REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izginil norveški tehnološki guru, ki je Izraelu pomagal nabaviti smrtonosne pozivnike

Izginil norveški tehnološki guru, ki je Izraelu pomagal nabaviti smrtonosne pozivnikePri norveški medijski družbi NHST od torka niso uspeli vzpostaviti stika, v sredo pa so po tem, ko so izvedeli, da je Jose povezan z napadi v Libanonu, o vsem obvestili norveško obveščevalno službo. Vir: Posnetek zaslona, X

Norveški tehnološki guru, ki je Izraelu pomagal nabaviti pozivnike, s katerimi so ubijali člane Hezbolaha, je na dan eksplozij v Libanonu izginil brez sledu, poroča britanski Mail Online.

V Indiji rojeni poslovnež Rinson Jose je opisan kot »lastnik bolgarskega navideznega podjetja«, ki je britanski posrednici Cristiani Arcidiacono Barsoni plačalo 1,3 milijona funtov kot del kompleksnega posla z Mossadom za nabavo pozivnikov.

39-letni Jose, ki se je v Oslo preselil leta 2015, potem ko je dve leti delal v londonskem svetovalnem podjetju, je v torek menda odšel na poslovno potovanje.

Uradniki norveške medijske družbe NHST od takrat niso mogli priti v stik s Josejem, v sredo pa so po tem, ko so izvedeli, da je povezan z napadi v Libanonu, obvestili norveško obveščevalno službo.

Policija iz Osla je sporočila, da je po prejemu te informacije »sprožila preliminarno preiskavo.«

V njegovem stanovanju v Mortensrudu, prestižnem predmestju na obrobju Osla, so okna zaprta, sosedje pa trdijo, da ga že mesece niso videli.

Ni dokazov, trdi britanski medij, da je bil norveški državljan Jose seznanjen z zaroto o vgradnji eksploziva v pozivnike ali da je vedel, da je končna stranka Cristiana Archidiacono, ki je zanikala vpletenost v zaroto, pa tudi svoje povezave z izraelsko tajno službo.

Na specializirani strani Founders Nation, ki povezuje podjetnike z izraelskimi start-upi, je Jose opisan kot »poslovni programer, ki išče soustanovitelje za zagon poslovnih podvigov.«

Eden od partnerjev te strani je združenje Mamram, ki so ga ustanovili nekdanji poveljniki elitne kibernetske enote izraelskih obrambnih sil (IDF).

Med letoma 2013 in 2015 je bil Jose zaposlen v marketinškem podjetju Levetron, ki ima sedež v Londonu, kot vodja poslovnega razvoja. Tiskovni predstavnik tega podjetja je zavrnil pogovor o Joseju.

Leta 2016 je Jose ustanovil Nortalink, ki se predstavlja kot »inovativno podjetje za svetovanje, zunanje izvajanje, zaposlovanje in tehnološke storitve.«

Vsi poskusi novinarja, da bi se s Josejem pogovoril po telefonu ali elektronski pošti, so bili neuspešni, dodaja »Mail Online«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek