REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington v paniki: ZDA zaradi ruskih pomorskih vaj premestile vojake in HIMARS na Aljasko

Washington v paniki: ZDA zaradi ruskih pomorskih vaj premestile vojake in HIMARS na AljaskoPomorske vaje Rusija »Ocean-24«, v katerih sodeluje tudi Kitajska, bi morale biti »signal nasprotnikom Washingtona«, meni »Business Insider«. Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA so nujno premestile vojake in sisteme HIMARS na Aleutske otoke na Aljaski zaradi ruskih pomorskih vaj Ocean-24, v katerih sodeluje tudi Kitajska, poroča Business Insider.

Časnik navaja, da naj bi bili dogodki, ki so se začeli ta teden, »signal nasprotnikom Washingtona«.

»Ti manevri dokazujejo sposobnost ameriške pacifiške vojske, da premakne svoje sile in sredstva brez posebnega obvestila tudi na najbolj oddaljena območja,« je za »Business Insider« povedal poveljnik 11. zračno-desantne divizije, generalmajor Joseph Hilbert.

Ruska pomorska flota je namreč začela načrtovane strateške vojaške vaje »Ocean 2024« v Tihem in Arktičnem oceanu ter Sredozemskem, Kaspijskem in Baltskem morju.

»Eden od ciljev je razširiti interakcijo med rusko mornarico in mornaricami partnerskih držav, ena glavnih nalog pa je preveriti pripravljenost ruske mornarice za integrirano uporabo visokonatančnega in naprednega orožja,« se navaja v poročilu.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, bo v strateških vajah sodelovalo več kot 400 vojaških ladij in podmornic, okoli 7000 enot orožja, vojaške in posebne tehnike, več kot 120 letal in helikopterjev mornariškega letalstva ruske flote in zračno-vesoljskih sil ter več kot 90.000 vojaškega osebja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek