REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski tanki bi v vojni z Rusijo zdržali le dva tedna

Britanski tanki bi v vojni z Rusijo zdržali le dva tednaNi čudno, da Britanija ni več prvovrstna vojaška sila, je dejal nekdanji častnik kraljevega tankovskega polka, podpolkovnik Stuart Crawford. Vir: Posnetek zaslona, X

Britanske »sramotno« majhne tankovske sile bi bile uničene v samo dveh tednih, če bi država stopila v vojno z Rusijo, je posvaril nekdanji častnik kraljevega tankovskega polka, podpolkovnik Stuart Crawford.

Dejal je tudi, da zaradi težkih razmer v otoških oboroženih silah Združeno kraljestvo ni več »prvovrstna vojaška sila«.

Crawford je v pogovoru za Telegraph dejal, da so novi britanski tanki Challenger 3, ki naj bi bili v uporabi do leta 2030, »spodobni«, a da jih ne bo dovolj.

Namreč, kot je dejal, so imele britanske sile včasih 900 bojnih tankov, zdaj pa jih morajo zagotoviti le še 148.

»Trenutno načrtujemo nabavo le 148 ('Challenger 3'), kar je sramotno malo, če upoštevamo, da je na vrhuncu hladne vojne, ki ni bil tako dolgo nazaj, imel Korpus kraljeve vojske okoli 900 tankov,« je navedel Crawford in dodal, da bi lahko 148 bojnih tankov zdržalo približno dva tedna v intenzivnem boju, če bi imela Britanija srečo.

Po mnenju nekdanjega vojaškega častnika je konflikt v Ukrajini pokazal, da je za vojno potrebno veliko opreme, 148 tankov pa je približno dovolj za opremljanje dveh oklepnih polkov ter rezervnih in učnih vozil, kar je »smešno malo«.

»Ni čudno, da so nekateri visoki ameriški častniki rekli, da Britanija ni več vojaška sila prvega reda,« je dodal Crawford.

Zadevni komentarji prihajajo potem, ko je upokojeni general Sir Richard Shirreff dejal, da pomanjkanje žive sile in opreme v britanski vojski pomeni, da bo težko usposobiti 5000-člansko bojno brigado.

Shirreff je za BBC Today povedal, da so desetletja rezov vojsko zdesetkala, kar zahteva »nujno zdravljenje«. Opozoril je tudi na kritično pomanjkanje streliva.

»Dno soda je bilo postrgano, da bi zagotovili vse, kar Ukrajina potrebuje, a to je treba nadomestiti. To je treba obnoviti, poleg tega pa moramo povečati naše zmogljivosti za soočanje z izzivi, ki jih predstavlja Rusija,« je dejal Shirreff.

Poleg tega je general Sir Richard Barrons opozoril na grožnjo ruskih raket.

Za Sun je povedal, da je protizračna obramba Kijeva »veliko, veliko boljša« od protizračne obrambe Londona.

Medtem je britanski premier Rishi Sunak obljubil, da bo do leta 2030 povečal izdatke za obrambo na 2,5 odstotka BDP, vendar je vztrajal pri zmanjšanju vojske na 73.000 pripadnikov - kar je najmanj v zadnjih 300 letih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek