REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tako cenzurira Facebook: AFL razkrila sodne dokumente o postopku cenzure v primeru domnevnih »dezinformacij«

Tako cenzurira Facebook: AFL razkrila sodne dokumente o postopku cenzure v primeru domnevnih »dezinformacij«Vir: Posnetek zaslona, FB

Spletna stran America First Legal (AFL) je objavila dodatne dokumente iz svojega sodnega postopka proti Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ZDA, ki razkrivajo celotne dokumente o metodah, ki jih je Facebook (FB) uporabil za usposabljanje zaposlenih v CDC na njihovem vladnem portalu za cenzuro, s katerimi so blokirali svobodo govora o »covidu in napačnih informacijah o cepivih.«

Podobne metode Facebook uporablja tudi za cenzuriranje številnih drugih vsebin, na primer o Palestini, genocidu Izraela in predvsem objave gled vojne v Ukrajini.

Objava je zanimiva, ker razkriva tehnologijo cenzuriranja.

Podobne metode namreč danes Facebook uporablja tudi za cenzuriranje številnih drugih vsebin, na primer o Palestini, genocidu Izraela nad Palestinci in predvsem objave gled vojne v Ukrajini.

Zaradi tega smo velikokrat na udaru Facbooka in portala Oštro, ki z ameriško korporacijo v projektih cenzure sodeluje.

Le ena od odstranitev
Le ena od odstranitev. Vir: Posnetek zaslona, FB

Številne naše objave s povsem točnimi informacijami so bile »umaknjene« s FB s popolnoma neverodostojnimi obtožbami, na ugovore pa ne mi in ne naši bralci nikoli nismo dobili odgovorov.

V nekaterih primerih se umiki zgodijo že v nekaj sekundah po objavi sporočila, kar kaže na to, da gre za strojno, računalniško cenzuriranje.

Odstranjeno. Vir: Posnetek zaslona, FB

Podobno se je dogajalo že v času epidemije covida-19 in to sedaj razkrivajo tudi dokumenti, ki so bili vloženi v sodne spise v postopkih v ZDA.

V svoji objavi, ki jo prenašamo v celoti, so v America First Legal zapisali: »Številni Američani se spomnijo ravni cenzure brez primere s strani administracije Biden-Harrisove leta 2021. Neizvoljeni uradniki javnega zdravstva so nenehno popravljali svoje smernice, kar je pripeljalo do ponavljanja nečesa, kar je bilo 'res' pred enim tednom, nato pa je lahko nenadoma povzročilo začasno blokado računa. Nerodni in trdi poskusi administracije Biden-Harrisove, da bi sledila hitro razvijajočemu se informacijskemu okolju, ki ga povzroča globalna pandemija, so vse Američane ostro spomnili, zakaj je bil prvi amandma na prvem mestu.«

Ti dokumenti razkrivajo, kako se je Facebook, po izrednem pritisku Bele hiše (vključno s Robom Flahertyjem , trenutno višjim uslužbencem predsedniške kampanje Harrisove), odzval, da bi odstranjeval določene objave:

  • Facebook je ustvaril nov »potek dela od konca do konca«, tako da so vladni uradniki lahko predložili povezave za odstranitev iz Facebooka;
  • Facebook je omogočil dostop do portala samo odobrenemu vladnemu osebju in osebju organov kazenskega pregona;
  • Novi portal je dramatično povečal učinkovitost cenzurnega stroja, saj je dovolil, da se v cenzuro pošlje do dvajset povezav hkrati;
  • S prehodom iz e-poštnih verig na portal, ki ga gosti Facebook, je novi sistem tudi organizacijam, kot je AFL, otežil zagotavljanje nadzora nad posameznimi zahtevami za cenzuro;
  • Vsaka zahteva za cenzuro je samodejno ustvarila številko primera, tako da je vlada lahko spremljala, ali je Facebook izpolnil njene zahteve glede cenzure;
  • Dokumenti nadalje kažejo, kako je Facebook natančno pojasnil, katero vsebino bo odstranil in kaj potrebuje od CDC, da bi cenzuriral določene pripovedi v mejah svojih »standardov skupnosti«.

Ta objava prihaja po nedavno objavljenih dokumentih iz te tožbe, ki so razkrili vpliv Združenega kraljestva na politiko cenzure administracije Biden-Harrisove, in Zuckerbergovem priznanju , da se je Facebook v cenzuro vključil šele po izjemnem pritisku Bele hiše. 

The Intercept je že objavil odlomke iz tega niza diapozitivov, AFL pa zdaj prvič objavlja celoten komplet. 

Del A: Enostavna cenzura

Dokumenti razkrivajo uvodno predstavitev, ki so jo zaposleni pri Facebooku podali osebju CDC 19. maja 2021. Facebook je osebje CDC usposobil za uporabo »vladnega sistema cenzuriranja« platforme.

To je bil odgovor na zahteve, polne psovk, visokih uradnikov Bele hiše Biden–Harrisove, ki jih je izpostavil pravosodni odbor predstavniškega doma .

Kot je opisano v njihovem »poteku dela od začetka do konca«, potem takrat ko prejme »vladne zahteve«, te nato »Facebook procesira«.

Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona

Ti diapozitivi prikazujejo, kako tesno sta se usklajevala CDC in »Big Tech« administracije Biden-Harrisove pri cenzuriranju objav, s katerimi se nista strinjala.

Uvajanje je vključevalo predstavitev »vladne uporabniške izkušnje«.

Kot del »poteka dela od začetka do konca« je Facebook poenostavil postopek, da bi vladi olajšal cenzuro Američanov.

Vir: Posnetek zaslona

1. korak – dostop do računa

Najprej je Facebook odobril »dostop do CRS.«

Ti diapozitivi so zaposlenim v CDC pokazali, kako se prijavijo, registrirajo in prijavijo na novi portal.

Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona

Ta sistem so smeli uporabljati samo »e-poštni naslovi, ki jih je izdala vlada ali organi kazenskega pregona«.

Vir: Posnetek zaslona

2. korak – oddajte objave s povezavami

Preden je Facebook ustvaril portal, je CDC po e-pošti pošiljal preglednice s povezavami, ki jih je Facebook moral odstraniti, toda s tem portalom je bilo poročanje o objavah standardizirano in vneseno v en sistem. Poleg tega je selitev zahtev za cenzuro na portal, ki ga gosti Facebook, ustvarila vrzel v vladnih zahtevah glede vodenja evidenc.

Uporaba tega sistema omogoča vladnim akterjem, da se izognejo zvezni zakonodaji, ki zahteva natančno vodenje zveznih evidenc, s čimer se javnosti prepreči uporabo obstoječih orodij, kot je FOIA, da vidi, kaj vlada počne v zakulisju.

Vir: Posnetek zaslona

Na tej točki lahko zaposleni pri CDC izberejo svoj »Razlog za prijavo«.

Te so vključevale »napačne informacije o covidu«, »odvračanje od cepiva« in »napačne informacije o cepivu proti covidu«.

Vir: Posnetek zaslona

Facebookov sistem je dovoljeval uporabnikom iz »pooblaščenih vladnih agencij«, da navedejo do dvajset povezav hkrati, da jih Facebook odstrani na svojih platformah.

Uporabniki so lahko podali tudi dodatne komentarje.

Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona

3. korak – Potrditev in referenčna številka delovnega mesta

Tretji korak novega portala se je imenoval »Končna ciljna stran: preglednost«, kjer bi uporabniki prejeli potrditveno sporočilo, vstopnico ali referenčno številko in lahko dostopali do »Centra za pomoč«.

Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona

Potrditveno sporočilo je glasilo, da »v kratkem morate prejeti odgovor«, kar ponovno potrjuje prvotno obljubo na prvem diapozitivu: »Zahteve vlade ... Facebook obdeluje.«

Vir: Posnetek zaslona

Del B: Vpogled v Facebookove standarde skupnosti

Poročilo je vključevalo tudi povzetek Facebookovih »standardov skupnosti«. Navedli so, da so odstranili le informacije, ki so jih »organi za javno zdravje« označili za »lažne«.

Kljub številnim, res številnim primerom, ko se je kasneje izkazalo, da so se »oblasti« zmotile, je bila potrebna le odločnost vlade Biden-Harrisove, da je Facebook začel cenzurirati govor in objave Američanov.

Vir: Posnetek zaslona

Politika Facebooka je bila cenzura izjav, ki so vsebovale domnevno »lažne trditve o maskah« (zdaj se je izkazalo , da so bile skoraj neuporabne), kar naj bi odvračalo ljudi od »distanciranja« (zdaj je znano, da si jih je izmislil dr. Anthony Fauci).

Če bi bil posameznik »ponavljajoči se kršitelj« vladnih vedno spreminjajočih se odločitev glede »napačnih informacij«, bi bil doseg njegovega računa zmanjšan ali popolnoma odstranjen.

Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona

Facebook se je pohvalil, da je od začetka pandemije, ki se je začela le leto dni pred predstavitvijo, odstranil več kot »16 milijonov objav«.

Ne pozabite – Facebookova politika je bila samo odstranjevanje objav, če je vlada nekaj razglasila za lažno.

Vir: Posnetek zaslona

Ustava vladi prepoveduje cenzuro Američanov, vendar so se Facebook in druga podjetja družbenih medijev zelo potrudili, da bi Biden-Harrisovi administraciji olajšali »označevanje« objav zaradi cenzure.

S prilagojenim portalom, ki vladi omogoča, da predloži do dvajset povezav hkrati, sta administracija Biden-Harrisove in Facebook sodelovala pri kršitvi pravic iz prvega amandmaja ameriške ustave neštetih Američanov.

Izjava Genea Hamiltona, izvršnega direktorja America First Legal: »Ti dokumenti kažejo – dokončno – arhitekturo za sistemi, ki so jih politični imenovanci in vladni birokrati uporabljali za protiustavno cenzuriranje svobode govora Američanov na spletu.

Pravica do svobode govora – do dvoma celo o avtoriteti – je tako temeljna za našo nacionalno identiteto, vendar so uradniki Bidnove administracije v imenu 'krize javnega zdravja' sodelovali z velikimi podjetji, da bi utišali nestrinjanje.

Američani morajo pregledati te dokumente in razumeti, kako daleč so šli naši voditelji v Washingtonu, ko so kršili prvi amandma k naši ustavi.«

Oglejte si celoten sklop diapozitivov tukaj, AFL še navaja na svoji spletni strani.

Vladni uradniki očitno dobijo kar neposreden dostop do objav državljanov, da jih lahko nato po mili volji neposredno brišejo preko CRC-ja, torej uporabniškega vmesnika, ki ga ima praktično vsak spletni portal.

Kot lahko vidimo, je sodobna tehnologija na delu tudi pri cenzuriranju.

Če so nekoč morali medijski lastniki sami uničevati svoje strani že natisnjenih medijev, ali pa so jih policisti po nalogu tožilstva zaplenili in odpeljali na smetišče v »maricah«, kot se nekateri še dobro spominjamo - potem se danes dela drugače.

Vladni uradniki očitno dobijo kar neposreden dostop do objav državljanov, da jih lahko nato po mili volji neposredno brišejo preko CRC-ja, torej uporabniškega vmesnika, ki ga ima praktično vsak spletni portal.

Boj za svobodo govora in medijev tako še zdaleč ni končan - le spremenil se je...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek