptali celo preprosto zahtevo za človečno postopanje z žrtvami grozljivega zločina.

In to celo podobnega, kot ga je v času druge svetovne vojne s strani okupatorjev in podobnih kvislingov, kot so bili ukrajinski (ali celo neposredno z njihove strani, zaradi zločinov SS enote iz Ukrajine!), doživel celo slovenski narod, skupaj z ostalimi jugoslovanskimi narodi.

Poslanci, ki so se v predvolilni kampanji zavzemali za svobodo so se tokrat res zavzeli za nekakšno svobodo - namreč, za svobodo nekaznovanja in neopravičevanja za zločine kvislingov!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek