REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skupna platforma za tiskovne agencije držav organizacije BRICS: Brez lažnih pripovedi in ponaredkov z Zahoda

Skupna platforma za tiskovne agencije držav organizacije BRICS: Brez lažnih pripovedi in ponaredkov z ZahodaMoramo komunicirati, se pogovarjati in poslušati drug drugega neposredno - brez CNN in BBC, je dejal namestnik glavnega urednika medijske skupine Russia Segodnja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruska tiskovna agencija Sputnik je predlagala razvoj skupne platforme za tiskovne agencije držav članic BRICS, je na medijskem forumu v Južni Afriki povedal Dmitrij Gornostajev, namestnik odgovornega urednika medijske skupine Russia Segodnja (Россия сегодня – v prevodu: Rusija danes).

»Na našem zadnjem medijskem forumu v živo v Sao Paulu leta 2019 je Sputnik ponudil ustvarjanje integrirane spletne platforme za izmenjavo novic vodilnih agencij držav BRICS,« je dejal.

Spomnimo, BRICS [bríks] je kratica, ki označuje pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

Od leta 2009 se vlade držav BRICS vsako leto srečujejo na uradnih vrhunskih srečanjih.

Tokrat bo vrh v Južni Afriki.

Prvo fazo projekta, pojasnjuje Gornostajev, so že izvedli v sodelovanju z vodilno južnoafriško agencijo ANA (African News Agency) in kitajsko agencijo Xinhua.

Novice teh agencij so prisotne v uredniških terminalih vseh treh.

»Odprti smo za enako izmenjavo na dvostranski osnovi s tiskovnimi agencijami drugih držav. In to idejo smo pripravljeni še naprej razvijati. Moramo neposredno komunicirati, se pogovarjati in poslušati drug drugega - brez CNN in BBC,« je dodal Gornostajev.

Po njegovih besedah ​​je zelo pomembno, da agencije dobivajo druga od druge preverjene in točne informacije, ne pa da jih skazijo potvorjene zahodne pripovedi.

Gornostajev je dodal, da je »zelo pomembno dobiti preverjene in točne informacije z obeh strani, neomadeževane z zahodnim narativom in ponaredki«.

»Rusija na podlagi poročil zahodnih medijev sploh ne bi smela vedeti, kaj se dogaja v Afriki,« je zaključil Gornostajev.

Vse to se dogaja v času, ko se pritiski na svobodo medijev v Evropski uniji krepijo.

Od 25. avgusta naprej bo v EU veljavna direktiva o digitalnih storitvah (DSA), ki bo omogočala represijo zoper medije in omrežja, ki omogočajo kritiko veljavnih dogem.

V Sloveniji je glavna cenzorska naloga v skladu z novim zakonom, ki je v javni obravnavi, podeljena agenciji AKOS in njenim partnerjem, kar bodo večinoma nevladne organizacije.

Te pa so večinoma financirane s strani države in tujih virov, predvsem virov moči blizu Bruslju in Washingtonu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek