REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reportaža s samega konca Rusije: Življenje vojakov, ki stražijo skrivni poligon za jedrske poskuse (VIDEO)

Reportaža s samega konca Rusije: Življenje vojakov, ki stražijo skrivni poligon za jedrske poskuse (VIDEO)Do največjega otočja v ruski Arktiki je mogoče priti le s posebnim dovoljenjem ruskega obrambnega ministrstva, saj se na njem nahaja eden najbolj občutljivih objektov v državi - Centralni poligon za jedrske poskuse, ki je letos dopolnil 70 let. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemško uredništvo RT je obiskalo sam rob Rusije – otočje Nova Zemlja na Arktiki, kjer zima traja 12 mesecev.

Že v času Sovjetske zveze je bil tam lociran tajni poligon za jedrske poskuse:

Poimenovali so ga »Objekt 700.« Vir: Posnetek zaslona

Do največjega otočja v ruski Arktiki je mogoče priti le s posebnim dovoljenjem ruskega obrambnega ministrstva, saj se na njem nahaja eden najbolj občutljivih objektov v državi – Centralni poligon za jedrske poskuse, ki je letos dopolnil 70 let.

Poligon deluje, jedrskih poskusov pa ni bilo od leta 1990.

Kljub oddaljenosti od osrednjega dela Rusije so tam ustvarjeni dobri socialni in življenjski pogoji za vojaško osebje po pogodbi in njihove družinske člane.

V tem naselju deluje vrtec, šola je obnovljena, gradijo se novi stanovanjski objekti.

Državljani, ki podpišejo pogodbo z Ministrstvom za obrambo Ruske federacije, so nastanjeni v stanovanjih z dobrimi bivalnimi pogoji in imajo povečano denarno nadomestilo ter brezplačno prehrano.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek