REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj mir, ko je možna vojna: London zahteva, da se Kijevu dovoli napad na Rusijo, tudi brez odobritve ZDA

Zakaj mir, ko je možna vojna: London zahteva, da se Kijevu dovoli napad na Rusijo, tudi brez odobritve ZDANekdanji britanski premier Boris Johnson in pet nekdanjih obrambnih ministrov države so sedanjega premierja Keira Starmerja pozvali, naj Ukrajini dovoli uporabo britanskega orožja za napad na rusko ozemlje. Vir: Posnetek zaslona, X

Pet nekdanjih britanskih obrambnih ministrov in nekdanji premier Boris Johnson so pozvali sedanjega premierja Keira Starmerja, naj Kijevu dovoli uporabo britanskih raket Storm Shadow za napad globoko v Rusijo, tudi če to pomeni ignoriranje ustreznega dovoljenja ZDA, piše Times.

Časnik poudarja, da so med tistimi, ki so pozvali k takšnemu koraku, nekdanji britanski obrambni ministri Grant Shapps, Ben Wallace, Gavin Williamson, Penny Mordaunt in Liam Fox.

Pred tem je časopis Telegraf objavil, da je ameriško dovoljenje Kijevu za uporabo britanskih raket »Storm Shadow« za napade na Rusko federacijo potrebno zato, ker se rakete uporabljajo v tandemu z ameriškimi sistemi.

Bela hiša namreč v sklepni izjavi po petkovem srečanju ameriškega predsednika Josepha Bidna in britanskega premiera Keira Starmerja ni objavila odločitve ameriškega voditelja, da dovoli udare oboroženih sil Ukrajine z zahodnimi raketami globoko v rusko ozemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 12. septembra dejal, da države Nata zdaj razpravljajo ne le o možnosti, da bi Kijev uporabil zahodne rakete dolgega dosega, ampak tudi o tem, ali naj se neposredno vključijo v ukrajinsko vojno.

»Če bo ta odločitev sprejeta in bo Ukrajini dovoljena uporaba orožja dolgega dosega, to ne bo pomenilo nič drugega kot neposredno sodelovanje držav Nata, ZDA in evropskih držav v vojni v Ukrajini. In to se seveda bistveno spremeni samo bistvo, naravo spopada.

To bo pomenilo, da so države Nata v vojni proti Rusiji.

In če bo temu tako, bomo sprejeli ustrezno odločitev glede na grožnje, s katerimi se soočamo,« je opozoril ruski predsednik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek