REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski obveščevalec: Pripoved o zlobni Rusiji in Putinu vodi Evropo v katastrofo

Britanski obveščevalec: Pripoved o zlobni Rusiji in Putinu vodi Evropo v katastrofoPutin ne blefira, opozarja Alistair Crooke. Kaj bodo naredile evropske politične elite, ko bodo zahodne enote začele prihajati domov v krstah? Vir: Posnetek zaslona, X

Poslanec stranke Smer slovaškega premierja Roberta Fica je proevropski opoziciji v parlamentu dejal, da se premier bori za življenje zaradi njihovega sovraštva, podpredsednik Andrej Danko, vodja Slovaške nacionalne stranke, pa je opozicijo vprašal, ali je končno zadovoljna, piše nekdanji britanski diplomat in obveščevalec Alastair Crooke za spletno stran Al Mayadeen.

Slovaška je postala globoko polarizirana država z agresivno proevropsko frakcijo, ki prezira premierja Fica zaradi njegovega nasprotovanja zahodni politiki v Ukrajini. Mimogrede, v zadnjih 18 letih je bil Fico kar 11 let predsednik vlade.

Odziv na poskus atentata na Fica v velikih delih Evrope je pokazal popolno pomanjkanje sočutja. Kampanja proti Ficu je bila strupena. Premierja obtožujejo, da je prorusko orientiran, da je »putinofil«, da ovira podporo Ukrajini...

Kot je opozoril madžarski premier Viktor Orbán, je podpora Ukrajini postala vstopnica za vodenje katerekoli politike v EU.

Premier Madžarske opozarja, da »Evropa drvi proti vojni kot vlak z norim strojevodjem

Finski predsednik je samo en primer nekoga, ki sledi tisti obvezni liniji: »Ukrajina mora zmagati v tej vojni, ne glede na vse.« Po njegovih besedah ​​se Ukrajina sooča z »agresorjem, ki noče spoštovati pravil vojne«.

Ali finski predsednik resno predlaga, naj se Evropa mobilizira za napad na Rusijo? Ali ne opazi, da niti Ukrajina niti NATO ne moreta premagati Rusije?

Ta izbruh finskega predsednika je treba razumeti zgolj kot del sedanjega narativa. Ničesar v njem ne bi smeli jemati resno. EU ne more niti pomisliti na vojno proti Rusiji. Takšni predlogi so preprosto absurdni, opozarja nekdanji britanski diplomat.

Ne glede na to je danes jezik vladajočih razredov v EU prežet z militarizmom, k vojni kličejo na vsakem koraku.

A to niso racionalni slogani, temveč nekaj, kar spominja na množično hipnozo. Evropske elite so obupane, ker se njihov projekt »geopolitične Evrope« sesuva.

Napake v politični in gospodarski presoji postajajo vse bolj očitne, medtem ko EU drsi v globoko politično in gospodarsko krizo.

Evropske elite razumejo, da sta Putin in Rusija lahko uporabljena kot arhetip hudobnega sovražnika, kot temni »Drugi«.

Sovražnik mora biti nujno »drugačen«.

Prepoznavanje in nato uničenje nasprotnika postane ključna sestavina transnacionalne identitete EU: »Demokracija se bori proti avtokraciji.«

Ta formulacija eksistencialnega »sovražnika« implicira, da je komunikacija z njim nemogoča.

Pogovarjati se s takim sovražnikom pomeni prestopiti mejo sprejemljivega civilnega obnašanja.

Slogan »Putin in Ši sta diktatorja« je zasnovan tako, da uniči vso svobodo govora na Zahodu.

Cilj tega je prestrašiti kritike elite in legitimizirati kazni. V Evropi je Rusija postala glavni predmet sovraštva. V ZDA sta poleg Rusije na tem mestu še Kitajska in Iran kot nova »os zla«.

Posledica tega pristopa je, da takšna pripoved sčasoma razpade in ustvari situacijo, iz katere ni izhoda. Stopnjevanje militantne pripovedi se zdi kot res edina možnost.

In to je pot, ki vodi naravnost v katastrofo.

Putin ne blefira.

Ko bodo zahodne enote začele prihajati domov v krstah, sprašuje britanski obveščevalni častnik, kaj bodo tedaj naredile evropske elite?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek