REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodja sil Nata v Evropi: Ukrajinska strategija je »odlična«

Vodja sil Nata v Evropi: Ukrajinska strategija je »odlična«Izjave Christopherja Cavolija prihajajo v času, ko celo zahodni zagovorniki Kijeva prenehali verjeti v njegovo zmago. Vir: Posnetek zaslona, X

Poveljnik sil Nata v Evropi Christopher Cavoli je ocenil, da so ukrajinske izgube na frontnih črtah le znak, da Kijev »nabira moč« za nadaljnjo ofenzivo.

V govoru na varnostnem forumu v Aspenu v Koloradu je vrhovni general zahodnega vojaškega zavezništva v Evropi dejal, da je vojaška strategija Kijeva »odlična« v smislu usklajevanja novačenja, usposabljanja in nabave orožja.

Po besedah ​​Cavolija se v sodobnem vojskovanju »ali hitro zmaga« ali pa se zatakne »v dolg (spopad), poln nepredvidljivih preobratov,« kar velja za vojno v Ukrajini.

»Veliko tega se bo zožilo na sposobnost ustvarjanja sile, katera stran lahko najhitreje ustvari silo in jo uporabi, dokler ima možnost,« je dejal in opozoril, da Kijev to dejansko počne zadnjih nekaj mesecev.

»Mislim, da imajo odlično strategijo. Samo udejanjiti jo morajo,« je dejal in poudaril, da so za zagotovitev zmage ključnega pomena ustvarjanje sil, torej iskanje načinov za najboljši izkoristek žive sile, organiziranje usposabljanja in orožja. Pohvalil je nedavna prizadevanja Kijeva za mobilizacijo in dejal, da tudi pošiljke orožja z Zahoda »grejo dobro«.

Po drugi strani je ukrajinska vlada kot razlog za neuspehe svojih sil na bojišču večkrat navedla nezadostne zaloge zahodnega orožja.

Med potovanjem v Združeno kraljestvo se je Vladimir Zelenski za BBC v začetku tega tedna odkrito pritožil, da Zahod še vedno ni dobavil nobenega od ducatov F-16, ki jih je obljubili

Zelenski je v začetku tega meseca tudi dejal, da ima Kijev enote v pripravljenosti, ki se ne morejo boriti, ker čakajo na orožje.

Tudi poročila s fronte so v nasprotju s Cavolijevo oceno.

Lanska dolgo napovedovana »ofenziva« se je končala neuspešno, ruske sile pa so si že povrnile minimalen napredek, ki so ga takrat dosegle ukrajinske enote, in jih zdaj potiskajo nazaj na mnogih mestih vzdolž frontne črte.

Celo zahodni podporniki Kijeva dvomijo v njegove možnosti, da iz spopada izide kot zmagovalec.

Anonimni ameriški uradniki so za The New York Times v začetku tega meseca povedali, da mnogi na Zahodu verjamejo, da je »nemogoče, da bi Ukrajina ponovno pridobila vse ozemlje, ki ga je izgubila«, saj so njene sile že »preveč izčrpane«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek