REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nostalgija: Tudi nemška veleposlanica ploskala ukrajinskemu nacistu. Se je opravičila?

Nostalgija: Tudi nemška veleposlanica ploskala ukrajinskemu nacistu. Se je opravičila?Nemško ministrstvo Sparwasserovo opravičuje, češ da ni vedela, za koga gre, čeprav je bil Hunka predstavljen kot »borec za neodvisnost Ukrajine proti Rusom«, kar je dalo slutiti, da se je boril na strani Hitlerjevih nacistov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ministrstvo za zunanje zadeve Nemčije je potrdilo, da je bila veleposlanica te države v Ottawi Sabine Sparwasser del škandala v kanadskem parlamentu, ko so prisotni s stoječim aplavzom pozdravili nekdanjega ukrajinskega častnika SS.

Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Sebastian Fischer je na tiskovni konferenci povedal, da nemška veleposlanica ob ploskanju Jaroslavu Hunki ni vedela za njegovo preteklost in pripadnost enotam Waffen SS.

Na vprašanje, kako je mogoče, da Sparwasserjeva ni doumela Hunkove pripadnosti Hitlerjevim nacistom, čeprav je bilo jasno povedano, da se je boril proti Rdeči armadi, se je Fischer muzal, češ da obstajajo tudi druge možne razlage njegove vloge v drugi svetovni vojni.

Sparwasserova preprosto ni vedela za nacistično pripadnost Jaroslava Hunka, ko se je pridružila ostalim v ploskanju, je pojasnil Fischer in dodal, da je bil incident nesprejemljiv, a da nemška diplomatka ni vedela za pravo identiteto ukrajinskega borca proti Rusom iz druge svetovne vojne, saj njegova prisotnost ni bila vnaprej najavljena.

Nemški novinar Florian Warweg je po taisti novinarski konferenci nemškega zunanjega ministrstva oponesel neverodostojnost vlade kanclerja Olafa Scholza, saj se je veleposlanica Nemčije v Kanadi »skupaj s kolegi iz G7«, torej skupine bogatih Zahodnih držav udeležila zavržnega dejanja v kanadskem parlamentu, da bi se poklonila veteranu ukrajinske SS.

»Ko sem vprašal, zakaj se izurjena diplomatka ni zdrznila, ko je predsednik kanadskega parlamenta omenil Hunko kot 'veterana druge svetovne vojne (...), ki se je boril proti Rusom (Rdeči armadi),' je tiskovni predstavnik pojasnil, češ da je bilo med drugo svetovno vojno veliko različnih skupin; poznate na primer poljsko domovinsko vojsko, ki se je branila tako pred Wehrmachtom kot pred Rdečo armado',« je nekoliko iz trte zvita opravičila Fischerja povzel novinar Warweg.

Ne Berlin in ne veleposlanica Nemčije v Kanadi se nista opravičili za ta diplomatski zdrs, ki so ga na družbenih omrežjih s kančkom cinizma že ocenili, da je Sparwasserjevo ob snidenju s pristnim pripadnikom Wafen SS preplavila - nostalgija.

Tudi sama Sabine Sparwasser je sprejela rešilno bilko, ki ji jo je prišepnil Berlin, in izjavila, da ni mogla točno vedeti, v kakšni skupini se je Hunka boril proti Rdeči armadi...

Toda hinavšino takšnih in podobnih zmrdovanj razgali že dejstvo, da je predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota Hunka jasno predstavil kot »borca ​​za neodvisnost Ukrajine proti Rusom«, kar bi vsakomur s kančkom pameti dalo slutiti, da je služil na strani sil osi.

Na vprašanje, kako je mogoče, da se Szparwasserjeva ni doumela Hunkove pripadnosti Hitlerjevim nacistom, čeprav je bilo jasno povedano, da se je boril proti Rdeči armadi, se je Fischer muzal, češ da obstajajo tudi druge možne razlage njegove vloge v drugi svetovni vojni – Ukrajinec Hunka bi bil lahko na primer borec v poljski domobranski vojski, ki se je borila tako proti nemškim kot proti sovjetskim silam…

Za incident se je medtem končno pošteno opravičil kanadski premier Justin Trudeau, ki je poleg ukrajinskega voditelja Vladimirja Zelenskega ploskal nacistu, Anthony Rota pa je odstopil s položaja prvega moža kanadskega parlamenta.

Po drugi strani pa je poveljnik kanadske vojske, general Wayne Eyre, ki je prav tako navdušeno ploskal ukrajinskemu nacistu, zavrnil zahtevo javnosti, da bi se opravičil.

98-letni Jaroslav Hunka je bil prostovoljec v zloglasni 14. grenadirski diviziji Waffen SS »Galicija«, sestavljeni iz Ukrajincev in znani po grozodejstvih storjenih nad Judi in Poljaki na vzhodni fronti.

Hunka je bil med tisočimi ukrajinskimi borci, ki so jim zahodne države po drugi svetovni vojni dovolile emigrirati v Veliko Britanijo in Kanado.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek