REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poveljnik kanadske vojske se noče opravičiti za ovacije ukrajinskemu nacistu

Poveljnik kanadske vojske se noče opravičiti za ovacije ukrajinskemu nacistuKanadski general Wayne Eyre je na kontroverznem zasedanju kanadskega parlamenta tudi zaploskal nekdanjemu nacističnemu vojaku Jaroslavu Hunki, kar je povzročilo ogorčenje javnosti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Na fotografijah in posnetkih iz parlamenta je videti Eyra zelo blizu Hunke, kako nasmejan stoje ploska ukrajinskemu nacistu.

Načelnik obrambnega štaba in prvi mož kanadske vojske general Wayne Eyre se noče opravičiti za stoječe ovacije nekdanjemu vojaku zloglasne SS 1. divizije Galicija 98-letnemu Jaroslavu Hunki v parlamentu v Ottawi.

Na fotografijah in posnetkih iz parlamenta je videti Eyra zelo blizu Hunke, kako nasmejan stoje ploska ukrajinskemu nacistu.

Zaradi tega je bil general kanadske vojske deležen kritik in obsodb na družbenih omrežjih, ki imajo skupni imenovalec, da je Wayne Eyre nacistični simpatizer; glede na njegov čin je moral vedeti, kdo je Hunka.

Ne nazadnje je v pokolu v Ardenski opatiji, za katerega so bile odgovorne enote Waffen SS, je umrlo 20 Kanadčanov, so kanadskemu generalu oponesli številni rojaki.

»Nič čudnega, da ministrstvo za obrambo usposablja ukrajinske neonaciste iz bataljona Azov,« so ogorčeni uporabniki omrežja X (prej Twitter).

Na vprašanje, ali se bo Eyre opravičil, je služba za odnose z javnostmi ministrstva za obrambo poslala elektronsko sporočilo, češ da se je predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota že opravičil za incident in odstopil.

»Ministrstvo ima trdno stališče proti vsem oblikam sovraštva, ki so proti našim vrednotam in kulturi,« je zapisano v elektronskem sporočilu, poroča portal Ottawa Citizen.

Medtem se je sicer opravičil kanadski premier Justin Trudeau, predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta pa je prevzel odgovornost za povabilo nacista in odstopil.

Toda v bizarnem preobratu, potem ko je za škandal najprej obtožil rusko propagando se je Trudea opravičil tudi Vladimirju Zelenskemu, ker so ga kamere posnele, kako ves navdušen ploska Hunki.

A Zelenski je dejstva, kje se je Hunka boril proti Rusom med drugo svetovno vojno seveda dobro vedel, saj se nacistična SS v njegovi državi slavi in so po njej imenovane celo ulice ukrajinskih mest.

To pa je Trudeau celo ob opravičilu poskusil znova - prikriti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek