REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lex Magnifico: Ko se zakoni pišejo po želji posameznika in župan še pred travo potepta - pravno državo!

Lex Magnifico: Ko se zakoni pišejo po želji posameznika in župan še pred travo potepta - pravno državo!Nevarnost prilagajanja ureditve Magnificu ni bila le v tem, da bodo poteptane trava in rože, pač pa v tem, da je bila že pred koncertom poteptana pravna država. In načelo, da človek ne more biti nad zakonom. Vir: Posnetek zaslona, X

Drama, ki je nekaj mesecev pretresala Ljubljano je v tej poletni letargiji začasno mimo.

Znano je, da bo Magnifico s koncertom, ki ga je napovedal 31. avgusta ob 30. obletnici glasbenega delovanja, nastopil v Stanežičah, in ne v Tivoliju, kot je sprva nameraval.

Zavod za varstvo narave je namreč prošnjo organizatorja za koncert v Tivoliju dvakrat zavrnil.

O koncertu v Tivoliju je Magnifico, kot je povedal pred časom, razmišljal že več let, saj tam preživi večino časa.

Vendar pa je celoten primer razkril veliko gnilobo v sistemu upravljanja Ljubljane.

Da je Magnifico izjemen umetnik, v to ni dvoma, prav tako je mogoče razumeti tudi njegovo željo, da ima koncert v Tivoliju.

Toda Magnifico in tisti, ki so ga podpirali so pri tem pozabili na nekaj zelo pomembnega. Namreč, da bi zakoni v pravni državi morali veljati za vse enako in da niče ne bi smel biti nad zakonom.

V primeru Magnifica pa smo videli nasprotje pravilu, ki je temelj vsake pravne države – videli smo, kako se je zakonodaja prilagajala posamezniku.

Izvedbi koncerta so nasprotovali tudi krajinski arhitekti, biologi, urbanisti, glasbeniki, umetniki ter uporabniki in uporabnice parka Tivoli.

Nevarnost prilagajanja ureditve Magnificu ni bila le v tem, da bodo poteptane trava in rože, pač pa v tem, da je bila že pred koncertom poteptana pravna država. In načelo, da človek ne more biti nad zakonom.

Zavod sicer svoje odločitve ni spremenil, čeprav mu je ministrstvo za naravne vire in prostor po pritožbi organizatorjev naložilo ponovno odločanje o primernosti izvedbe dogodka.

Po ponovni pritožbi organizatorja koncerta na ministrstvo za naravne vire in prostor se je čakalo na odgovor ministrstva, a ga je prehitela odločitev Magnifica o novem prizorišču za koncert.

Toda ni mogoče mimo dejstva, da so ljubljanski mestni svetniki 1. julija po hitrem postopku sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o krajinskem parku, ki bi izvedbo prireditev dovolil na petih lokacijah, s čimer so si prislužili predlog za občinski referendum.

Svetniki so ga imenovali kar »Lex Magnifico«, saj je bilo očitno, da je pisan na kožo enemu samemu človeku.

Odlok je do zdaj dovoljeval, da se javne prireditve na tem območju izvajajo ob predhodnem soglasju zavoda, s spremembo odloka pa bi na določenih lokacijah lahko izvajali vse prireditve, torej tudi prireditve komercialne in zasebne narave, če bi organizatorji pridobili dovoljenje občine.

»To pa na stežaj odpira vrata vsem mogočim klientelističnim in koruptivnim praksam, ki so v osemnajstih letih županovanja Zorana Jankovića že pridobile domovinsko pravico v Ljubljani,« je izjavila ljubljanska svetnica Jasminka Dedić (Vesna), ki je ena izmed pobudnic za vložitev referenduma. Poudarila je še, da s predlogom za referendum ne branijo le krajinskega parka Tivoli, temveč tudi neodvisnost in avtonomijo zavoda za varstvo narave in drugih državnih strokovnih institucij.

»Žal je zgodba o koncertu Magnifica v ljubljanskem Tivoliju le nova neprijetna zgodba o mestu Ljubljana, ob tem pa še izredno mučna za vse, ki cenijo Roberta Pešuta - Magnifica. Njemu namreč nikoli ni bilo mogoče nič očitati, znal je rahljati spone te družbe, veliko ji je dal kot glasbenik. A zdaj je Magnifico osrednja oseba izjemno neprijetnega nasilnega uveljavljanja volje v mestu,« je v Mladini o tej neprijetni temi zapisal Grega Repovž.

Pri oblikovanju vlade, ki naj bi jo upravljali ljudje nad ljudmi, je velika težava v tem: najprej morate omogočiti vladi, da nadzira vladane; nato jo prisiliti, da nadzira samo sebe.

»Ni šlo le za Magnifica, ampak tudi za njegovega menedžerja Igorja Ariha in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ta dva testosteronska moška, danes bi ju mladi okarakterizirali kot toksična, sta se odločila, da ne bosta pustila nikomur, da bi jima nasprotoval. Janković se je lotil spreminjanja mestne ureditve Tivolija, degradiral del parka le zato, da državni zavod ne bi več odločal, Arih pa izvaja grdo kampanjo zoper vse, ki so se upali reči ne izvorno sicer simpatični ideji o koncertu v mestnem parku, ki pa jo je žal že povozil čas. In ta dva moška, nasilna in glasna, niti ne razumeta, da je največja žrtev njune neizmerne agresije prav sam Magnifico. On je tisti, ki izgublja v očeh javnosti. On je tisti, ki sta ga postavila v položaj družbenega nasilneža. On je tisti, ki mu je v naših očeh vseeno za park in posledice. On je tisti, ki ga je v naših očeh povozil čas in je zdaj samo še en moški, ki uveljavlja svojo voljo in se pri tem še sam sebi smili. Ja, vedno so nam bili 'simpatični' moški z močjo, ki se prikazujejo kot žrtve nesramnega sistema. In najhuje je, da Magnifico ne razume, da s tem ravnanjem – popuščanjem omenjenima moškima – v očeh svojih fanov raztaplja vse tisto, kar je nastalo v dolgih desetletjih odnosa med ustvarjalcem in njegovim občinstvom. Janković in Arih se igrata z vsem, kar je ustvaril v dolgih letih,« je dodal ob razpletu te zgodbe.

V tem je seveda veliko neprijetnih zrn resnice.

Toda pretirana personifikacija družbenih problemov nikoli ni dobra. Je ves problem le v »testosteronih« in »toksičnosti« ter »nasilju« in »glasnosti« nekaterih na oblasti? Kaj pa, če bi bile na oblasti tihe, prijazne, netoksične ženske, bi to odpravilo problem?

Lepo lahko vidimo, kako celotno evropsko zunanjo politiko vodijo različne prijaznem ženske, v resnici pa praznoglave in brezkompromisne, celo nevarne zagovornice največjih neumnosti iz arzenala NATO pakta in kam to vodi – direktno v vojne katastrofe.

Rešitev zato ni v spremembi vladajočih, pač pa v spremembi vladanja.

Aristotel Vir: Telegram
Aristotel. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Spremembe ne bo, če se bo še naprej delalo tako, kot se počne v Ljubljani – da se zakoni in dekreti, pa naj gre za »drekovod«, za jambore pred parlamentom ali Magnifica pač po potrebi zvijajo in prilagajajo ljudem, ne pa obratno.

Načelo, da nihče ne sme biti nad zakonom in da naj vlada zakon in ne ljudje, pogosto povezujemo s starogrškim filozofom Aristotelom.

V svojem delu »Politika« je Aristotel artikuliral idejo, da je »bolj pravilno, da vlada zakon kot kateri koli državljan.«

Trdil je, da so zakoni, ki so izraz razuma, boljši od muhavosti in osebnih sodb posameznikov ter zagotavljajo pravičnejšo in stabilnejšo družbo.

Če bi bili ljudje angeli, nobena vlada ne bi bila potrebna. Če bi angeli upravljali ljudi, ne bi bil potreben niti zunanji niti notranji nadzor vlade.

Druga pomembna zgodovinska osebnost, povezana s tem načelom, je angleški pravnik iz 17. stoletja Sir Edward Coke. Coke je znano izjavil, da »sam kralj ne bi smel biti podrejen človeku, temveč Bogu in zakonu«, kar je okrepilo idejo, da niti monarhi niso nad zakonom.

Ta pojem je postavil temeljne ideje za konstitucionalizem in pravno državo v Angliji in drugod.

Tudi ameriški federalisti so se držali načela, da nihče ne sme biti nad zakonom in da mora vladati zakon in ne posamezniki.

To načelo je temelj njihove politične filozofije in je vgrajeno v ustavo ZDA.

Da se danes pogosto krši je seveda res, a to ne pomeni, da je samo načelo zgrešeno.

Federalisti, vključno z uglednimi osebnostmi, kot so Alexander Hamilton, James Madison in John Jay, so svoja stališča izrazili v »The Federalist Papers«, seriji esejev, napisanih v podporo ratifikaciji ustave.

Alexander Hamolton  Vir:NYT, Twitter
Alexander Hamolton. Vir: Posnetek zaslona, X

Poudarjali so pomen vlade zakonov in ne ljudi ter se zavzemali za močno, a omejeno zvezno vlado z zavorami in protiutežmi, ki preprečujejo, da bi katera koli posamezna veja ali posameznik pridobila preveč moči.

V Federalistu št. 51 je James Madison pisal o nujnosti zavor in protiuteži ter delitve oblasti, da bi zagotovili, da nobena veja ne bi prevladovala v vladi.

Trdil je, da: »Če bi bili ljudje angeli, nobena vlada ne bi bila potrebna. Če bi angeli upravljali ljudi, ne bi bil potreben niti zunanji niti notranji nadzor vlade. Pri oblikovanju vlade, ki naj bi jo upravljali ljudje nad ljudmi, je velika težava v tem: najprej morate omogočiti vladi, da nadzira vladane; nato jo prisiliti, da nadzira samo sebe.«

To odraža federalistično prepričanje v pravno državo in potrebo po institucionalnih strukturah, ki zagotavljajo, da družbo upravljajo zakoni in ne posamezniki.

V primeru Magnifica pa je ljubljanska oblast zakonodajo prilagodila – enemu samemu človeku in njegovi želji. Kakor da bi bil Magnifico nekakšen kralj. Ali angel.

Ustavna vzpostavitev sistema zavor in ravnotežij, federalizem in pisna listina pravic so bili namenjeni uveljavitvi vladavine prava in preprečevanju koncentracije moči, ki bi lahko vodila v tiranijo.

V primeru Magnifica pa je ljubljanska oblast zakonodajo prilagodila – enemu samemu človeku in njegovi želji.

Kakor da bi bil Magnifico nekakšen kralj. Ali angel.

Kot da bi bila angela tudi župan Janković in njegov hišni arhitekt Arih.

In nevarnost ni bila le v tem, da bodo poteptane trava in rože, pač pa je bila že pred koncertom poteptana pravna država. In načelo, da človek ne more biti nad zakonom.

Tudi za vse tiste, ki imamo Magnifica in njegovo glasbo radi je to kaplja čez rob.

In to je tisto, kar so s svojim početjem porušili Magnifico, Arih in Janković.

Porušili so temeljno načelo demokratične in urejene družbe, po kateri nihče ne more biti večji od zakona.

Oni pa so zakon ne le pomanjšali, pač pa ga prilagodili željam Magnifica.

To je tudi tisto, zaradi česar je vredno oditi tudi na referendum in razveljaviti odlok, če bodo svetniki pri svoji kratkovidni nameri vztrajali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek