REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lavrov: Amerika ohranja NATO kot glavno orodje nadzora nad Evropo

Lavrov: Amerika ohranja NATO kot glavno orodje nadzora nad EvropoBoj Zahoda za hegemonijo je pravzaprav boj za dobo, ki izginja in s tem se začenja agonija svetovnega reda, ki ga ZDA vsiljujejo drugim, je na okrogli mizi o Ukrajini z vodji diplomatskih predstavništev dejal vodja ruske diplomacije. Vir: Posnetek zaslona, X

Korenine ukrajinske krize segajo v obdobje pred razpadom Sovjetske zveze, je na okrogli mizi o Ukrajini z vodji diplomatskih predstavništev dejal minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov.

»Danes mnogi zgodovinarji, politologi, strokovnjaki na Zahodu najprej govorijo to, kar njihovi kolegi govorijo že vrsto let, morda desetletij.

Namreč, ko je bil razpuščen Varšavski pakt, ko se je Sovjetska zveza odprla združevanju z Evropo, ZDA in Zahodom kot celoto, na podlagi enakosti, na podlagi vzajemne koristi, medsebojnega spoštovanja, nihče ni začel razpuščati Nata.

Vendar ga nihče ni imel namena razpustiti, in mnogi menijo, da je bila to napaka,« je dejal Lavrov.

Dodal je, da je »včeraj slavni ameriški ekonomist in politolog Jeffrey Sachs v intervjuju s Tuckerjem Carlsonom ponovno spomnil na to zgodovinsko napako«.

»To ni bilo storjeno, a zdaj lahko z gotovostjo trdimo, da je bila razlog za to odločitev neizkoreninjena želja ZDA, da NATO ostane orodje nadzora nad Evropo. Vključno z Nemčijo, kjer je še vedno na desetine ameriških vojaških baz, zato Nemci ubogajo ukaze Washingtona,« je dejal Lavrov.

Po njegovih besedah je bil cilj, »da bi bili Nemci tiho, na primer ko so ZDA razstrelile glavne plinovode Severnega toka, da bi tako izločile tekmeca na evropskem energetskem trgu.«

»In za ameriški utekočinjeni zemeljski plin so bili pripravljeni plačati poldrugo ceno ali celo dvakrat več, kot so plačevali za dobavo ruskega plina,« je poudaril.

Šef ruske diplomacije je izjavil, da se bodo ZDA po Filipinih obrnile še na številne druge države azijsko-pacifiške regije, da bi na njihovo ozemlje namestile svoje rakete srednjega in kratkega dosega.

»Američani so se sprva umaknili iz tega sporazuma, da bi razvili nova območja, vključno s Filipini. Prepričan sem, da bodo druge države v azijsko-pacifiški regiji prejele prošnje, da zagotovijo gostoljubno ozemlje za podobne vrste orožja,« je dejal Lavrov.

Naloga zahodnih držav, da izolirajo Rusijo in preprečijo njen razvoj, je iluzorna in utopična, je dodal Lavrov.

V zvezi s tem je Lavrov poudaril, da kakovost zahodnih politikov »v veliki meri omogoča domnevo, da lahko resno ustvarjajo iluzije in utopije v svojem praktičnem programu.«

»Naj poskusijo, a nihče ne dvomi, da se bo to  (izolacija Rusije, napad nanjo) končalo neuspešno,« je dodal minister.

Izjavil je, da je boj Zahoda za hegemonijo pravzaprav boj za dobo, ki izginja in da se začenja agonija svetovnega reda, ki ga ZDA vsiljujejo drugim, Ruska federacija pa izziva ZDA, ki skušajo ohraniti zahodno hegemonijo.

Po njegovih besedah ​​je Rusija s sodelovanjem in številnimi sporazumi branila svoje pravice na mednarodnem prizorišču.

»Sklenili smo kompromis, da nove bojne sile ne bodo nameščene na ozemlju novih držav članic Nata, vendar smo opazili, da jih (Američani) nameščajo,« je poudaril Lavrov.

»Ker smo vedno znova pokazali dobro voljo,« je nadaljeval Lavrov, »in ponudili, da bomo postavili temelje za dobro interakcijo, smo začeli razumeti, da je treba jasno poslati svoj signal, in prav to je bilo storjeno na Münchenski konferenci leta 2007

Lavrov je spomnil, da je Rusija predlagala, da bi ZDA in Evropa ustvarili skupni sistem protiraketne obrambe, vendar je bil predlog puščen na ledu, tako da je Rusija naposled dojela, da (Zahod) ne želi sodelovati z Moskvo.

Dodal je, da je leta 2020 ruski predsednik Vladimir Putin poslal pisma državam članicam Nata in zavezništvo pozval, naj se kolektivno pridružijo ruskemu moratoriju.

»Predsednik Rusije je NATO povabil v Kaliningrad, da bi se lahko zavezništvo prepričalo, da tam ne nameščamo prepovedanih sistemov, v odgovor pa smo želeli priti na Poljsko in v Romunijo, da bi pregledali lansirnike raket kratkega in srednjega dosega, a so to zavrnil. To je bil znak, da ravnajo nepošteno,« je dejal vodja ruske diplomacije.

Lavrov je poudaril, da ko je Ukrajina januarja-februarja 2022, ko je zavračala dogovore iz Minska, okrepila bombardiranje Donbasa, Rusiji ni preostalo drugega, kot da napove začetek posebne vojaške operacije.

Po njegovih besedah ​​si NATO skuša povsem zavzeti Moldavijo tako, da tja postavlja voditelje, ki delujejo v interesu Zahoda, ne ljudstva, in primerov za to je veliko.

Zadnji je oranžna revolucija in napoved puča v Gruziji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek