REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbito: Kako je lahko izjava, zaradi katere si Marta Kos zasluži vso pohvalo - postala tarča kritik doma in v tujini?

Odbito: Kako je lahko izjava, zaradi katere si Marta Kos zasluži vso pohvalo - postala tarča kritik doma in v tujini?Marta Kos. Foto: Dušan Mekina

Eden od paradoksov kritik na račun Marte Kos, slovenske kandidatke za Evropsko komisijo je dejstvo, da se Marti Kos kot največja napaka očita pravilen, diplomatski in utemeljen odziv na vojno v Ukrajini.

Ob tem se v zahodnih medijih v zadnjem času pojavlja celo vse več nekoliko bolj utemeljenih člankov na temo vojne v Ukrajini, ki opozarjajo na to, na kar je leta 2022 opozarjala tudi Kosova.

Poglejmo samo na primer nedavni članek z naslovom »Izgubljena strategija podcenjevanja Rusije« in s podnaslovom »Rusija ostaja izjemna sila. Zahod ne bi smel sklepati, da je vojaško izčrpana,« objavljen v Wall Street Journalu, ki je samo eden od takšnih.

Izjava, ki jo je dala Marta Kos ob začetku t. i. »ruske agresije« je dve leti potem še bolj aktualna in bolj potrebna kot kdajkoli prej.

Toda poslanci v Državnem zboru, še posebej iz SDS, ne opažajo, da se razmere na bojiščih v Ukrajini - hitro spreminjajo.

Nočejo opaziti, da je Ukrajina praktično že brez protiletalskih raket, da so njena pokopališča velika kot mesta, da zahodni zavezniki neprestano stokajo o tem, kako ne morejo najti dovolj orožja za Kijev, medtem ko se frontne črte dan za dnem premikajo bolj proti zahodu.

Poslanec SDS Žan Mahnič je tako na primer spomnil na izjavo Marte Kos za Žurnal24 iz marca 2022, ki jo je v prispevku o slovenski kandidatki v sredo izpostavil tudi spletni portal Politico»da je treba na račun Rusije izreči vse kritike, vendar si ne smemo zapirati vrat« ter da je imela »Slovenija z Rusijo ves čas dobre odnose, v času vlade Janeza Janše pa smo doživeli premik proti ZDA in oddaljitev od Rusije«.

Politico o Kosevi
Vir: Posnetek zaslona

Izjava, ki jo je dela Marta Kos ob začetku t. i. »ruske agresije« je dve leti potem še bolj aktualna in bolj potrebna kot kdajkoli prej.

Tudi v diplomatskih krogih v EU vse bolj glasno priznavajo, da vojne proti Rusiji ne bo mogoče dobiti na bojnem polju.

Kaj potemtakem še ostane?

Napad z raketami dolgega dosega neposredno na Moskvo, da bi sprožili jedrski armagedon? Komu je to v interesu?

Si tudi slovenski državljani res želijo, da bi Ljubljana, Maribor, Koper in druga mesta postala le kupi tlečega pepela?

Skratka, očitno je, da je bila izjava, zaradi katere Marto Kos bruseljski Politico in drugi zahodni mediji in domači politiki najbolj napadajo tista, ki si v resnici zasluži podporo, ne pa kritike.

Kosova seveda nima »proruskih« stališč - lahko rečemo celo, da jih »na žalost« nima, kajti če je verjetni ameriškemu profesorju Johnu Mearsheimerju, potem bi Evropska unija danes krvavo potrebovala nekoga, ki bi bil pripravljen razumeti Rusijo in z njo skleniti kompromis.

Kajti vojna v Ukrajini ostaja »največja strateška napaka« Zahoda, ki je po oceni Mearsheimerja izključni krivec za začetek te vojne.

In namesto da bi EU ubrala pot kompromisov z Rusijo, nadaljuje po izgubljeni poti nadaljevanja in intenziviranja ameriške posredniške vojne.

Dvojna tragedija pa je dejstvo, da je Kosova prav zaradi prevladujočega, povsem napačnega dojemanja vojne v Ukrajini svojo retoriko že pred dvema letoma in še bolj te dni poistovetila s stereotipnim nakladanjem bruseljske politične elite.

To seveda odpira vrata do dobro plačanega komisarskega mesta, toda hkrati je to zelo slaba analiza situacije, v kateri se je znašla EU.

Dvojna tragedija pa je dejstvo, da je Kosova prav zaradi prevladujočega, povsem napačnega dojemanja vojne v Ukrajini svojo retoriko že pred dvema letoma in še bolj te dni poistovetila s stereotipnim nakladanjem bruseljske politične elite.

Brez prave analize vzrokov za vojno pa bo zaman vse drugo, kar se bo gradilo na tej napačni analizi – vključno z »obnovo« Ukrajine, za katero se sploh ne ve, kdaj naj bi se začela, medtem ko Rusija nima prav nobene resne potrebe, da vojno že kmalu konča.

Prav nasprotno – Rusija jo lahko vodi desetletja, če bo to potrebno.

In tako smo iz ust Kosove lahko slišali tudi to: »Že od začetka vojne sem na strani Ukrajine in ukrajinskega naroda. Odgovor Ukrajine na rusko agresijo je boj za evropske vrednote, demokracijo in svobodo vseh nas. Tako dolgo, kot bo potrebno, moramo podpirati Ukrajino na vseh možnih področjih - politično, finančno in vojaško,« je zapisala in izrazila prepričanje, da bo lahko kot komisarka za širitev k temu veliko prispevala.

»Verjamem, da je politika širitve najuspešnejša zunanja politika EU, ki prinaša mir, stabilnost, blaginjo in nove možnosti ne le za nove članice, temveč za vse državljanke in državljane EU,« je sporočila in menila, da je to v geopolitičnem okolju, ko je Rusija »neizzvano napadla« Ukrajino in s tem vnesla vojno na evropsko celino, še posebej pomembno.

Vir: Posnetek zaslona, X

Zavrnila je očitke, da bi kdajkoli imela proruska stališča, kar so med sredinim zaslišanjem v odboru DZ za evropske zadeve izpostavili poslanci SDS.

»Nikoli nisem imela proruskih stališč. Navedba v medijih je vzeta iz konteksta in gre za očitno manipulacijo,« je zatrdila Kosova in poudarila, da so avtorji diskreditacije izpustili prvi del njenega odgovora.

Kot je poudarila, je ta vključeval tudi navedbo, da je »dejstvo, da je Rusija agresor in da krši mednarodno pravo, dejstvo je, da trpi civilno prebivalstvo in da Rusija laže, ko govori, da civilne ustanove niso tarče. To je vsekakor treba obsoditi«.

Kosova je preblisk svoje točne ugotovitve o potrebi po dialogu z Rusije (žal) že zelo hitro prekrila s tako veliko količino običajnih, širši publiki všečnih neresnic, da je popolnoma vseeno, ali bo odšla v Bruselj ali ostala doma.

Podobna stališča je sicer izrazila že v blogu v časa kampanje za predsedniške volitve leta 2022, ko je ob pomenu nadaljnje podpore Ukrajini in njeni pravici do samoobrambe kot končni cilj vseh ukrepov izpostavila mir, za katerega pa da je vedno potrebna diplomatska rešitev. »Toda mir za vsako ceno ali z zamrznitvijo statusa quo bi pomenil Putinovo zmago, zmago agresorja,« je zapisala.

V argumentaciji Kosove je vrsta za zahodne medije in politike običajnih, a nevarnih netočnosti in nesmislov.

Ruska vojaška intervencije seveda ni bila »neizzvana«, o čemer pričajo tudi kredibilni zahodni viri, da je civilno prebivalstvo »cilj« ruskih napadov je nedokazana floskula ukrajinskega režima, ki ji nasprotujejo tudi podatki o relativno majnem številu ukrajinskih civilnih žrtev.

Ruska vojaška akcija prav tako ni klasična agresija, pač pa je preemptivni napad – ki je po pozitivnem mednarodnem pravu res nezakonit, a je v primeru, ko je država eksistencialno ogrožena, na podlagi prevladujoče realistične teorije mednarodnih odnosov  – povsem legitimen.

Enako, kot bi bilo nezakonito, a legitimno ameriško bombardiranje Kube na vrhuncu kubanske krize. Je to res tako težko razumeti?

Za kakšno »svobodo, demokracijo vseh nas« pa se Ukrajina, kot nas podučuje Kosova, bori, pa lahko vidimo vsak dan – v državi brez opozicije, državi brez suverenosti, s prepovedano največjo cerkvijo, prepovedano javno rabo ruskega jezika in neonacisti kot udarno pestjo ukrajinske vojske.

Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje
Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Kosova je preblisk svoje točne ugotovitve o potrebi po dialogu z Rusije (žal) zelo hitro prekrila s tako veliko količino običajnih, širši publiki všečnih neresnic.

In če jih ne bo spremenila, na kar pa nič ne kaže, je zato verjetno popolnoma vseeno, ali bo odšla v Bruselj ali ostala doma.

Kajti s takšnimi prepričanji tudi v Bruslju ne bo mogla spremeniti katastrofalne politike EU, pač pa jo bo lahko zgolj izvrševala, kot del tega, kar celo WSJ ocenjuje za »izgubljeno strategijo.«

Za kaj pri tej zadevi gre in kdo je kriv za zahodno »izgubljeno strategijo« pa je ob priznanju WSJ, da je Zahod napačno (pod)cenjeval Rusijo, točno ocenil norveški profesor Glenn Diesen:

»Naši grozni mediji so vsilili izgubljeno strategijo, tako da so prisilili vse, da Rusijo podcenjujejo:

- Več let so vsakogar, ki je svaril pred nepremišljeno politiko, saj je Rusija velika sila, označili za 'proruskega'.

- Obvezno je bilo trditi, da je Rusija nazadnjaška in se bori z lopatami za izdelavo stranišč.

- Uokvirjanje nadrejeno-manjvredno je pomembna sestavina propagande za mobilizacijo javne podpore vojni in spodbujanje prezira do druge strani. Nesrečen stranski učinek je samoprevara in posledične izgubljene strategije.

- Ljudje, ki jih velikodušno imenujemo novinarji, dosledno branijo vojno pripoved pred realnostjo. O ključnih dejstvih se ne poroča, vse se potopi v boj dobrega proti zlu, vsako nestrinjanje pa je napadeno z neusmiljenim blatenjem.«

Ruski vojak - nekoč in danes
Ruski vojak - nekoč in danes. Vir: Posnetek zaslona, X

Kar se dogaja je res videti kot napadalna vojna Rusije proti majhni sosedi - a v resnici je Rusija ta, ki se brani pred ZDA in Zahodom, ki je s sovražnimi nameni prišel vse do njenih meja.

Tega pa (žal) ni sposoben povedati skoraj noben slovenski in evropski politik.

Slovenski politiki, ki so Kosovi ploskali in tisti, ki so ji nasprotovali so skupaj s Kosovo vsi del tega istega tropa groze, tropa, ki nas je prignal v izvajanje »izgubljene strategije«, s katero EU izgublja svojo prihodnost.

Narodni svet pri Mussoliniju
Člani slovenskega narodnega sveta pri šefu nekdanje »Evropske komisije« leta 1941... Vir: Posnetek zaslona, X

Namesto da bi edino izjavo Kosove, ki si res zasluži pohvalo pozdravljali, jo kritizirajo in nato v odgovor s strani Kosove dobivajo cele skladovnice puhlic in neresnic.

Kar se dogaja je res videti kot napadalna vojna Rusije proti majhni sosedi - a v resnici je Rusija ta, ki se brani pred ZDA in Zahodom, ki je s sovražnimi nameni prišel vse do njenih meja. Tega pa (žal) ni sposoben povedati skoraj noben slovenski in evropski politik.

Evropska komisija, ki ni sposobna racionalno analizirati, kaj nas je pripeljalo v vojno, pa bo na kupu teh neresnic EU še naprej vodila v ekonomski in družbeni propad.

Teh politikov, ki se danes tolčejo po prsih zaradi »obrambe EU« pa se bomo v prihodnosti zaradi njihove »daljnovidnosti« verjetno spominjali prav toliko kot pripadnikov meščanskih strank, ki so ob okupaciji Slovenije izrazili vso vdanost Duceju.

Nekoč vdani "Duceju", danes Washingtonu...
Nekoč vdani »Duceju«, danes Washingtonu... Vir: Posnetek zaslona

Iz perspektive prihodnosti bodo to zgolj nesposobni in kratkovidni, grabežljivi in netalentirani politiki, ki so EU oropali samostojnosti, jo spravili v vazalni položaj do ZDA in obsodili na beraško palico.

Samo te dni je šefica EK v Ukrajino poslala nov paket 35 milijard evrov (ukradenega) ruskega denarja, ki ga bomo tako ali drugače na koncu plačali evropski davkoplačevalci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek