REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael grozi z uporabo jedrskega orožja v vojni v Libanonu, si bi s tem lahko skopal lasten grob?

Izrael grozi z uporabo jedrskega orožja v vojni v Libanonu, si bi s tem lahko skopal lasten grob?Američane so obvestili, da bi lahko uporabili »orožje brez primere« v vojni s Hezbolahom. Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA so očitno želele upočasniti izraelske vojaške kampanje z zmanjšanimi dobavami orožja, toda Izrael se je na to jezno odzval.

Napoved, ki jo je ameriški administraciji sporočil že konec junija, bi se lahko spremenila v realnost v bližnji prihodnosti.

Izrael je namreč vse bliže vojni z Iranom in Hezbolahom v Libanonu.

Američane so obvestili, da bi lahko uporabili »orožje brez primere« v vojni s Hezbolahom.

Medtem ko eksperti opozarjajo, da bi to vojno lahko izgubil, kot je že pretekle v Libanonu, na primer leta 2006, pa vse kaže, da ima Izrael še eno karto v rokavu – jedrsko orožje.

Izrael je ZDA opozoril, da bi lahko uporabil orožje, ki ga še nikoli niso uporabili, v primeru popolne vojne s Hezbolahom v Libanonu, poročajo viri, ki jih navaja Channel 12.

Dejstvo je, da naj bi imel zgolj Izrael v regiji takšno orožje.

Za zdaj.

Prav to po oceni nekaterih analitikov povečuje, ne pa zmanjšuje nestabilnost v regiji.

Če bi imel isto orožje tudi Iran, bi Izrael moral biti veliko bolj zadržan in miroljuben v svoji politiki do sosed.

Sedaj pa v Izraelu razmišljajo celo o uporabi jedrskega orožja.

 Najverjetneje bi šlo za manjše, »taktične« jedrske izstrelke - a tudi s tem bi bil narejen prvi korak v katastrofo brez primere v človeški zgodovini.

Izraelsko politično vodstvo se že skriva v velikem bunkerju v Jeruzalemu, ki je bil zgrajen za  varovanje vodstva države v primeru konvencionalne in jedrske vojne.

Toda tudi najmanjši jedrski izstrelki, močni le četrtino bombe v Hirošimi, ki je imela 20 KT bi lahko popolnoma razdejali velika področja.

»Tel Aviv je Beli hiši posredoval sporočilo, v katerem je izjavil, da namerava uporabiti neopredeljene nove oborožitvene sisteme za hitro reševanje morebitnega konflikta s Hezbolahom in izogibanje dolgotrajni vojni,« je dejal izraelski televizijski kanal.

Izrael je opozoril, da če se Hezbolah kmalu ne umakne, Izrael ne bo imel druge izbire, kot da izvede vojaško akcijo v Libanonu. Zaradi čezmejnih napadov med Hezbolahom in izraelskimi silami so se napetosti vzdolž libanonske meje z Izraelom povečale.

Skupina je prenehanje svojih napadov na Izrael povezala s koncem izraelskega napada na Gazo, kjer je Tel Aviv od oktobra lani neposredno ubil že več kot 40.000 Palestincev - posredno, zaradi lakote in bolezni pa že okoli 200.000.

Tudi v tej vojni Izrael ne zmaguje in ni jasno, kako jo bo končal.

Izraelski uradniki naj bi prav tako izrazili razočaranje nad zamudo pri dobavi ameriškega orožja in pozvali k potrebi po orožju za reševanje konfliktov.

Kaj bi se lahko še zgodilo, če Izrael uporabi jedrsko orožje, pa je lepo razčlenjeno tudi v objavi Jamesa Kroegerja, ki jo je povzel Boštjan M. Zupančič.

In res je zelo verjetno, da to ne bi bila pot v rešitev težav Izraela, pač pa v njegovo uničenje.

Da v Izraelu resno razmišljajo o uporabi manjših (okoli 5 KT) taktičnih jedrskih bomb za rušenje podzemeljskih bunkerjev v južnem Libanonu je potrdil tudi nekdanji svetovalec Pentagona, polkovnik Douglas Macgregor.

In res je zelo verjetno, da to ne bi bila pot v rešitev težav Izraela, pač pa v njegovo uničenje.

Napadi na Izrael iz več strani ter s strani veliko številčnejših držav bi lahko onemogočili njegove sisteme za dostavo jedrskih bomb, ki pa bi jih lahko uporabile tudi druge države proti Izraelu.

Iran že ima dovolj materiala za izdelavo najmanj desetih jedrskih bomb, ob tem pa lahko računa še na podporo štirih jedrskih sil – Pakistana, Severne Koreje, Rusije in Kitajske.

V takšnih razmerah tudi vojske Egipta in Turčije ne bi zgolj opazovale to vojno…

A najbolj grozljivo dejstvo je, da Izrael v primeru svojega uničenja na podlagi Samsonove doktrine namerava uničiti tudi podporne stebre sveta, med drugim evropske prestolnice.

Prav tiste, ki ga celo podpirajo pri njegovi zločinski politiki...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek