REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Priljubljenost kanadskega premierja na dnu: Trudeau, podpornik Zelenskega, se bori za obstanek v politiki

Priljubljenost kanadskega premierja na dnu: Trudeau, podpornik Zelenskega, se bori za obstanek v politikiTrudeau, ki je premier že devet let, je junija letos doživel dramatičen padec ratinga na le 28 odstotkov, poroča Telegraph. Vir: Posnetek zaslona, X

Kanadski premier Justin Trudeau se ob padcu priljubljenosti in grožnji z glasovanjem o nezaupnici bori za politično preživetje.

Trudeaujeva Liberalna stranka se bori za zmago na lokalnih volitvah v Quebecu, medtem pa konservativci v parlamentu grozijo, da bodo konec tega tedna razpisali glasovanje o zaupnici Trudeauju, ki je od volitev leta 2021 vodil manjšinsko vlado.

Liberalci so bili odvisni od dogovora z Novo demokratsko stranko (NDP), prejšnji teden pa je NDP ta dogovor opustila.

Vodja kanadskih konservativcev Pierre Poilievre je ob tem pozval svojega kolega iz NDP Jagmeeta Singha, naj podpre nezaupnico in razpiše volitve.

Trudeau, ki je premier že devet let, je junija letos doživel dramatičen padec ratinga s 63 odstotkov, kolikor jih je imel ob izvolitvi leta 2008, na 28 odstotkov junija letos, piše Telegraph.

Njegova priljubljenost je upadla, medtem ko se volivci spopadajo z naraščajočimi življenjskimi stroški in stanovanjsko krizo, ki jo delno spodbuja povečan dotok tujih študentov in delavcev.

Ankete kažejo, da bodo liberalci na naslednjih zveznih volitvah močno izgubili proti konservativcem.

Javnomnenjska raziskava prejšnji teden je pokazala, da imajo konservativci 45 odstotkov, kar je raven široke podpore, ki jo v Kanadi redko opazimo, liberalci pa so na drugem mestu s 25 odstotki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek