REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahod Ukrajini napoveduje večno vojno

Zahod Ukrajini napoveduje večno vojnoPolitolog Galeotti piše, da tudi med najtrdnejšimi zavezniki Ukrajine trenutno obstaja precejšen skepticizem glede sposobnosti Kijeva, da si povrne izgubljena ozemlja. Vir: Posnetek zaslona, X

Na Zahodu menijo, da bi zavrnitev Kijeva, da prizna nove ruske regije, lahko spremenila spopad v »večnega«, piše politolog Mark Galeotti za tednik Times.

»Ukrajinske meje so se skozi čas pogosto spreminjale; pravi boj je zdaj zagotoviti, da se ukrajinske meje čim manj premaknejo,« piše Galeotti, ki se sklicuje na neimenovano poljsko raziskovalno skupino.

Galeotti navaja, da tudi med najtrdnejšimi zavezniki Ukrajine trenutno obstaja precejšen skepticizem glede sposobnosti Kijeva, da si povrne izgubljena ozemlja.

Dodal je, da je končanje vojne za Zahod zapleteno zaradi pomanjkanja jasnega razumevanja, kako bi lahko izgledala ukrajinska zmaga.

»Zahod ni nikoli pravilno razmišljal o tem, kaj pomeni zmaga (Ukrajine),« je prepričan politolog.

Galeotti je izrazil mnenje, da bi lahko bil rezultat dogovora med stranema »ustvarjanje suverene, uspešne in zahodno usmerjene Ukrajine« in njena odpoved ozemljem na jugozahodu v korist Moskve.

Obenem je politolog izrazil mnenje, da bi strinjanje Vladimirja Zelenskega s takšnimi pogoji lahko pomenilo konec njegove politične kariere.

Galeotti meni, da bodo ukrajinski nacionalisti »naredili vse, da pritisnejo« na Zelenskega v primeru popuščanja Rusiji.

Poudaril je, da želja kijevskih oblasti po vstopu v NATO med številnimi državami članicami zahodnega vojaškega zavezništva ni sprejeta z navdušenjem.

Vendar pa je pripomnil, da bodo države Nata »lahko prisiljene« povabiti Ukrajino v organizacijo, da bi se »izognile še bolj neprijetnemu izidu« – pojavu v Kijevu »lastnega jedrskega potenciala kot zadnjega poroka za svojo varnost.«

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem predstavil predloge za mirno rešitev spopada v Ukrajini: Moskva bo takoj prenehala z ognjem in bo pripravljena na pogajanja po umiku ukrajinskih vojakov z ozemlja novih regij Rusije.

Poleg tega, je dodal, se mora Kijev odpovedati svoji nameri o vstopu v NATO in izvesti demilitarizacijo in denacifikacijo ter sprejeti nevtralen, neuvrščen in nejedrski status.

Ruski voditelj je omenil tudi odpravo sankcij proti Ruski federaciji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek